Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-10-2011



ΤΑ ΥΠΟΥΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Σήμερα η Πτολεμαΐδα, έδρα του Δήμου Εορδαίας, γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους, ωστόσο το κλίμα είναι βαρύ. Εκτός της ανεργίας, που απειλεί τον κοινωνικό ιστό, η περιοχή δέχεται απανωτά πλήγματα από την κυβέρνηση.

Η αγωνία για το μέλλον του δήμου και των κατοίκων του ήταν έκδηλη στη συνάντησή μας με τη δήμαρχο Εορδαίας. Η Παρασκευή Βρυζίδου, με αξιοσημείωτη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (οκτώ χρόνια δήμαρχος Μουρικίου), βρίσκεται στο τιμόνι του νέου καλλικρατικού δήμου σε μια κρίσιμη περίοδο και καλείται να αντιμετωπίσει ποικιλόμορφα εμπόδια. Πάντως, δείχνει αποφασισμένη να το παλέψει, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Αλλωστε είναι ιδιαίτερα δραστήρια, όπως αποδείχτηκε και με την πρόσφατη εκλογή της στην προεδρία της νεοσύστατης Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας.

Η κυρία Βρυζίδου, από την πρώτη στιγμή της συζήτησής μας, δεν έκρυψε το αίσθημα αδικίας που τη διακατέχει για τη στάση της κεντρικής εξουσίας απέναντι σε έναν τόπο ο οποίος «έδωσε τα σωθικά του για τη χώρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το κλείσιμο της Εφορίας της Πτολεμαΐδας -μολονότι είναι καλά οργανωμένη και καλύπτει αρκετές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ΔΕΗ- είναι η αρχή. Ακολουθεί η υποβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, της μεγαλύτερης νοσηλευτικής μονάδας της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εξυπηρέτησε χιλιάδες περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Υγείας, οι κλίνες του Μποδοσάκειου μειώνονται από 250 σε 200 (κατά 20%)! Η Παρασκευή Βρυζίδου κάνει λόγο για απόφαση χωρίς σχεδιασμό, ενώ σημειώνει ότι παράλληλα προβλέπεται αύξηση κλινών στο νοσοκομείο Κοζάνης (από 170 σε 200).

«Δεν μπορεί να αποφασίζει το υπουργείο χωρίς εισηγήσεις τεχνοκρατών, αλλά μόνο πολιτικών προσώπων, που αναπόφευκτα επηρεάζονται από την πολιτική τους πελατεία και από τον χώρο στον οποίο κινούνται» δηλώνει, αφήνοντας αιχμές για παρεμβάσεις από κυβερνητικούς παράγοντες του νομού, οι οποίοι μεροληπτικά καθόρισαν τα σχέδια του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, ζητεί την αξιολόγηση των νοσοκομείων από ειδικούς, με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ μιλάει για κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών και σημαντική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, εξαιτίας των μετακινήσεων, στην περίπτωση περιορισμού των κλινών και του ιατρικού προσωπικού, όπως επιτάσσει το νέο οργανόγραμμα.

Η ίδια πιστεύει ότι το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έχει τις προοπτικές να καταστεί κέντρο για την υγεία της ευρύτερης περιφέρειας. Καταλαβαίνουμε, σημειώνει, την ανάγκη του κράτους για οικονομίες, όμως να μείνει κάτι και εδώ…

Εξάλλου, η δήμαρχος Εορδαίας χαρακτηρίζει αρνητική εξέλιξη για την περιοχή, αλλά και για όλη τη χώρα, την κυοφορούμενη εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ. Δεν είναι δίκαιο, αναφέρει, να ξεκινήσει ο όποιος ιδιώτης την εκμετάλλευση του λιγνίτη από μηδενική βάση, δίχως να υπολογίζονται όσα προηγουμένως (έργα υποδομής, απαλλοτριώσεις κ.λπ.) έγιναν εδώ. Μάλιστα σημειώνει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι ιδιαιτέρως άδικη για τους κατοίκους της Εορδαίας, που «έδωσαν τη γη τους για τη δημόσια επιχείρηση, για τη χώρα, για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας».


Πιάνουν τόπο τα μέτρα για τους ρυπογόνους σταθμούς

Στο πλαίσιο αντικατάστασης των παλιών ρυπογόνων σταθμών ζητεί να ξεκινήσει το συντομότερο η κατασκευή της σύγχρονης, αντιρρυπαντικής μονάδας 5 στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Πτολεμαΐδας, που βρίσκεται κοντά στην πόλη. Η μονάδα αυτή, εκτός από το ότι δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης κατά την κατασκευή της, ενώ με τη λειτουργία της θα συμβάλει στη διατήρηση θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν με τη σταδιακή αδρανοποίηση παλιών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ.

Τη δήμαρχο Εορδαίας απασχολεί η εξεύρεση διεξόδων για το εργατικό δυναμικό και την οικονομία του τόπου. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί σημαντικό να δοθεί έμφαση στη γεωργία -γι' αυτό χαρακτηρίζει «κομβική» την απόδοση στους αγρότες εδαφών που έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ-, ενώ για την πρόκληση κινητικότητας σκοπεύει να δώσει βάρος στον αθλητικό τομέα, όπου ο δήμος έχει παράδοση και αξιόλογες υποδομές (το καλύτερο κολυμβητήριο της περιφέρειας, γυμναστήριο, γήπεδα κ.λπ.).


Δημήτρης Κυριακόπουλος

ΠΗΓΗ WWW.DIMOKRATIANEWS.GR