Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΔ

Η ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ζητάει συναντήσεις με Βενιζέλο και Γιαννίτση

Πετρέλαιο θέρμανσης και υπηρεσίες που κλείνουν τα θέματα συζήτησης

Ζητάει συναντήσεις με Βενιζέλο και Γιαννίτση
Το μπαράζ των λουκέτων δημοσίων υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και πρόγραμμα, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη ερήμωση την ακριτική περιοχή», καταγγέλλει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, η οποία συνεδρίασε χτες. Στην ίδια συνεδρίαση η ΠΕΔ απαίτησε φτηνό πετρέλαιο για τους δημότες των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο χειμώνας είναι δριμύς και οι θερμοκρασίες πολικές, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού για να ζεσταθεί ένα νοικοκυριό.
Η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, τάχθηκε υπέρ πιο ουσιαστικών παρεμβάσεων, καθώς «οι αποφάσεις μας, οι επιστολές στα υπουργεία και οι όποιες συναντήσεις δεν απέδωσαν», πολύ περισσότερο που αυτές οι συναντήσεις με υπουργούς «γινόταν στο πόδι» ή συναντιόμασταν με υφυπουργούς». Γι’ αυτό πρότεινε να γίνει από κοινού με βουλευτές και φορείς μία συνάντηση για το πετρέλαιο με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο και μία συνάντηση για τις υπηρεσίες που κλείνουν με το υπουργείο Εσωτερικών, γιατί αυτό είναι που αποφασίζει για τα λουκέτα στις υπηρεσίες. 
Με την απόφασή της στο οξύτατο θέμα του πετρελαίου, η ΠΕΔ ενώνει τις δυνάμεις της, με τους άλλους φορείς και με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι είχαν χτες ευρεία σύσκεψη. Άλλωστε στη σύσκεψη συμμετείχε και η ΠΕΔ μαζί με πολλούς δημάρχους. «Η τιμή του πετρελαίου μαζί με τους φόρους που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι δυσβάσταχτη για τη Δυτική Μακεδονία, όπου ο χειμώνας διαρκεί πολλούς μήνες και είναι βαρύς. Είναι λύση ανάγκης να ληφθούν κάποια μέτρα για την περιοχή μας», σημείωσε η Παρασκευή Βρυζίδου.
«Νομίζουμε ότι πέρα από τις μεμονωμένες προσπάθειες, την έκφραση της αντίδρασης των πολιτών και τις δικές μας επιστολές, νομίζουμε ότι θα πρέπει να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια στη Δυτική Μακεδονία, με τον περιφερειάρχη, με την ΠΕΔ και με τους βουλευτές, όπου σήμερα θα κατατεθούν τα επιχειρήματα και θα συντονίσουμε τις ενέργειες, που θα είναι πέρα από τις συνηθισμένες, μέχρι να γίνει κατανοητό και να έχουμε αυτή την αφομοίωση στους φόρους που απαιτείται, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σαν περιοχή.
Θα είμαστε κατ’ αρχήν οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης, εκπρόσωποι δήμων, εγώ ως πρόεδρος της ΠΕΔ. Θα βρεθούμε με τον κ. Βενιζέλο, διότι οι συναντήσεις ήταν ολιγόλεπτες με τον υπουργό και συνήθως οι συζητήσεις γινόταν με υφυπουργούς. Πρέπει επισήμως να κανονιστεί η συνάντηση και να μας εξηγήσει αν υπάρχει πρόθεση να γίνει. Αν όχι κι’ εμείς στο βαθμό που μπορούμε και την αντίδρασή μας και τη δυσαρέσκειά μας να εκφράσουμε, αλλά και όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε θέματα για να προβληματιστούν γύρω από εμάς θα το πράξουμε».
Ακόμη, η πρόεδρος της ΠΕΔ σημείωσε ότι «θέλουμε να καταθέσουμε πια επίσημα στο υπουργείο Εσωτερικών, γιατί από κει ξεκινάει το πρόβλημα, καθώς έχει ληφθεί απόφαση ότι υπηρεσίες κλείνουν και μένει μία στην έδρα του κάθε πρώην νομού. Αυτό το πράγμα όμως οδηγεί σε ερήμωση τις περιοχές μας, οι οποίες ήδη έχουν πρόβλημα κάποιες περιόδους του έτους, με λίγο πληθυσμό με μεγάλες αποστάσεις. Είναι πολύ δύσκολη η λειτουργία σε περιοχές όπως το Βίο, τα Σέρβια, η Εορδαία. Πρέπει να δοθούν κάποιες λύσεις και όχι οριζόντιες αποφάσεις. Έχουμε κάνει συναντήσεις με υπουργούς όλο αυτό το διάστημα, έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε πάρει αποφάσεις.
Τελικά πρέπει και εδώ να βρεθούμε με το υπουργείο Εσωτερικών και να βγει ένας κανόνας ο οποίος θα είναι κατά περίπτωση, αναλόγως με τις περιοχές, με μία δίκαιη κατανομή. Σε κάποιες περιοχές να μείνει μία υπηρεσία σε κάποιες άλλες να μείνει κάποια άλλη. Δεν μπορεί σε ορισμένους δήμους να κλείνουν τα πάντα και στο τέλος να οδηγούμαστε σε δυσλειτουργία και σε ερήμωση».
Σε πρόσφατη επιστολή της προέδρου της ΠΕΔ στα αρμόδια υπουργεία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αντιμετωπίζουμε, ένα μπαράζ «λουκέτων» σε δημόσιες υπηρεσίες σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, στην Π.Ε. Κοζάνης, κλείσιμο Δ Ο Υ και ΙΚΑ στα Σέρβια, καθώς και κλείσιμο ΔΟΥ Σιάτιστας και λειτουργία της ως παραρτήματος. Στην Π.Ε. Καστοριάς, κλείσιμο Δ Ο Υ και ΙΚΑ στο Άργος Ορεστικό. Στην Π.Ε. Φλώρινας, κλείσιμο Δ Ο Υ στο Αμύνταιο. Στην ΠΕ Γρεβενών, κλείσιμο Δ Ο Υ στη Δεσκάτη.
Εν τω μεταξύ, προηγήθηκε το κλείσιμο σχολείων στους δήμους Εορδαίας, Βοίου, Κοζάνης, Σερβίων, Αμυνταίου, Καστοριάς και Δεσκάτης, η μείωση των κλινών στα νοσοκομεία Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, αλλά και η μείωση κλινών από 250 σε 200 στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, αυτό της Πτολεμαΐδας.
Μέσα σ’ όλα αυτά, και σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών μαθαίνουμε ότι έχουμε δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα για την κατάργηση μέχρι τα τέλη του 2012 όλων των ΔΟΥ που δε λειτουργούν σε επίπεδο πρωτεύουσας νομού. Με μια απλή ανάγνωση αυτών των «σοφών» σχεδιασμών, συμπεραίνουμε ότι η ΔΟΥ Πτολεμαϊδας, της δεύτερης δηλαδή μεγαλύτερης πόλης της Περιφέρειας και της έδρας της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, πρόκειται να καταργηθεί!».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

