Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΠΕΔ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ





Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης ζητούν από τους εκπροσώπους της Βουλής να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων
Σκληρότερη στάση απέναντι στην κυβέρνηση αποφάσισε να τηρήσει η Περιφερειακή Ένωση Δυτικής Μακεδονίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, η πρώτη δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους τοπικούς φορείς, επιμένοντας στην υποβάθμιση υπηρεσιών της περιοχής.
Υπό το φως της ασυνέπειας των κυβερνητικών δεσμεύσεων, συνεδρίασε χτες η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στο Κοβεντάρειο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι οι παρεμβάσεις και τα ψηφίσματα που είχαν εκδοθεί πρόσφατα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος που αφορά στην κατάργηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών ΔΟΥ, ΙΚΑ, τελωνείων κ.λ.π., η πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Εορδαίας υπογράμμισε: «Δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει απέναντί μας οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντας. Πρόκειται για έναν εμπαιγμό της περιοχής, τον οποίο δεν μπορούμε να ανεχτούμε».
Η Π. Βρυζίδου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «για παράδειγμα οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για δημιουργία Φορολογικών ΚΕΠ σε Σέρβια, Σιάτιστα και Άργος Ορεστικό. Επίσης παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις ανακοινώθηκε χτες το κλείσιμο του Τελωνείου Σιάτιστας, ενώ είναι πιθανόν να έρθει σύντομα η σειρά του Τελωνείου Πτολεμαΐδας».
Η Π. Βρυζίδου σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένη μία πιο αυστηρή στάση στην κυβέρνηση και να ξανασταλούν τα ψηφίσματα σε πιο έντονο ύφος, ενώ τόνισε την ανάγκη πίεσης των τοπικών βουλευτών, οι οποίοι με τη στάση τους και την ψήφο τους στη Βουλή θα πρέπει να βάλουν φρένο σε κυβερνητικές αποφάσεις που απαξιώνουν την περιοχή. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η περιοχή ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή και ο κόσμος οδηγείται στη φτώχεια. Πρέπει επιτέλους να ληφθεί κάποια πρόνοια για φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης, να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, για το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, να ληφθεί μέριμνα για την ανεργία». Επίσης, η πρόεδρος της ΠΕΔ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για «κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ και ορυχείων».
Υπενθυμίζεται ότι στο ψήφισμα που είχε εκδώσει η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στις 2 Δεκεμβρίου 2011, μεταξύ άλλων τόνιζε:
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας ομόφωνα:
-Καταδικάζει έντονα την απόφαση για το κλείσιμο αυτές τις μέρες των ΔΟΥ στα Σέρβια και το Άργος Ορεστικό, καθώς οι πολίτες των περιοχών αυτών θα υποστούν μια απίστευτη ταλαιπωρία λόγω των μεγάλων αποστάσεων πολλών οικισμών από τις πόλεις-έδρες των πρώην νομών σε ένα υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο. Στο Δήμο Σερβίων Βελβεντού ειδικότερα δραστηριοποιείται πλήθος μεταλλευτικών και λατομικών επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα με φορολογητέα ύλη που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα στο Δήμο Άργους Ορεστικού δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
-Διαμαρτύρεται για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να καταργηθεί η ΔΟΥ Σιάτιστας, μιας περιοχής με έντονη δραστηριότητα στον κλάδο της γούνας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σε μια περιοχή όπως ο Δήμος Βοΐου όπου οι αποστάσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες, κάλλιστα θα μπορούσαν να λειτουργούν υποδομές φορολογικής εξυπηρέτησης τόσο στην πόλη της Νεάπολης όσο και στην πόλη της Σιάτιστας.
-Διαμαρτύρεται έντονα για την πρόθεση συρρίκνωσης της ΔΟΥΠτολεμαΐδας τη στιγμή που η συγκεκριμένη ΔΟΥ έχει διπλάσια έσοδα από άλλες Νομαρχιακού μάλιστα επιπέδου και τη στιγμή που εξυπηρετεί πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Η απόφαση μεταφοράς του δικαστικού τμήματος και των τμημάτων ελέγχου και βεβαιώσεων συρρικνώνει τη δραστηριότητα της ΔΟΥ κατά 50% τη στιγμή που δεν έγιναν ανάλογες περικοπές σε ΔΟΥ με ανάλογα χαρακτηριστικά όπως των Γιαννιτσών ή του Άργους στην Πελοπόννησο.
-Διαμαρτύρεται έντονα για την πρόθεση κατάργησης της ΔΟΥΑμυνταίου, λόγω του ότι δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις με μεγάλο κύκλο εργασιών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και λόγω της ταλαιπωρίας που θα υποστούν οι πολίτες, εξαιτίας των πολύ μεγάλων αποστάσεων που θα πρέπει να διανύουν σε καθημερινή βάση.
Επίσης, είχε εκδώσει ψήφισμα ενάντια στην εκχώρηση μονάδων της ΔΕΗ, με το οποίο η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας:
-Εκφράζει την ανησυχία του για την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει τις μονάδες της ΔΕΗ και τις αναμενόμενες συνέπειες που θα προκύψουν σε περίπτωση πώλησης του 40% της παραγόμενης ενέργειας σε ιδιώτες.
-Εκτιμά ότι η πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιοκαθώς και του ορυχείου, μίας μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας και η παραχώρηση σε ιδιώτη του λιγνιτωρυχείου Βεύης ισοδυναμεί με ενέργεια εκχώρησης εθνικού πλούτου η οποία θα υπονομεύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας και θα επιδεινώσει περαιτέρω τους ήδη αρνητικούς αναπτυξιακούς δείκτες.
-Υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο πώλησης και δύο επιπλέον μονάδων από το συγκρότημα Αγίου Δημητρίου σε περίπτωση αποτυχίας των συμφωνιών ανταλλαγών ενέργειας (swaps) θα σημάνει μια γενικότερη απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά και της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας στην περιοχή μας.
-Τονίζει ότι η περιοχή του άξονα Κοζάνη-Πτολεμαϊδα-Αμύνταιο-Φλώρινα έχει προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της ρύπανσης η οποία τις τελευταίες ημέρες μάλιστα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όριο.
-Στηρίζει ανεπιφύλακτα όλες τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου και των άλλων Δήμων της περιοχής καθώς και της Περιφέρειας και των συνδικάτων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και συμπαρίσταται στον αγώνα τους.
-Δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε ενέργεια που υπονομεύει το μέλλον της περιοχής και αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.
-Αναρωτιέται γιατί άραγε οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οριστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής οι οποίες εξακολουθούν να εκκρεμούν.
-Διαμαρτύρεται για την βίαιη απομείωση των μισθών των εργαζόμενων στη λιγνιτική παραγωγή η οποία έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία της περιοχής μας.
-Προτείνει η όποια υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού ενόψει της μεταλιγνιτικής περιόδου να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα αφού λάβει πρώτα υπόψη της την προστασία της αειφορίας, τη διατήρηση του δημόσιου και εθνικού πλούτου και την προοπτική των επόμενων γενεών. Στο σχεδιασμό αυτό δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται οι σημερινές πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και της τοπικής κοινωνίας.
-Επαναφέρει την πάγια θέση της αυτοδιοίκησης περί επαναπόδοσης εδαφών στην κοινωνία και την τοπική οικονομία καθώς και την αξιοποίηση των ανενεργών υποδομών της ΔΕΗ.
Ανάλογα ψηφίσματα είχαν εκδοθεί για το πετρέλαιο θέρμανσης και το Τέλος Ακίνητης περιουσίας.
Τέλος, η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, διαβίβασε στην ΠΕΔ επιστολή που έστειλε μόλις χτες στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο δήμος Βοΐου είναι από τις περιοχές που έχουν βιώσει τις πολιτικές αφαίμαξης των υπηρεσιών από την πρώτη κιόλας ημέρα του 2011, αρχικά με τα σχολεία και στη συνέχεια με υπηρεσίες όπως ΙΚΑ, εφορείες κ.λ.π. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η αναστολή λειτουργίας του τελωνείου Σιάτιστας. Μιας περιοχής που έχει να επιδείξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στον τομέα της γούνας, με τεράστια έσοδα για την τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση για το κράτος…»