Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΧΡΙ ΚΥΡΙΑΚΗ (18-19 ΚΑΙ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Σε αυτήν ψυχολόγοι αλλά και γιατροί μίλησαν για το τι πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα για να «προλαμβάνει» επικίνδυνες καταστάσεις.
Η Εύη Καλουτά ψυχολόγος του Συλλόγου  «Άλμα ζωής» δήλωσε «σήμερα εστιάσαμε περισσότερο στο θέμα της πρόληψης για αυτό και εγώ από τη μεριά μου μίλησα για τους ανασταλτικούς παράγοντες πρόληψης στις γυναίκες και ποια θέματα τις εμποδίζουν και τις κρατάνε πίσω. Στόχος μας ήταν να «ανοίξουμε» το θέμα και να σπρώξουμε τις γυναίκες να κάνουν το προληπτικό τους έλεγχο, να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να ενημερωθούν για όλα τα καινούρια δεδομένα που θα υπάρχουν για το καρκίνο του μαστού. Οι λόγοι που κάνουν μια γυναίκα να μην πηγαίνει στο γιατρό είναι από ότι φαίνεται ο τρόπος ζωής, το συνεχές τρέξιμο, το κυνήγι της δουλειάς, ο φόβος που κρατάει πολλές γυναίκες πίσω γιατί ο καρκίνος είναι μια φοβερή ασθένεια και δεν θέλουμε να σκεφτούμε ότι θα έρθει και σε μας και γενικά είναι λίγο από όλα. Οι γυναίκες περνάνε από διάφορα στάδια αν διαγνωστεί η ασθένεια όπως ο θυμός, η έντονη θλίψη και σκοπός δικός μας είναι να αφήσουμε χώρο για να μπορέσουν να το εκτονώσουν και να καταλάβουν ότι θα περάσει και αυτό και να το εντάξουν στη ζωή τους σαν νέο δεδομένο και να ζουν από εδώ και πέρα με αυτό».
Ο Γιώργος Σιμπιλίδης διευθυντής Αντικαρκινικής  Κλινικής Θεαγένειου είπε με την σειρά του « θέλω να τονίσω πως όσο πιο πρώιμη είναι  η διάγνωση του καρκίνου του μαστού, τόσο πιο συντηρητικές επεμβάσεις γίνονται αλλά και δεν χρειάζονται και συμπληρωματικές θεραπείες όπως χημειοθεραπείες και κυρίως υπάρχουν περιπτώσεις που ήταν σε πολύ αρχικά στάδια και έγιναν απολύτως καλά. Για αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Βέβαια ο προληπτικός έλεγχος είναι μια διαδικασία που αφορά και το κράτος αλλά και την ίδια τη γυναίκα. Αυτό που αφορά το κράτος θα πρέπει να γίνουν κάποια στιγμή μονάδες ελέγχου σε οργανωμένα κέντρα όπως το νοσοκομείο σας και να μην χρειάζεται να έρχεται κινητή μονάδα από αλλού.
Φυσικά εδώ θέλω να πω πως ένα ποσοστό 1% του καρκίνου του μαστού αφορά τους άντρες άρα θα πρέπει και αυτοί να παρακολουθούνται».
Ο Θρασύβουλος Βεντούρης Διοικητής Θεαγένειου από την πλευρά του δήλωσε «στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου δράσης για το καρκίνο το οποίο άρχισε και εφαρμόζεται και επειδή του Θεαγένειο είναι νοσοκομείο αναφοράς αποφασίσαμε να κάνουμε έναρξη των προληπτικών προ-συμπτωματικών ελέγχων από την Πτολεμαΐδα διότι από την βάση δεδομένων είδαμε πως πριν από  2 χρόνια είχε γίνει εδώ κάτι ανάλογο.
Η συνεργασία κρατικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορεί και πρέπει να συνεχίσει οργανωμένα το προληπτικό έλεγχο τόσο για το καρκίνο του μαστού όσο και για αυτό του τραχήλου της μήτρας»
Τέλος η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε «σε συνεργασία με το νοσοκομείο επαναλαμβάνουμε μια διαδικασία μαστογραφιών που είχε προηγηθεί και πριν από 2 χρόνια με πρωτοβουλία του βουλευτή του Μιχάλη Παπαδόπουλου, όπου πολλές γυναίκες διαπίστωσαν προβλήματα και μπόρεσαν να θεραπευτούν. Για μας έχει τεράστια σημασία η πρόληψη και όπου μπορούμε παροτρύνουμε τις γυναίκες να προλαμβάνουν και να ελέγχονται. Έτσι είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να πάνε να εξεταστούν για αυτές πάνω από όλα αλλά και για τα παιδιά και τις οικογένειες τους».




ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG