Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟY 1941-1944 (70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ)



ΠΗΓΗ  WWW.PTOLEMAIDA.TV

ΠΗΓΗ  WWW.EORDAIA.ORG
Ο Δήμος Εορδαίας, το τοπικό Συμβούλιο Μεσοβούνου, και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος τέλεσαν 70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του χωριού, το καθιερωμένο ετήσιο το μνημόσυνο των 157 θυμάτων κατοίκων της μαρτυρικής κοινότητας, που εκτελέστηκαν σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβρίου 1941 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και των 3 στρατιωτών του Σοβιετικού στρατού καθώς και των 108 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, όλοι κάτοικοι Μεσοβούνου που σκοτώθηκαν από τους ΝΑΖΙ στις 24 Απριλίου 1944.
Το πρωί χοροστατούντος του κλήρου Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητου, τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο και λίγο αργότερα επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο  πεσόντων με κατάθεση στεφάνων. Στο χρονικό της ημέρας αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός Διευθυντής του δημοτικού σχολείου Κομνηνών Θέμης Απατσίδης. Στις εκδηλώσεις μνήμης του Μεσοβούνου παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι ο πρόξενος της Ρωσικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη Αλεξέϊ Ποπόφ και ο Γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφανγκ Χέλσεφ Όμπενμαϊερ.

ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG

Έχουν περάσει 70 ολόκληρα χρόνια από το ολοκαύτωμα της «Γκρέμιτσας» του ιστορικού Μεσόβουνου, του χωριού των προσφύγων στους πρόποδες του Βερμίου. Ο Δήμος Βερμίου, το Τοπικό Συμβούλιο, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος τέλεσαν το περασμένο Σάββατο 23 Οκτωβρίου, 69 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του χωριού, το καθιερωμένο ετήσιο το μνημόσυνο των 157 θυμάτων κατοίκων της μαρτυρικής κοινότητας, των 3 στρατιωτών του Σοβιετικού στρατού καθώς και των 108 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Όλοι εκτελέστηκαν στις 23 Οκτωβρίου 1941 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και οι υπόλοιποι πάλι κάτοικοι Μεσοβούνου που σκοτώθηκαν από τους ΝΑΖΙ στις 24 Απριλίου 1944.
Το πρωί (σήμερα) της Κυριακής χοροστατούντος του κλήρου Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητου, τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο και λίγο αργότερα επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο  πεσόντων με κατάθεση στεφάνων.
Στο χρονικό της ημέρας αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός Διευθυντής του δημοτικού σχολείου Κομνηνών Θέμης Απατσίδης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης δήλωσε για αυτή την επέτειο μνήμης «η Ελλάδα περνάει και πάλι δύσκολα και έχει πάλι μπροστά της τους Γερμανούς σε μια άλλη έκδοση και περιμένουμε να δούμε αν θα στηρίξουν την χώρα μας. Μια χώρα που περνάει δύσκολα και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί για μερικά ακόμα χρόνια αλλά πιστεύω ότι σύντομα οι Έλληνες θα ξαναβρούν το δρόμο τους».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης  είπε «Οφείλουμε να διεκδικήσουμε σήμερα από αυτούς που δανείσαν τη χώρα μας και με την συμπεριφορά τους θέλουν ουσιαστικά να ισοπεδώσουν τις αξίες που πιστεύουμε ως έθνος και τον ελληνικό λαό».
Ο έτερος βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε με την σειρά του « πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος. Δύσκολες συνθήκες που έχουν ονοματεπώνυμο και που πρέπει όλοι οι έλληνες και όλο το έθνος ενωμένο να δώσει τη δική του απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να φτάσουν εδώ που φτάσαμε».
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε «δόθηκαν αγώνες για είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος και σήμερα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε ελεύθερη τη γνώμη και τη βούληση μας, να μπορούμε να αποφασίζουμε και να ελπίζουμε για το τόπο μας και να δημιουργούμε για τα παιδιά μας. Είναι σίγουρο πως όσο και αν προσπαθούν και όσο μεθοδευμένα και αν έχουν γίνει τα πράγματα έτσι ώστε η Ελλάδα να χάσει τη περηφάνια της και τη φωνή της  αυτό δεν θα γίνει ποτέ κατορθωτό».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής δήλωσε με την σειρά του « σε αυτή τη δύσκολη στιγμή όλοι με τάσεις ενότητας και μια γροθιά πρέπει να αντισταθούμε σε πρακτικές, πολιτικές και νοοτροπίες οι οποίες θέλουν να οδηγήσουν σε διάλυση τη κοινωνία και να γυρίσουν πίσω όλες τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει ως Ελληνισμός.
Στις εκδηλώσεις μνήμης του Μεσοβούνου παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι ο πρόξενος της Ρωσικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη Αλεξέϊ Ποπόφ αφού ανάμεσα στα θύματα ήταν και 3 Σοβιετικοί Στρατιώτες και ο Υποπρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφανγκ Χέλσεφ Όμπενμαϊερ.
Ο πρώτος μάλιστα δώρισε 2 εικόνες για την εκκλησία του χωριού που χτίζεται και εκ μέρους του υπουργείου άμυνας της Ρωσσικής Ομοσπονδίας έδωσε μετάλλιο στον πρώην δήμαρχο Βερμίου Σοφοκλή Σιδηρόπουλο για την προσπάθεια που έκανε να βρει και να μεταφέρει τα οστά των Ρώσσων στρατιωτών.
Ο Βόλφανγκ Χέλσεφ Όμπενμαϊερ δήλωσε για την παρουσία του «ήταν μια πολύ σημαντική μέρα για μένα να έρθω εδώ. Σε τέτοιες εκδηλώσεις παίρνω μέρος για 2ή φορά. Είμαι πολύ ευγνώμων και περήφανος που συμμετέχω σε αυτές. Για μένα είναι πολύ σημαντικό που συνάντησα ανθρώπους που έχουν επιζήσει από τότε. Ίσως θα ήταν καλό να σκεφτούμε τις επαφές και συνεργασίες ανάμεσα στις 2 χώρες και ιδιαίτερα των νέων. Για αυτό το λόγο καλώ τους νέους της περιοχής να παραβρεθούν στη διάσκεψη νέων που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Μέσα από αυτό ελπίζω να γίνει ανταλλαγή γερμανικής και ελληνικής νεολαίας».
Ο Αλεξέϊ Ποπόφ Πρόξενος Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη δήλωσε «χαίρομαι να ξαναβρίσκομαι σε αυτό το μαρτυρικό τόπο, το ηρωικό Μεσόβουνο. Σήμερα τιμούμαι όλοι μαζί τη μνήμη των πεσόντων. Ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη ξένη κατοχή. Εγώ τίμησα εκ μέρους της χώρας μου και τους 3 Σοβιετικούς στρατιώτες που πολέμησαν και έπεσαν μαχόμενοι στις γραμμές της Ελληνικής Αντίστασης. Αυτή τη φορά ήρθαμε από το προξενείο μαζί με τη χορωδία της Ιεράς Μονής Νοβοσπάσκι της Μόσχας, και με ένα ιερομόναχο από εκεί και ψάλαμε τρισάγιο».

 ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG