Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΡΥΖΙΔΟΥ ΣΤΟ FORUM TOY ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (από τις δραστηριότητες της Δημάρχου τον 1ο μήνα)


21-01-2011


Κλιμάκιο ευρωβουλευτών επισκέφθηκε την περιοχή στις 21 Ιανουαρίου το δήμο Κοζάνης και στις 22 Ιανουαρίου το δήμο Εορδαίας, στην Πτολεμαϊδα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο ενημέρωσης που προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του δήμου και των φορέων, για θέματα που τους αφορούν και συζήτηση γύρω από αυτά, ώστε να ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου στην τοποθέτησή της στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος ανέφερε: «Η ΔΕΗ όταν ήρθε στην περιοχή και ζήτησε τα χωράφια και τα σπίτια και τα χωριά ολόκληρα μίλησε για προσλήψεις, για αποκατάσταση των εδαφών και προστασία του περιβάλλοντος για αποζημιώσεις των απαλλοτριωμένων εκτάσεων και τέλος ανταπόδοσης, καθώς και για αποκατάσταση γενικότερα της ισορροπίας της περιοχής, η οποία ταράσσεται λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά απελευθέρωση της ενέργειας και εμείς καλούμαστε να εναρμονιστούμε με την οδηγία αυτή. Ποια απελευθέρωση, όμως, και ποια δυνατότητα δραστηριοποίησης ζητά να δοθεί στον ιδιώτη και γενικότερα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα η Ευρώπη; Η χρήση των υπαρχόντων ΑΗΣ και ορυχείων; Τα ορυχεία λειτούργησαν με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας στη ΔΕΗ, γιατί εξασφάλιζαν θέσεις εργασίας και με μεγάλο τίμημα απεδέχθη η περιοχή αυτή τη μορφή οικονομικής ανάπτυξης και πορείας.
Αποκτήθηκε τεχνογνωσία επενδύθηκαν κονδύλια για δίκτυα, θυσιάστηκαν επαγγέλματα και άνθρωποι στο βωμό της βιομηχανικής ανάπτυξης και σήμερα μιλάμε για απελευθέρωση της ενέργειας. Στην ελεύθερη αγορά σίγουρα δεν υπάρχει μονοπώλιο. Όλα πρέπει να ενταχθούν στον ανταγωνισμό, αλλά βέβαια και όλα κοστολογούνται.
Η Ευρώπη καλείται να νομοθετήσει και να προβλέψεις  αποζημιώσεις για όλες τις παραπάνω δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή και ύστερα να πιέζει για απελευθέρωση της ενέργειας.
Ένα δεύτερο σημαντικό κεφάλαιο είναι ότι η ενέργεια είναι αντικείμενο κατοχυρωμένο μόνο για τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και δεν μπορούν οι δήμοι να κατασκευάσουν τις δικές τους μονάδες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να πουλήσουν ρεύμα στη ΔΕΗ. Θεωρητικά γίνεται, πρακτικά είναι αδύνατον.
Σωστές οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ολοκλήρωση περιβαλλοντικών συστημάτων παρακολούθησης, ενημέρωσης και λήψης αποφάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος για την ποιότητα του αέρα, των επιφανειακών υδάτων και το πόσιμο νερό. Ήδη, στην Εορδαία λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος, πρώην νομαρχιακή επιχείρηση που παρακολουθεί τους αέριους ρύπους, την ποιότητα του πόσιμου νερού, εκπονεί επιδημιολογική μελέτη και ενημερώνει τους πολίτες.
Το σχέδιο δράσης, όμως, για να είναι ολοκληρωμένο απαιτεί κονδύλια χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ελέγχου, καθώς και κατασκευής μονάδων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η περιοχή της Εορδαίας έδωσε πολλά, όμως υπάρχει η υποψία ότι αγνοείται το μέγεθος της προσφοράς και της σημασίας της.
Δεν είναι σαφές αν αυτό γίνεται από τη ΔΕΗ ή από την κυβέρνηση ή προκύπτει από πιέσεις και το αδιέξοδο που δημιουργούν και στις δύο τα μεγάλα ιδιωτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Αν οι αρμόδιοι δηλώσουν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά συμφέροντα, οι πολίτες της Εορδαίας έχουν δυνατή δημοτική αρχή και πιο δυνατούς ενωμένους πολίτες και είναι βέβαιο πως όλα θα μπουν στη θέση τους.
Αναμένουμε τις εξελίξεις της μονάδας 5. Αν αλλαχτεί η προδιαγεγραμμένη πορεία, τελειώνει ο διάλογος και η περιοχή είναι έτοιμη να απαντήσει με τρόπο που ούτε υποψιάζονται, ούτε ξανασυνάντησαν στην Εορδαία».