Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (από τις δραστηριότητες της Δημάρχου τον 1ο μήνα)




 28-01-2011
ΘΕΜΑ: ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Σχετ. : Δημόσια Διαβούλευση για το Προσχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, Αναδιάρθρωση των Φορολογικών Υπηρεσιών και άλλες Διατάξεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»



Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε στην Πτολεμαΐδα, καθώς και σε δύο ακόμη πόλεις της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη και Αμύνταιο) εφαρμόζονται τα δημοτικά συστήματα Τηλεθέρμανσης με Συμπαραγωγή θερμότητας από τους Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή.
Τα ενεργειακά, περιβαλλοντικά , κοινωνικά και οικονομικά οφέλη των συστημάτων αυτών είναι σημαντικά και έτσι η Τηλεθέρμανση καταγράφεται στα πιο επιτυχή ενεργειακά συστήματα.
Στην Πτολεμαΐδα μερικοί από τους βασικούς δείκτες αποτελεσμάτων της τηλεθέρμανσης είναι ενδεικτικά:        
-         Εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας   που  υπερβαίνει το 30% γιατί η Συμ-παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού αυξάνει τον βαθμό απόδοσης των μονάδων της ΔΕΗ ανά μονάδα καυσίμου (λιγνίτης).
-         Υποκατάσταση 25.000 ΤΟΕ (Τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) ετησίως, η οποία  αποτιμάται σήμερα σε  περισσότερα από 12.000.000 €/έτος που πιστώνονται στην τοπική και την εθνική οικονομία.
-         Μείωση αστικών ρύπων λόγω Τηλεθέρμανσης : περισσότεροι από 42 χιλιάδες τόνοι  CO2 το χρόνο δεν εκπέμπονται στο περιβάλλον της Πτολεμαΐδας, διότι λειτουργεί η Τηλεθέρμανση
-         Μείωση αερίων του θερμοκηπίου: περισσότερο από 36% με έτος βάσης το 1990, ποσοστό που υπερβαίνει τις εθνικές δεσμεύσεις μείωσης κατά 20%.

Στην παρούσα φάση η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας υλοποιεί μία σημαντική επένδυση , το έργο Σύνδεσης με τον ΑΗΣ Καρδιάς , κόστους  32 εκ. ευρώ. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η παροχή επαρκούς και ασφαλούς θερμότητας στο σύνολο της πόλης μας.
Στο έργο προβλέπεται η άμεση σύνδεση 1330 νέων κτηρίων, ήτοι 3817 διαμερισμάτων ή 11.451 ατόμων. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης της Τηλεθέρμανσης στα συγκροτήματα Εργατικών κατοικιών, που κατοικούνται από τους πλέον χαμηλόμισθους συμπολίτες μας.
Επιπρόσθετα, η Πτολεμαΐδα είναι μία από τις ψυχρότερες περιοχές της χώρας, με μέση περίοδο θέρμανσης 212 ημερών ή 2774 βαθμοημερών, ενώ οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνούν τα 75 λεπτά ανά λίτρο.
Προκειμένου να δημιουργήσουμε κίνητρα και δυνατότητες για την άμεση σύνδεση με την Τηλεθέρμανση, με σκοπό την αξιοποίηση των ωφελημάτων του συστήματος και την βέλτιστη απόδοση των κοινωφελών επενδύσεων που πραγματοποιούμε, παρακαλούμε, ενόψει ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, να εξετάσετε το παρακάτω αίτημά μας :
Άρθρο1. Μειώσεις φόρου
Παρ4.
"Στην παράγραφο 3 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. προστίθενται περιπτώσεις ζ΄, η΄ και θ΄ ως εξής:
……………………………………………………………………………………………………………… Άρθρο 1.παρ.4 θ) Κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του και αφορούν:

αα) Την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων."

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω αναφερθέντα και συνεκτιμώντας ότι οι βόρειες περιοχές της χώρας μας πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση , διότι αντιμετωπίζουν βαρείς, πολύμηνους χειμώνες, υψηλά ποσοστά ανεργίας και εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου, παρακαλούμε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο να προβλέψετε την μείωση του συνόλου της δαπάνης σύνδεσης με την Τηλεθέρμανση από το φορολογητέο εισόδημα, αντί του ισχύοντος ποσοστού μείωσης κατά μόνον 10%.



Με εκτίμηση
Η Δήμαρχος Εορδαίας


Παρασκευή Βρυζίδου