Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ





ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG




Δρώντας μέσω της πρωτοβουλίας «Νέες Ιδέες για την Ευρώπη», το 3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας, εργάζεται για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Εκκινώντας την Δευτέρα 23/01/2012, οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας θα περάσουν 5 ημέρες συζητώντας το θέμα των πηγών ενέργειας του αύριο.
Ποια ενέργεια θα καταναλώνουμε όταν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια θα έχουν κλείσει και όταν όλοι οι ορυκτοί πόροι θα έχουν εξαντληθεί; Ποιες πηγές ενέργειας μπορούν να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες της κοινωνίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον; Ποιες θα είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις των μελλοντικών καταναλωτών από τους παρόχους ενέργειας; Πώς οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας επηρεάζουν την κοινωνία – και το αντίστροφο; Οι μαθητές του 3ουΓενικού Λυκείου θα αντιμετωπίσουν αυτά και άλλα ερωτήματα, συμμετέχοντας στην Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Νέες Ιδέες για την Ευρώπη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Σχολικής Επιτροπής Β’ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Εορδαίας.
Δημοσιογραφική πληροφόρηση
Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 στις 10:30 π.μ., μαθητές της Β’ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου στην ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ, θα παρουσιάσουν τα ερευνητικά αποτελέσματά και τις ιδέες τους για το μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα των πέντε συναρπαστικών ημερών συζήτησης και διαβούλευσης με τους μαθητές, και θα παρακολουθηθεί από  πολιτικούς εκπροσώπους, μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προσκεκλημένους, γονείς και τους καθηγητές του σχολείου. Θα υπάρξει δυνατότητα για ερωτήσεις προς τους μαθητές και τους διάφορους συμμετέχοντες μετά την παρουσίαση.
Οι «Νέες Ιδέες για την Ευρώπη» είναι μία πρωτοβουλία του ιδρύματος Robert Bosch σχεδιασμένη για μαθητές ηλικίας 15 έως 18. Η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί ένα Πανευρωπαϊκό δίκτυο το οποίο δίνει την δυνατότητα, σε νέους χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμμετάσχουν ενεργά στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Μέσα από ένα project πέντε-ημερών, οι μαθητές αναπτύσσουν ιδέες για έναν βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της Ευρώπης. Οι καλύτερες από αυτές τις ιδέες από όλη την Ευρώπη, θα ενσωματωθούν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης – «Νέα Ενέργεια για την Ευρώπη» – το οποίο θα παρουσιαστεί στις προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους φορείς λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. 
Η εργασία των μαθητών κατά την διάρκεια αυτού του 5-ήμερου project υποστηρίζεται από πολιτικούς εκπροσώπους και ειδικούς από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα. Οι μαθητές δημιουργούν «εικονικά» πολιτικά κόμματα, αναπτύσσουν πολιτικές πλατφόρμες και συζητούν διαλογικά τα ζητήματα με τις υπόλοιπες ομάδες των μαθητών κατά την διάρκεια αυτού του έργου. Οι εβδομαδιαίες αυτές δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., με ανά-δύο χώρες να πραγματοποιείται ταυτόχρονα, μέσω ζωντανών συνδέσεων και επικοινωνώντας καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.  Μια κοινοβουλευτικού τύπου συζήτηση σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της εβδομάδας. Εδώ οι μαθητές παρουσιάζουν και συζητούν τα μανιφέστα των «κομμάτων» τους, γεγονός που θα τους συνδέσει άμεσα με την πολιτική πραγματικότητα. Μια «ζωντανή» σύνδεση με το συνεργαζόμενο σχολείο από την Γερμανία κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ενισχύει περαιτέρω τις εργασίες των νέων σε ένα διαπολιτισμικό πλαίσιο.
_______________________________________________________
Οι «Νέες Ιδέες για την Ευρώπη» είναι ένα έργο του Robert Bosch. Ο στόχος είναι απλός: να δημιουργήσει ενθουσιασμό μεταξύ των Ευρωπαίων νέων για το Ευρωπαϊκό σχέδιο, να τους συμπεριλάβει στην διαδικασία ενός ουσιαστικού διαλόγου και να τους δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους οράματα για την Ευρώπη. Από την εκκίνησή του το 2008, περισσότεροι από 1.500 νέοι-μαθητές από 18 Χώρες-Μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν στα εβδομαδιαία αυτά προγράμματα ως τμήματα των «Νέων Ιδεών για την Ευρώπη». Ξεκινώντας με 26 εβδομάδες έργου σε 6 χώρες κατά την πρώτη φάση, οι «Νέες Ιδέες για την Ευρώπη» σήμερα διατρέχουν την Τρίτη φάση και υλοποιούνται και στα 27 κράτη– μέλη της Ε.Ε. Τα συνολικά 40 εβδομαδιαία project προσφέρουν στους νέους μια φωνή για το μέλλον της Ευρώπης.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο  
Πληροφορίες – Σχολείο:
3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας
Τσολακίδου Αναστασία
Μπενέτος Ιωάννης
Τηλ: +302463021177
Fax: +302463023880 

 HYPERLINK "mailto:mail@3lyk-ptolem.koz.sch.gr


Νέες Ιδέες για την Ευρώπη:
Lena Kampe
Tel: +49 (0) 62 51/84 16-28
Fax: +49 (0) 62 51/84 16-901
lena.kampe@ifok.de