Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ



  Αποσπάσματα από την ομιλία της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου στην ευρεία σύσκεψη φορέων της Εορδαίας για την κατάργηση της ΔΟΥ  Πτολεμαΐδας που συγκάλεσε το εργατικό κέντρο Πτολεμαΐδας.

«Καλησπέρα σε όλους. Πραγματικά νομίζω ότι όλοι μας νιώθουμε αμήχανα και λυπημένα γιατί το τελευταίο τρίμηνο βρισκόμαστε σε συναντήσεις όπου βέβαια αντί να ανακοινώσουμε σημαντικά γεγονότα ή κάποια μεγάλα έργα που πρόκειται να γίνουν στο Δήμο, δυστυχώς κάθε φορά εκφράζουμε την αγανάκτηση μας και οργανώνουμε τρόπους αντίδρασης σε αυτά τα οποία πλήττουν την περιοχή.
  Βέβαια μετά από τα τελευταία γεγονότα και το επαναλαμβανόμενο κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών, τελικά διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα είναι διαφορετικό απ’ ότι είχε εντοπισθεί παλαιότερα. Θεωρώ ότι όπως είπε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πτολεμαΐδας,  πληρώνουμε ότι δεν είμαστε πρωτεύουσα νομού. Είναι γεγονός και πληρώνουμε  μια γενικότερη στρατηγική πανελλαδικά, η οποία βάζει σε ομάδες τις πόλεις και τις περιοχές και δυστυχώς μέσα σε αυτήν την ομαδοποίηση περιλαμβάνεται και η περιοχή της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας, που όμως έτσι δεν είναι δίκαια τα πράγματα. Όχι  γιατί ο καθένας  θέλει να επαινέσει την περιοχή του, αλλά γιατί η Εορδαία είναι κάτι τελείως το διαφορετικό.
  Η Εορδαία και η Πτολεμαΐδα είναι η περιοχή η οποία  έδωσε τα σπλάχνα της για να υπάρχει ενέργεια σε όλη τη χώρα, είναι μια περιοχή που αν σταθείς λίγο πιο ψηλά, γύρω – γύρω βλέπεις εκσκαφείς, αποθέσεις και φουγάρα από τους ΑΗΣ, αυτό είναι τίμημα ζωής το οποίο δόθηκε για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Το ότι ανέχθηκε η περιοχή όλα αυτά δεν τα έκανε γιατί υπάρχουν κάποιες αποζημιώσεις για τις μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων, ούτε γιατί υπήρξαν κάποιες θέσεις εργασίας, το έκανε για την πατρίδα. Γιατί ήξερε ότι εφόσον  βρέθηκαν εδώ τα κοιτάσματα έπρεπε να γίνει εδώ η παραγωγή ενέργειας για να μπορεί να στηριχθεί η χώρα. Ωστόσο αυτή την προσφορά που έγινε σε όλη την Ελλάδα, δεν φροντίσαμε έγκαιρα  και τον καιρό που ήταν αλλιώς τα πράγματα, σαν περιοχή και σαν τόπος, να το περάσουμε σε όλη την χώρα.
  Να κατανοήσουν τα κέντρα αποφάσεων ότι εμείς ακόμη και τον τοπικό πόρο ανάπτυξης που διεκδικήσαμε ήταν ένα μικρό ποσοστό μιας ανταπόδοσης σε όλα όσα έδωσε η τοπική κοινωνία. Ωστόσο όμως όλα αυτά ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που έχει δώσει, διότι ο φορολογούμενος πολίτης της Πτολεμαΐδας πληρώνει τις μετεγκαταστάσεις. Φεύγουν οι κάτοικοι από τα χωριά και η ΔΕΗ αποζημιώνει με το 20% του κόστους ενός καινούργιου χωριού, που είναι να γίνει στην περιοχή της Εορδαίας. Άρα η οικονομία της περιοχής και οι πολίτες της θυσιάστηκαν. Προσφέραμε ένα περιβάλλον το οποίο ήταν καθαρό, ένα τοπίο όμορφο και βέβαια το τίμημα είναι σήμερα να μην αναγνωρίζεται τίποτα και να  μας αντιμετωπίζουν σαν να μη συνέβει ποτέ κάτι τέτοιο εδώ στην περιοχή.
