Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ

Υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της Μαυροπηγής

Σε ένα συνδυασμό πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και ανταλλαγής ισχύος προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρόικας και ταυτοχρόνως να διαφυλάξει και την αξία της επιχείρησης.
Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την έξοδό του από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο του Λιγνιτικού Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στα ορυχεία, όπου ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΔΕΗ για το ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής στα θέματα ενέργειας και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόσβαση σε λιγνίτες από τρίτους, λέγοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε για τα προβλήματα της επιχείρησης και το επιχειρησιακό της σχέδιο.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πριν λίγες μέρες υπέγραψε την απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της Μαυροπηγής και τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, επισημαίνοντας ότι είναι μια πολύ σημαντική κίνηση που έγινε και πως το ΥΠΕΚΑ εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησης θα στηρίξει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης των πληττομένων οικισμών σύμφωνα με το Νόμο που έχει ψηφιστεί.Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα επόμενα βήματα για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, για την οποία υπάρχει απόφαση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο έχει ψηφίσει η Βουλή, είπε ότι «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της επιχείρησης και άρα πώληση μέσω Χρηματιστηρίου δεν είναι στις προθέσεις μας», λέγοντας ότι εξετάζονται «άλλες επιλογές που έχουν να κάνουν είτε με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ποσοστό που θα πωληθεί είτε με τη διακράτηση ενός μεγαλύτερου ποσοστού από το Δημόσιο και την πώληση θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ». Σε κάθε περίπτωση, είπε, οι αποφάσεις αυτές δεν θα παρθούν άμεσα αλλά αφορούν το ερχόμενο έτος και θα υπάρχει η ευκαιρία να συνεχιστεί η συζήτηση αυτή με τη ΔΕΗ αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους.
Ανέφερε ακόμη ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ έγινε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα ζητήματα διοίκησης της ΔΕΗ, τις ελλείψεις που έχει σε προσωπικό σε τομείς αιχμής που αφορούν τα ορυχεία και την παραγωγή, αλλά και τις «ανισορροπίες σε άλλους τομείς της επιχείρησης, ιδιαίτερα στο διοικητικό κομμάτι» και ενθάρρυνε το Δ.Σ. να καταθέσει μια συνολική πρόταση για τα ζητήματα αυτά, αναγνωρίζοντας βεβαίως και το πλαίσιο στο οποίοι κινείται σήμερα ο δημόσιος τομέας.
Μιλώντας για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ επισημάνθηκε, είπε, το γενικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και είναι η δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν προβλήματα, επισημαίνοντας: «Η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να έχει την εξωστρέφεια που τη διακρίνει και η κυβέρνηση ενθαρρύνει και θα στηρίξει τις προσπάθειες της ΔΕΗ για να βγει έξω από τη χώρα και να συνεχίσει να έχει την εξωστρεφή στρατηγική που είχε, αλλά και να ανανεώσει τις μονάδες της για να μπορέσει να πρωτοπορήσει στο ζήτημα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου και στα θέματα ανανέωσης μορφών ενέργειας».
Ειδικά για το ζήτημα της ανανέωσης πηγών ενέργειας, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο της ΔΕΗ στην περιοχή της Πτολεμαΐδας που βρίσκεται στη δεύτερη φάση και πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξει τελική απόφαση για να μπορέσει να προχωρήσει. «Είναι έργο το οποίο θα δείξει την πρωτοπορία της ΔΕΗ στο θέμα της ηλιακής ενέργειας και ειδικά στα Φωτοβολταϊκά», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ενόψει της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση του προγράμματος “ΗΛΙΟΣ” ενθάρρυνε ιδιαίτερα τη διοίκηση της επιχείρησης να συμμετέχει πλήρως στο σχεδιασμό αυτό, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ πρέπει να είναι κεντρικός άξονας της πολιτικής για τις ανανεώσιμές πηγές ενέργειας».
Για τα θέματα περιβάλλοντος είπε ότι το ΥΠΕΚΑ θα εξαντλήσει όλες τις προβλέψεις του νόμου ώστε να μπορέσει να διαφυλάξει την υγεία των κατοίκων και σημείωσε ότι η ΔΕΗ ως η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας «έχει κάνει πράγματα για το περιβάλλον και μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα και εμείς θα παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία με μεγάλο ενδιαφέρον». Χαρακτήρισε τέλος «εξαιρετικά χρήσιμη» την ανταλλαγή απόψεων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, η οποία «θα συνεχιστεί για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τη ΔΕΗ στην πορεία που έχει ξεκινήσει. Μια πορεία ανανέωσης, που θα μπορέσει να τη διαφυλάξει στην πρωτοπορία του ενεργειακού τομέα αλλά και στην πρωτοπορία της επιχειρηματικότητας στη χώρας μας, που η επιχείρηση πρέπει να μάθει να δουλεύει με άλλο τρόπο σε ένα περιβάλλον απελευθερωμένο και να μπορέσει να μετεξελιχθεί για να μη χάσει το τρένο και να βοηθά στην οικονομία της χώρας».

ΡOH ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ - ΠΗΓΗ: http://www.e-ptolemeos.gr/