Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ 10% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΡΑΠEZ/ΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2012 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ 25% ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟ. ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΑΓΩΜΑ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑIΑΣ











Πάγωμα τελών καθαριότητας και φωτισμού στην Εορδαία
Δεν αυξάνονται στο δήμο Εορδαίας τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2012, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του το βράδυ της Παρασκευής.
Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας έκανε δεκτή σχετική πρόταση για πάγωμα των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που κατέθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, με το σκεπτικό ότι παρά τις ανάγκες κάλυψης των δαπανών των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού του δήμου, που υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 5.280.587,68 ευρώ, οι δημότες έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους και δεν μπορούν να επιβαρυνθούν και με την αύξηση των δημοτικών τελών.
Η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η μείζων αντιπολίτευση διά στόματος του δ.σ. και μέλους της Οικονομικής Επιτροπής Στέλιου Τογρίδη κατέθεσε πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 10% καθώς, όπως ανέφερε, ήδη οι μισθοί των εργαζομένων έχουν υποστεί μείωση ύψους 35%, πρόταση την οποία ψήφισε και ο δ.σ. της ελάσσονος αντιπολίτευσης και γραμματέας του Δ.Σ. Αβραάμ Σαουλίδης. Πρόταση για μείωση των τελών κατά 40% κατέθεσε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασιλική Στεργίου, με το επιχείρημα ότι όταν οι μειώσεις στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας φθάνουν στο 40% πρέπει να μειωθούν και τα δημοτικά τέλη, διότι εκατοντάδες οικογένειες αδυνατούν να καταβάλλουν και τα υπάρχοντα δημοτικά τέλη. 
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. ενέκρινε την πρόταση για πάγωμα των προαναφερόμενων τελών, καθώς όπως ανέφερε ο εισηγητής, ο συντελεστής του τέλους καθαριότητας και φωτισμού έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και πρέπει να προσδιοριστεί έτσι ώστε να καλύπτει υποχρεωτικά τις εν γένει δαπάνες λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας, δηλαδή τις αποδοχές του προσωπικού, την προμήθεια και συντήρηση των μέσων αποκομιδής απορριμμάτων και κάθε άλλη δαπάνη που έχει σχέση με τη διεξαγωγή τη λειτουργίας της (π.χ. προμήθεια πετρελαίου για τη λειτουργία των οχημάτων) και εν γένει βελτίωση της υπηρεσίας καθαριότητας, καθώς και τη δαπάνη των τελών χρήσης του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ).
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αποφασίσθηκε μείωση 10% για τον καθορισμό των τελών κοινόχρηστων χώρων και ειδικότερα για την έκθεση τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια, πλατείες, πεζόδρομους, με το επιχείρημα ότι έχει συρρικνωθεί κατακόρυφα ο κύκλος εργασιών του επαγγελματιών και εμπόρων λόγω των μέτρων της κυβέρνησης. Η μείωση αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά μείωση των τελών για την έκθεση τραπεζοκαθισμάτων, καθώς απόφαση για μείωση 25% είχε ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο για το έτος 2011. 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR