Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ" ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΥ


Το στήσιμο δομής πρόνοιας στο δήμο Εορδαίας, την κατάρτιση επιχειρησιακού προγράμματος για τον πολιτισμό, αλλά και η δημιουργία κοινωφελούς επιχείρησης στην οποία εντάσσονται η ΔΕΠΕΚΟΠΠ (δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού, Επικοινωνίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και η ΔΕΑΠ -Δημοτική επιχείρηση Αθλητισμού) προτάσσει στις προτεραιότητές του ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Γιάννης Ασπράγκαθος.
«Καταρτίζεται αυτή τη στιγμή επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον πολιτισμό, με κύριο γνώμονα να είναι στοχευμένο και με ακριβή προϋπολογισμό και μένει να βρούμε προγράμματα για τη χρηματοδότησή του», ανέφερε ο κ. Ασπράγκαθος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π». Σημείωσε μάλιστα ότι «το επιχειρησιακό αυτό πρόγραμμα δίνει έμφαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις την περίοδο του καλοκαιριού καθώς και στην περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ το όλο εγχείρημα στοχεύει στο να ανοίξουμε το παιχνίδι στους πολιτιστικούς φορείς». Δίνουμε, είπε, μεγάλη σημασία «στη συνεργασία των φορέων του δήμου και καταρτίζουμε ένα ενιαίο πρόγραμμα για τον πολιτισμό». Διευκρίνισε ότι στην ουσία καταρτίζονται δύο επιχειρησιακά προγράμματα, ένα τριετές και ένα μονοετές και πως στο δεύτερο θα ενταχθούν και εκδηλώσεις για τον εθελοντισμό, καθώς το 2011
είναι έτος εθελοντισμού.
Ο αντιδήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο κατάρτισης του επιχειρησιακού προγράμματος προγραμματίζεται να εκδοθεί και ένα φυλλάδιο για την προβολή των πλεονεκτημάτων και των τουριστικών θέρετρων του δήμου Εορδαίας, καθώς στον ορεινό όγκο του Μουρικίου και στην πρώην κοινότητα Βλάστης με το πλούσιο φυσικό κάλλος υπάρχουν αξιόλογα αγροτουριστικά καταλύματα και έχουν φιλοξενηθεί ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και του ορεινού όγκου του Βερμίου και για την προβολή των εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων του, όπως μήλα, κεράσια, ροδάκινα κλπ.. Μέσα από το φυλλάδιο αυτό, είπε, «θα προβάλλεται φυσικά και ο βιομηχανικός- ενεργειακός χαρακτήρας του δήμου Εορδαίας, προκειμένου να καταστεί η περιοχή και πόλος βιομηχανικού τουρισμού».
Ερωτώμενος για το εάν θα ενταχθούν στην κοινωφελή επιχείρηση του δήμου και τα νομικά πρόσωπα του δήμου ο κ. Ασπράγκαθος είπε ότι «δημιουργείται ένα νέο νομικό πρόσωπο στο οποίο θα ενταχθούν το Δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική, το Μουσείο, η δημοτική Βιβλιοθήκη, τα ΚΑΠΗ και οι Παιδικοί σταθμοί, ενώ τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΗΦΗ (κέντρα για ηλικιωμένους) θα περάσουν στην κοινωφελή δημοτική επιχείρηση». Πρόσθεσε πως ο δήμος είναι σχεδόν έτοιμος για να λειτουργήσει το νέο νομικό πρόσωπο, όπως και την κοινωφελή δημοτική επιχείρηση εντός του χρονικού ορίζοντα που προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Σημείωσε ωστόσο ότι «το μεγάλο βάρος δίνεται στο να στήσουμε την υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας στο δήμο ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Η υπηρεσία αυτή θα στελεχωθεί με τα κατάλληλο προσωπικό ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ναρκομανείς κ.α.».
Βαρύτητα δίνεται επίσης στην Παιδεία, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ασπράγκαθο «η Παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα για τη δημοτική αρχή». Ανέφερε πως για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους εκπαιδευτικούς φορείς από τους οποίους ζητήθηκε εκτενής καταγραφή των αναγκών των σχολείων του δήμου και ήδη το γραφείο της Β΄/θμιας και η ΕΛΜΕ Εορδαίας παρέδωσαν έναν φάκελο στον οποίο «καταγράφονται οι ανάγκες των σχολείων για το που χρειάζονται επισκευαστικές εργασίες, ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία με τα λιγότερα προβλήματα, παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα και τις περικοπές του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία».
Ο κ. Ασπράγκαθος προανήγγειλε ακόμη ότι επίκειται μία παρέμβαση στο γήπεδο της Πτολεμαΐδας (απέναντι από το δημαρχείο) ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει σύντομα και μίλησε για αναγκαίες «παρεμβάσεις και στο νέο αθλητικό στάδιο δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο: να κλεισθεί γύρω γύρω το γήπεδο, να τοποθετηθούν καθίσματα στις κερκίδες και ό,τι άλλο απαιτείται ώστε να δοθεί το "πράσινο φως" για τη λειτουργία του γηπέδου, αλλά και για να μπορέσει να λειτουργήσει συνολικά το αθλητικό αυτό συγκρότημα».
Αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που έκανε ο δήμος για να ανταποκριθεί στην επιταγή της κυβέρνησης για ηλεκτρονική διακυβέρνηση (Διαύγεια), λέγοντας ότι ήδη όποιος πολίτης μπαίνει σ΄ αυτή την ηλεκτρονική σελίδα μπορεί να συνδέεται με link με την ιστοσελίδα του δήμου Εορδαίας και να βλέπει τις αποφάσεις που παίρνει το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας.
Σε ό,τι αφορά το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας είπε ότι τελεί σε αναμονή της εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για την προκήρυξη εκλογών αλλά και για τη διεύρυνσή του στα γεωγραφικά όρια του νέου δήμου Εορδαίας. Σημείωσε μάλιστα ότι «η μέχρι τώρα θητεία του κρίθηκε επιτυχημένη και, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της διοίκησής του είναι φοιτητές και διαβιούν στις πόλεις που σπουδάζουν, έχει διοργανώσει αρκετές και πετυχημένες εκδηλώσεις».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