  Απλά πληθυσμιακά μετριώνται κάποιες καταστάσεις, απλά δεν είμαστε πρωτεύουσα νομού κι  υπό αυτή την έννοια  έχουμε δεχτεί όλα τα πλήγματα. Το διαπίστωσα σε όλες τις διεκδικήσεις που κάναμε στην πορεία αυτών των μηνών, που βέβαια στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης έγιναν όλες αυτές οι μεταβολές προκειμένου να μπορεί να ισορροπήσει η χώρα. Όμως το μεγάλος λάθος είναι ότι μπήκαν γενικοί κανόνες και έχουν πιάσει όλη την περιοχή της Εορδαίας. Αναφέρθηκαν στα σχολεία ότι είχαν μικρό αριθμό μαθητών. Τα σχολεία δεν είχαν μικρό αριθμό τυχαία. Ξεσηκώθηκαν και ξεριζώθηκε ο τόπος. Έφυγαν πολίτες από την μια περιοχή στην άλλη για να μπορέσουν να ζήσουν. Έτσι ελαττώθηκε ο πληθυσμός έτσι ελλατώθηκαν μαθητές στα σχολεία. Επειδή δηλαδή θυσιαστήκαμε γι΄αυτό το σκοπό, έπρεπε να τιμωρηθούμε με το κλείσιμο των σχολείων και βέβαια κατ΄επέκταση και των υπολοίπων υπηρεσιών. Το Νοσοκομείο βρίσκεται σε προβληματισμό, αν εξακολουθεί να είναι το μεγάλο Νοσοκομείο, ή θα υποβαθμιστεί;
  Βέβαια υπήρχαν δεσμεύσεις και τοποθετήσεις ότι τιμούν και σέβονται το Νοσοκομείο της περιοχής μας, αλλά οι εξελίξεις έδειξαν ότι κι άλλα πράγματα φαινόταν ότι αναγνωρίζονται, αλλά στην πορεία τελικά με αποφάσεις που δεν αλλάζουν με τίποτα,  τα οδηγούσαν σε κλείσιμο και αφανισμό.
  Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για την περιοχή και όταν μια περιοχή έχει συγκεντρώσει τόσο πληθυσμό λόγω των εργοστασίων της ΔΕΗ και ξαφνικά οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό και σε τεράστια ανεργία, αυτό θα είναι πλήγμα και για όλη τη χώρα.
  Οι κινητοποιήσεις, η ενεργοποίηση και η έκφραση αντίδρασης εδώ στην περιοχή μας, θεωρώ πως είναι ικανοποιητική, όλοι οι φορείς και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά είναι συσπειρωμένος και ενημερωμένος και αγαπάει αυτόν τον τόπο. Εκείνο που απαραίτητα χρειάζεται είναι να μεταφερθεί το μήνυμα στην κεντρική εξουσία και να μεταφερθεί τεκμηριωμένα με επιχειρήματα. Δεν αντιδρούμε, απλά πρέπει να αγωνιστούμε, το χρειάζεται ο τόπος, έχουμε δώσει σχεδόν τα πάντα  και δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Ας το καταλάβουν όλοι ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της ενέργειας.
  Ήδη από τώρα και πέρα δεν ξέρουμε τι άλλο μας περιμένει. Να έχουμε επαφή με όλα τα υπουργεία και όλους τους αρμοδίους, να εξηγήσουμε και να ενημερώσουμε ότι αυτός ο τόπος έχει ιδιαιτερότητες, μπορεί να μην είναι ο τόπος που αυτοί θεωρούν πλεονεκτικό, είναι όμως ένας τόπος που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση γιατί θυσιάστηκε για ένα και μοναδικό λόγο γιατί εδώ είναι ο λιγνίτης είναι η παραγωγή και μπορεί η Ελλάδα να στηριχθεί σε αυτήν την παραγωγή. Μακάρι και σε άλλες περιοχές να υπήρχε αυτή η δυνατότητα και να μπορούσε η οικονομία της χώρας να έχει κάπου να πατήσει και να μην είναι έρμαιο  εκβιασμών  των ξένων συμφερόντων  και να μην βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική θέση.
  Οπωσδήποτε βέβαια καταλαβαίνετε  πως ως άνθρωπος, νιώθω την αγανάκτηση και τον πόνο όλης αυτής της κατάστασης και σαν Δήμαρχος καλώ όλους τους πολίτες να αντιδράσουμε γιατί πρέπει να αντιδράσουμε και να οργανώσουμε έντονες κινητοποιήσεις γιατί το χρωστάμε στα παιδιά μας».