Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΡΙΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΤΙΣ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1944



Σήμερα Τρίτη οι κάτοικοι του Μεσοβούνου και η δημοτική αρχή εκπλήρωσαν το χρέος τιμής προς τους 3 Ρώσους στρατιώτες που με τη θυσία τους έσωσαν ένα ολόκληρο χωριό από τον όλεθρο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Είναι η εκπλήρωση μιας δέσμευσης του δήμου και της τοπικής κοινότητας για την κατασκευή ενός μνημείου στο χώρο που έπεσαν οι 3 Ρώσοι Στρατιώτες από τους 20 που υπήρχαν εδώ στο Βέρμιο και έγινε με την συνεργασία του Ρωσικού Προξενείου. Με αυτή την ενέργεια μας πρέπει να στείλουμε και ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα ότι εμείς οι απόγονοι αυτών που πολεμήσανε το ναζισμό και το φασισμό θα συνεχίσουμε με τα ίδια οράματα και ιδανικά», τόνισε ο αντιδήμαρχος Εορδαίας και πρώην δήμαρχος Βερμίου Σοφοκλής Σιδηρόπουλος.
Ήταν 23 Απριλίου του 1944 όταν τα γερμανικά στρατεύματα κυνηγούσαν να σκοτώσουν τον άμαχο πληθυσμό του Μεσοβούνου. Τότε για να κερδηθεί χρόνος για να ξεφύγουν οι κάτοικοι στο Βουνό οι 3 Ρώσοι Στρατιώτες, ο Αλεξέϊ, ο Ρουμπέν και ο Αντρέϊ που μάχονταν στις γραμμές της ελληνικής αντίστασης κράτησαν τα ναζιστικά στρατεύματα και γλίτωσαν τους κατοίκους, θυσιάζοντας τη ζωή τους.
«Οι Γερμανοί ξεκίνησαν από Κοζάνη και Πτολεμαΐδα για το χωριό μας. Εδώ μια ομάδα Ρωσων από 23 άτομα κράτησαν αντίσταση σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε για να δραπετεύσουν οι κάτοικοι στο βουνό. Αλλά δυστυχώς από την απέναντι πλευρά ήρθαν και άλλοι γερμανοί τους παγίδευσαν και εκτέλεσαν τους 3 Ρώσους», δήλωσε ο πρόεδρος του Μεσοβούνου Δημήτρης Τσιαΐδης.
Τα αποκαλυπτήρια του συμβολικού μνημείου έκαναν ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας και η δήμαρχος Εορδαίας και το οποίο στήθηκε στο σημείο της θυσίας των 3 στρατιωτών στη περιοχή των Αγίων Αναργύρων Μεσοβούνου στις πλαγιές του Βερμίου Όρους.
«Ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ  δήλωσε «σήμερα βρισκόμαστε εδώ στο σημείο της θυσίας των 3 Ρώσων Στρατιωτών που πολέμησαν στις γραμμές της αντίστασης στο πλευρό των Ελλήνων. Με αυτό το μνημείο εμείς και οι Έλληνες φίλοι μας τιμάμε τη θυσία αυτή».
Το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεων των ψυχών που έκανε ο αρχιερατικός επίτροπος Εορδαίας  Νικηφόρος Μανάδης και η κατάθεση στεφάνων, στο οποίο παραβρεθήκαν οι τοπικές αρχές του Δήμου Εορδαίας και της Κοινότητας Μεσοβούνου, οι κάτοικοι του χωριού καθώς και η διπλωματική ακολουθία της Ρωσικής Πρεσβείας, έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου  που γιορτάζετε κάθε χρόνο στις 8 και 9 Μαΐου.

ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG







Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των τριών πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στο Μεσόβουνο Εορδαίας



Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των τριών πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στο Μεσόβουνο Εορδαίας
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των τριών Σοβιετικών στρατιωτών Αλεξέι, Αντρέι και Ρούμπεν, που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στις γραμμές της Ελληνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής θηριωδίας στις 23-4-1944 στην μαρτυρική κοινότητα Μεσοβούνου του Δήμου Εορδαίας.
Την επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας (πεδίο βολής) τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας Νικηφόρος Μανάδης παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων του χωριού, ενώ ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνων, η σιγή ενός λεπτού και ο εθνικός ύμνος.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκαναν ο πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ και η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.
Πολύ σημαντική και για πολλούς λόγους χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ο Ρώσος πρόξενος τονίζοντας τον εορτασμό όλης της ανθρωπότητας για τη νίκη του φασισμού καθώς και την εκδήλωση τιμής από τον Δήμο Εορδαίας και την τοπική κοινότητα Μεσοβούνου με τη δημιουργία του μνημείου για τους τρεις στρατιώτες του σοβιετικού στρατού, που θυσίασαν τη ζωή τους για την προστασία των κατοίκων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Την συγκίνηση και την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας και πρώην Δήμαρχος Βερμίου Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, για την υλοποίηση της δέσμευσης του Δήμου και της τοπικής κοινότητας αναφορικά με την κατασκευή μνημείου στον τόπο θυσίας των τριών Σοβιετών στρατιωτών, ενώ αναφέρθηκε και στο ιστορικό του κοινού αγώνα ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό στέλνοντας το μήνυμα ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί από τις νεότερες γενιές που παλεύουν για τα ίδια ιδανικά.
«Χρέος τιμής» προς τους θυσιασθέντες στρατιώτες του σοβιετικού στρατού χαρακτήρισε τη δημιουργία του μνημείου η Δήμαρχος Εορδαίας, προσθέτοντας ότι η μνήμη είναι ιερή.
Με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεσοβούνου Δημήτρης Τσιαϊδης, αναφέρθηκε στη θυσία των Σοβιετικών στρατιωτών, που στην προσπάθειά τους να καλύψουν την φυγή των κατοίκων προς τα βουνά για να σωθούν από τους Γερμανούς, έπεσαν οι ίδιοι στην παγίδα που τους είχαν στήσει.
Ακολούθησε η επίσκεψη του κ. Ποπόφ στον τόπο ταφής των θυμάτων του ολοκαυτώματος και στη συνέχεια μία σεμνή τελετή ανταλλαγής αναμνηστικών.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR