Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 31 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ 7 ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΚΛΑΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ

Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Δήμος Εορδαίας
Τοπική Κοινότητα Εμπορίου


Η Τοπική Κοινότητα Εμπορίου γνωστοποιεί ότι μετά από μακροχρόνια προσπάθεια επεστράφησαν οι επτά (7) εικόνες που είχαν κλαπεί το έτος 1982 από το Μουσείο της Κοινότητας Εμπορίου και θα εκτίθενται πλέον στον πύργο του Αγίου Μηνά.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας
Αθανάσιος Μπόζιας




Ημέρα γιορτής η περασμένη Παρασκευή για την μικρή κοινωνία του Εμπορίου του δήμου Εορδαίας. Ημέρα που οι κάτοικοι είδαν και πάλι μετά από 29 χρόνια τις 7 εικόνες που είχαν κλαπεί στο χωριό τους.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Εμπορίου Αθανάσιος Μπόζιας δήλωσε « οι εικόνες αυτές είχαν έρθει από το πόντο και κοσμούσαν το τέμπλο του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως στο Πόντο και τις έφεραν οι πρόσφυγες το 1922. Η 18η Νοεμβρίου είναι μια ιστορική μέρα για το Εμπόριο και μια μέρα χαράς αφού επεστράφησαν οι εικόνες οι οποίες είχαν κλαπεί το 1982 από το Λαογραφικό Μουσείο της Κοινότητας. Εμείς καταφέραμε και τις φέραμε στο τόπο τους. Η δίκη είχε γίνει το 1987 και από εκεί και μετά ήταν χαμένες.
Αλλά χάρη στις προσπάθειες που έχουν γίνει από τους εκάστοτε προέδρους αλλά και της δημάρχου τις βρήκαμε. Αυτές ήταν χαμένες στις αποθήκες του Εφετείου Λαρίσης που υπαγόταν η Κοζάνη, στη συνέχεια, τις βρήκαμε μετά από πολλές προσπάθειες ήρθαν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Βεροίας και από εκεί όταν ιδρύθηκε η 17η Εφορία Κοζάνης ήρθαν εκεί. Εγώ με το που ανέλαβα τις έψαξα, υποσχέθηκαν ότι θα τις συντηρήσουν, πράγμα που έγινε και τους ευχαριστούμε και τώρα τις έχουμε στο πύργο του Αγίου Μηνά που το χτίσαμε σε μνήμη της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον οποίο έχουμε και άλλα παλιά αντικείμενα και κειμήλια. Το 1982 όταν εκλάπησαν κινητοποιήθηκαν εδώ οι κάτοικοι και ο πρόεδρος, ειδοποιήθηκαν οι αρχές και τελικά οι αρχαιοκάπηλοι συνελήφθησαν στην Γερμανία ».
Είναι μια εικόνα που τους έθλιβε όλους αφού οι εικόνες με την παλιότερη να χρονολογείται το 1818 και τη νεότερη το 1908 είχαν κλαπεί από σπείρα αρχαιοκαπήλων η οποία όπως αποδείχθηκε είχε συνεργασία και με άτομα από την περιοχή.
Το γεγονός αυτό όπως ήταν φυσικό χαροποίησε ιδιαίτερα τους  κατοίκους του εμπορίου και ένας εξ΄ αυτών ο Δημήτριος Πίτης δήλωσε «την στιγμή που μας ανακοίνωσε ο πάτερ ότι επιστρέφουν οι εικόνες χαρήκαμε πάρα πολύ και ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο και το γραμματέα που έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να συμβεί αυτό. Προσωρινά θα είναι εδώ στο πύργο και αργότερα θα πάνε στο μέρος που ήταν».
Οι 7 εικόνες με την επιστροφή τους τοποθετήθηκαν στον πύργο του Αγίου Μηνά που οι κάτοικοι και κυρίως ο ιερέας Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ χτίζουν εδώ και καιρό προς τιμή της έλευσης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου το 2005 από τη περιοχή τους.
Το γεγονός αυτό έκανε τους κατοίκους του χωριού να γεμίσουν με δάκρυα συγκίνησης αφού αυτές τις εικόνες τις είχαν πρωτοφέρει οι πρόσφυγες από την Ανατολή και κοσμούσαν το Μουσείο της τότε κοινότητας Εμπορίου, πριν πέσουν στα χέρια αρχαιοκαπήλων και τις πουλήσουν στο εξωτερικό.
Τις εικόνες ανακάλυψε η ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με την Ιντερπόλ στην Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και με κατάλληλες ενέργειες μετά από πολλά χρόνια και πολυετή δικαστική διαμάχη επέστρεψαν και πάλι στο Εμπόριο και στο εξής θα φυλάσσονται από όλους στο πύργο του Αγίου Μηνά.   
Πρέπει πάντως να τονιστεί πως όλοι οι κάτοικοι έχουν να λένε για τον παπά τους τον Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ που όπως είπαν είχε κάνει σκοπό ζωής να επιστρέψουν οι εικόνες στο τόπο τους και τελικά τα κατάφερε.
                                                                                            ΠΗΓΗ  WWW.EORDAIA.ORG