Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ VIDEO (ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ): http://www.youtube.com/watch?v=N1vMOnPLyYs&feature=player_embedded


Παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Έλενα Ζυγούρη για την πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας, να κλείσει το γυμνάσιο Αγίου Χριστοφόρου, πραγματοποίησαν χθες κάτοικοι του πρώην Καποδιστριακού δήμου Αγίας Παρασκευής, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και της δημοτικής αρχής Εορδαίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τους η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης κατέθεσε εισήγηση για κλείσιμο του συγκεκριμένου σχολείου.
Οι κάτοικοι που είχαν πριν λίγες μέρες την πληροφορία ότι μεταξύ των σχολείων που εισηγήθηκε στο υπουργείο Παιδείας να κλείσουν στο νομό Κοζάνης είναι και το γυμνάσιο του Αγίου Χριστοφόρου, ναύλωσαν δύο λεωφορεία και με επικεφαλής τη δήμαρχο Παρασκευή Βρυζίδου, τον αντιδήμαρχο Ανατολικής Εορδαίας Γιώργο Καραΐσκο και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας Γιάννη Ασπράγκαθο επισκέφθηκαν την κ. Ζυγούρη, αφενός για να διασταυρώσουν εάν έχουν βάση οι πληροφορίες τους και αφετέρου για να διαμαρτυρηθούν για την εισήγησή της.
Εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους για την εισήγηση να κλείσει το γυμνάσιο και επειδή δεν λήφθηκε υπόψη η διαφορετική εισήγηση του προϊσταμένου του γραφείου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας, καθώς και του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας, για την ανάγκη διατήρησης του συγκεκριμένου γυμνασίου. Διότι, όπως τονίστηκε, υπάρχει η προοπτική για αύξηση των μαθητών του σχολείου τα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά και διότι η μεταφορά μαθητών από την Πτολεμαΐδα στο συγκεκριμένο γυμνάσιο, συντελεί στην αποσυμφόρηση των υφιστάμενων γυμνασίων της πόλης της Πτολεμαΐδας που έχουν πληρότητα. Ιδιαίτερα, που όπως υπογραμμίστηκε, λόγω της οικονομικής συγκυρίας που περνά η χώρα μας, δεν προβλέπεται στο προσεχές μέλλον η ανέγερση νέου γυμνασίου που έχει ανάγκη η πόλη της Πτολεμαΐδας.
Σύμφωνα με δήλωση του αντιδημάρχου κ. Καραΐσκου στον «Π», η κ. Ζυγούρη παραδέχθηκε ότι πράγματι εισηγήθηκε το κλείσιμο του γυμνασίου του Αγίου Χριστοφόρου και τη συγχώνευσή του με το γυμνάσιο του γειτονικού οικισμού του Ανατολικού, επισήμανε όμως ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι το προφανώς το υπουργείο θα λάβει υπόψη, πριν την απόφασή του, και τις εισηγήσεις που κατέθεσαν ο δήμος Εορδαίας και ο προϊστάμενος του γραφείου Β΄/μιας εκπαίδευσης Εορδαίας Παναγιώτης Λεσγίδης για την ανάγκη διατήρησης της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.
Σημείωσε τέλος ότι οι κάτοικοι παραμένουν στις επάλξεις και απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που κλείσει το γυμνάσιο, καθώς τα κλείσιμο του γυμνασίου θα σημάνει ότι θα υποχρεωθούν να μετοικήσουν ολόκληρες οικογένειες από μια περιοχή που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα αστυφιλίας λόγω της δραματικής εγγύτητάς τους με τα ορυχεία της ΔΕΗ.  (Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ - Εφημ. Πτολεμαίος 11-03-2011). 


