Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΣΤΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ (από τις δραστηριότητες της Δημάρχου τον 1ο μήνα)

14-01-2011
Για το θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινής, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ευχάριστη η απόφαση της μετεγκατάστασης της Ακρινής, με την οποία ρυθμίζεται ένα χρονίζον ζήτημα και ανοίγει ο δρόμος για τη μετεγκατάσταση οικισμών, οι οποίοι δεν έχουν στο υπέδαφος τους κοιτάσματα λιγνίτη.
Ωστόσο, τίθεται ένα σοβαρό θέμα που αφορά στη χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης και η οποία, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο, θα γίνει κατά 50% με έξοδα της ΔΕΗ και κατά 50% με έξοδα του κράτους στα οποία θα συμμετέχει ο τοπικός πόρος.
Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στη συμμετοχή του τοπικού πόρου, καθώς όπως είναι γνωστό ο τοπικός πόρος ανάπτυξης δόθηκε από την πολιτεία, μετά από αγώνες ετών, ως «αντάλλαγμα» για τη ρύπανση στους Νομούς που φιλοξενούν τα εργοστάσια της ΔΕΗ.
Ως εκ τούτου η διάθεση του θα έπρεπε να περιορίζεται σε ανταποδοτικά έργα και όχι στην κάλυψη δεδομένων υποχρεώσεων της ΔΕΗ και της πολιτείας».