Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΡΥΖΙΔΟΥ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ


ΔEITE VIDEO:


Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Εορδαίας είναι δίπλα στους κατοίκους της Μαυροπηγής παρακολουθεί βήμα-βήμα τις εξελίξεις και εκφράζει την απέραντη απογοήτευση της, διότι παρότι επιθυμεί να εξασφαλίσει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Μαυροπηγής, δεν το καταφέρνει στο σύνολό της, γιατί είναι εγκλωβισμένη σε αποφάσεις του παρελθόντος και σε παραχωρήσεις χωρίς τις αντίστοιχες δεσμεύσεις.

Τα δάσος της Μαυροπηγής παραχωρήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς όρους και ιδιαίτερες δεσμεύσεις και χωρίς να ληφθεί μέριμνα για τις καθυστερήσεις.
Ο παλαιός δρόμος που συνέδεε την Μαυροπηγή με τον εθνικό δρόμο ανήκε στο Δήμο Πτολεμαΐδας και απαλλοτριώθηκε με την διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Η Δ.Ε..Η. επομένως μπορούσε να πάρει το δρόμο με την προϋπόθεση ότι θα δινόταν έγκριση καταλληλόλητας για τον καινούργιο δρόμο.
Η έγκριση καταλληλότητας δόθηκε υπηρεσιακά με κοινοποίηση όλων των εγγράφων στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Δυστυχώς δεν έγινε αναφορά ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο παρ΄ ότι η Τεχνική Υπηρεσία κοινοποιούσε κάθε ενέργεια στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δήμαρχο τότε θα μπορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει την πολιτική απόφαση να ζητήσει από την Τεχνική Υπηρεσία πριν δοθεί η καταλληλότητα του δρόμου να γίνει συμφωνητικό δέσμευσης με τη Δ.Ε.Η. για κατοχύρωση των κατοίκων.

- στο χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης

- στην προστασία των σπιτιών και των κατοίκων απ’ το ρήγμα

- στην εξασφάλιση προσλήψεως

- στην κατασκευή έργων υποδομής και κοινόχρηστων κτιρίων απευθείας απ’ τη Δ.Ε.Η. διότι τα χρήματα των απαλλοτριώσεων δεν επαρκούν για την κατασκευή του συνόλου του χωριού.
Στις 31 Ιανουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας με την έκτακτη παρέμβαση απ΄ το Τοπικό Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητάς Μαυροπηγής για την ανακοίνωση της Δ.Ε.Η. ότι τα ορυχεία θα προχωρήσουν και πάνω από τον παλαιό δρόμο, πήρε απόφαση ακύρωσης της παραχώρησης του δρόμου, δυστυχώς όμως αυτό δεν ήταν εφικτό, διότι ο δρόμος δεν παραχωρήθηκε αλλά απαλλοτριώθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και το τοπικό Συμβούλιο δεν απαιτείτο να πάρει αποφάσεις υπήρχε μόνο η υποχρέωση να ενημερωθεί απ’ τη Δημοτική αρχή βάσει της κοινοποίησης της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Έτσι δεν υπήρχε αίτιο ανάκλησης της έγκρισης καταλληλότητας του νέου δρόμου που ήταν βασική προϋπόθεση για καταστροφή του παλαιού δρόμου.
Οι κάτοικοι και Δημοτική Αρχή εφόσον κατανόησαν τα παραπάνω σήμερα προβληματίζονται έντονα για το ρήγμα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των σπιτιών και των κατοίκων και γι’ αυτό ζήτησε και πραγματοποίησε μνημόνιο συνεργασίας με τη η Δ.Ε.Η. όπου η Διεύθυνση της Δ.Ε.Η. δεσμεύεται να συζητήσει το θέμα της κατασκευής απευθείας μέρος των έργων υποδομής προκειμένου να μπορεί να γίνει ολοκληρωμένο χωριό ενώ επίσης υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας ελέγχων των σπιτικών και αποζημίωση του 50% του ποσού που προκύπτει από τον προϋπολογισμό της ΟΔΠ για τις εν λόγω κατοικίες μέχρι τον καθορισμό της προσωρινής τιμής αποζημίωσης.