ΠΗΓΗ http://www.e-ptolemeos.gr/





 
 
ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας: "Nα μην κλείσει το Κέντρο Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με αφορμή τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 συνάντηση της Προέδρου και του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη, περιφερειακούς συμβούλους και άλλους φορείς, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Διαπίστωση όλων ήταν ότι η Δυτική Μακεδονία πλήττεται από "ενεργειακή φτώχεια", καθώς τα τοπικά νοικοκυριά καλούνται να δαπανήσουν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους για να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συνέκλιναν στο αίτημα να δοθεί στη Δυτική Μακεδονία πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογης τιμολόγησης με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που παραχωρείται στο ένα τρίτο της τιμής. Παράλληλα, όλοι συμφώνησαν να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο απαιτούμενο κόστος μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που βιώνουμε ως Περιφέρεια μέσα στην οικονομική κρίση.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ που ακολούθησε σε συνέχεια της παραπάνω σύσκεψης, τέθηκε και πάλι μετʼ επιτάσεως το ζήτημα της συρρίκνωσης Δημόσιων υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία όπως είναι το ΙΚΑ, οι Δ Ο Υ, τα Τελωνεία και άλλοι φορείς. Αποφασίστηκε να δρομολογηθούν άμεσα συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και με την ΚΕΔΕ προκειμένου η διεκδίκηση παραμονής των υπηρεσιών αυτών στην περιοχή μας να λάβει πιο συστηματικό χαρακτήρα.

Ιδιαίτερα τονίστηκε επίσης ότι η πρόθεση να κλείσει το Κέντρο Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, θα αποτελέσει, αν τελικά πραγματοποιηθεί, ένα καίριο πλήγμα στην παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας που πλήττεται από συχνά επεισόδια περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του αέρα, του νερού και των εδαφών. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαίωσε και πάλι την αποφασιστικότητά της να αγωνιστεί για την αποτροπή αυτών των σχεδίων που λειτουργούν σε βάρος της Περιφέρειάς μας. Πηγή: |www.kozan.gr




 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

vryzidoy-kadroΜε αφορμή τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 συνάντηση της Προέδρου και του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη, περιφερειακούς συμβούλους και άλλους φορείς, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Διαπίστωση όλων ήταν ότι η Δυτική Μακεδονία πλήττεται από "ενεργειακή φτώχεια", καθώς τα τοπικά νοικοκυριά καλούνται να δαπανήσουν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους για να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συνέκλιναν στο αίτημα να δοθεί στη Δυτική Μακεδονία πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογης τιμολόγησης με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που παραχωρείται στο ένα τρίτο της τιμής. Παράλληλα, όλοι συμφώνησαν να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο απαιτούμενο κόστος μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που βιώνουμε ως Περιφέρεια μέσα στην οικονομική κρίση.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ που ακολούθησε σε συνέχεια της παραπάνω σύσκεψης, τέθηκε και πάλι μετ' επιτάσεως το ζήτημα της συρρίκνωσης Δημόσιων υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία όπως είναι το ΙΚΑ, οι Δ Ο Υ, τα Τελωνεία και άλλοι φορείς. Αποφασίστηκε να δρομολογηθούν άμεσα συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και με την ΚΕΔΕ προκειμένου η διεκδίκηση παραμονής των υπηρεσιών αυτών στην περιοχή μας να λάβει πιο συστηματικό χαρακτήρα.

Ιδιαίτερα τονίστηκε επίσης ότι η πρόθεση να κλείσει το Κέντρο Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, θα αποτελέσει, αν τελικά πραγματοποιηθεί, ένα καίριο πλήγμα στην παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας που πλήττεται από συχνά επεισόδια περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του αέρα, του νερού και των εδαφών. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαίωσε και πάλι την αποφασιστικότητά της να αγωνιστεί για την αποτροπή αυτών των σχεδίων που λειτουργούν σε βάρος της Περιφέρειάς μας.
Πηγή: http://www.vetonews.gr/