Αναβρασμός για  το κλείσιμο του Γυμνασίου  του Αγ.Χριστοφόρου.  Προετοιμάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις
Κατά την επίσκεψη τους στην κ. Ζυγούρη, τόσο η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας και Πολιτισμού Γιάννης Ασπράγκαθος και Ανατολικής Εορδαίας Γιώργος Καραίσκος, όσο και τα μέλη του Συλλόγου γονέων του Γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου, γονείς των μαθητών και κάτοικοι των οικισμών, επανέλαβαν την πάγια θέση τους για τη συνέχιση της λειτουργίας του Σχολείου και την απόφαση τους να διατηρήσουν ανοιχτό το Γυμνάσιο, διαφορετικά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ερήμωση του τόπου τους. Η δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου κατέστησε σαφές στην κ. Ζυγούρη ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές  οι αποφάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας όσο και της σύσκεψης που έγινε στον Άγιο Χριστόφορο και να μην μπει λουκέτο τεκμηριώνοντας με επιχειρήματα την θέση της. Από την πλευρά της η κ. Ζυγούρη επανέλαβε ότι τις οριστικές αποφάσεις για την τύχη του Γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου θα λάβει το Υπουργείο Παιδείας.
Ο Σύλλογος γονέων του Γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου δηλώνει απερίφραστα ότι δεν θα επιτρέψει το κλείσιμο του Σχολείου και θα αγωνιστεί για να μην περάσει η απόφαση προειδοποιώντας τους αρμοδίους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ότι θα ακολουθήσουν  κινητοποιήσεις  διαρκείας ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Εκτιμάται ότι το φυτίλι των κινητοποιήσεων θα πυροδοτήσει και η απόφαση  για τη μεταφορά  των μαθητών του Γυμνασίου της Γαλάτειας προς το Γυμνάσιο Αναρράχης – Εμπορίου αφού το  Δημοτικό  Συμβούλιο  Εορδαίας και  οι φορείς της εν λόγω  περιοχής σε πρόσφατες  διαβουλεύσεις  τους   είπαν όχι στο κλείσιμο του Σχολείου. (ΜΑΙΡΗ ΚΕΣΚΙΛΙΔΟΥ - Εφημ. ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 11-03-2011)

Επί ποδός για το κλείσιμο των γυμνασίων Αγίου Χριστοφόρου και Γαλάτειας
  (Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ - Εφημ. Πτολεμαίος 12-03-2011)
  Κάθοδο στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει τριμελής επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας που ορίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί στο Υπουργείο Παιδείας για το σχεδιασμό κλεισίματος του γυμνασίου του Αγίου Χριστοφόρου στη δημοτική ενότητα Αγίας Παρασκευής και τη συγχώνευσή του με το γυμνάσιο Ανατολικού και του γυμνασίου Γαλάτειας και τη μεταφορά των μαθητών στο γυμνάσιο Εμπορίου- Αναρράχης.
Ενημέρωση για το θέμα αυτό έκανε στο δημοτικό συμβούλιο η δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας στο Υπουργείο Παιδείας για συγχωνεύσεις σχολείων στο νομό μας θέτει σε προβληματισμό τα γυμνάσια Αγίου Χριστοφόρου και Γαλάτειας, γι’ αυτό και το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διευθύντρια Έλενα Ζυγούρη από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου και της δημοτικής αρχής.
Η κ. Βρυζίδου ανέφερε ότι εξέφρασαν στην κ. Ζυγούρη τις θέσεις του δήμου Εορδαίας ότι εάν κλείσουν κι αυτά τα σχολεία σε περιοχές που έχουν ήδη υποστεί δυσλειτουργίες από τη δραστηριότητα των ορυχείων της ΔΕΗ και οδήγησαν στην απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς αυτούς και στον μικρό αριθμό των σχολείων, θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ερήμωσης των χωριών μας, σε συνδυασμό με την ανεργία που υπάρχει στην περιοχή.
Ήδη οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται για νέο κύκλο διαμαρτυριών και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις, καθώς όπως επισημαίνουν το κλείσιμο των σχολείων θα οδηγήσει στην περεταίρω ερημοποίηση των οικισμών της υπαίθρου. Ήδη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου συγκαλεί συνέλευση τη Δευτέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον διάλογο για τον οποίο μιλούσε το υπουργείο για τις συγχωνεύσεις σχολείων, η πρόταση της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης αγνόησε την διαφορετική πρόταση του προϊσταμένου του γραφείου της Β/θμιας εκπαίδευσης Εορδαίας καθώς και του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας, που τάσσονταν κατά της συγχώνευσης των δύο προαναφερόμενων γυμνασίων. Καθώς, το μεν γυμνάσιο Αγίου Χριστοφόρου ανακαινίσθηκε την προηγούμενη χρονιά και είναι άριστα εξοπλισμένο, ακόμη και με διαδραστικούς πίνακες, ενώ οι σχολικές δραστηριότητες και οι δραστηριότητες κοινωνικοποίησης είναι τόσο ποιοτικές ώστε πολλοί γονείς από Πτολεμαΐδα στέλνουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε αυτό.
Όσο για το γυμνάσιο Γαλάτειας εξυπηρετεί τα χωριά της Γαλάτειας, Ολυμπιάδας, Δροσερού καθώς και των Αναργύρων Φλώρινας, ενώ υπάρχει η προοπτική να εξυπηρετήσει και μαθητές από άλλες αυτοδιοικητικές περιφέρειας (Φλώρινας). Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι στο ίδιο κτίριο φιλοξενείται και το Δημοτικό Σχολείο Γαλάτειας οπότε τα πάγια έξοδα είναι σταθερά και δεν θα εξοικονομηθούν χρήματα στην περίπτωση που μετακομίσει το γυμνάσιο.