Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ (πλήρες βίντεο παρουσίασης) - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ (9/7/12‏)


ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG




Συνέδριο Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελλάδος
Πτολεμαΐδα, 9/7/2012

Παρασκευή Βρυζίδου
Δήμαρχος Εορδαίας
Πρόεδρος ΠΕΔ – Δυτικής Μακεδονίας

«Εορδαία Γη, πηγή της ενέργειας και της οικονομίας της χώρας, χθες, σήμερα και αύριο»

Επίσημοι προσκεκλημένοι
Αγαπητοί Σύνεδροι – Εισηγητές
Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα που η ανησυχία όλων μας διαρκώς μεγαλώνει για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, είμαστε υποχρεωμένοι να οργανώσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα την ενεργειακή μεταφόρφωση, εστιάζοντας
σε τρεις άξονες:
1. Την Εξοικονόμηση Ενέργειας
2. Την Προστασία του Περιβάλλοντος
3. Την Παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Και σ’ αυτό, καλείται να πρωταγωνιστήσει η αυτοδιοίκηση, διότι είναι καταναλωτής, διαμορφωτής της κοινής γνώμης και ως υπεύθυνος της τοπικής ανάπτυξης, μπορεί πλέον να ‘ναι και παραγωγός ή επενδυτής.
Εδώ, στο Δήμο Εορδαίας και την Πρωτεύουσά του την Πτολεμαΐδα, έχουμε τις προϋποθέσεις και τον λόγο να πρωτοπορήσουμε.
Μας υποχρεώνει η ενεργειακή ιστορία μας και κυρίως το γεγονός, ότι, η ανάπτυξη με την ενεργειακή επανάσταση της χώρας, ξεκίνησε τη δεκαετία του 50, στη Γη της Εορδαίας.
*** Στο σημείο αυτό θα παρακολουθήσουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή, στο βίντεο που ακολουθεί.

Τα λιγνιτωρυχεία και οι ΑΗΣ της ΔΕΗ στην περιοχή, εξασφάλισαν θέσεις εργασίας, ενέργεια και οικονομική στήριξη στη χώρα.
Παράλληλα, στην Πτολεμαΐδα, εγκαθίσταται μία από τις μεγαλύτερες λιπασματοβιομηχανίες των Βαλκανίων, η ΑΕΒΑΛ, η οποία λειτούργησε για 30 περίπου χρόνια.
Κατασκευάστηκε βιολογικός καθαρισμός, δυναμικότητας 6.000 m3/ημέρα, που λειτουργεί από το 1994 μέχρι σήμερα.
Ιδρύθηκε το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο Νοσοκομειακό συγκρότημα της Δυτικής Μακεδονίας, το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, επιφάνειας 24.000 m2 και λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1992, στηρίζοντας, στα θέματα υγείας, όλη την ευρύτερη περιοχή.
Κατασκευάστηκε ένα από τα μεγαλύτερα κολυμβητήρια, που εξασφαλίζει, από το 2009, βιώσιμη λειτουργία, χάρη στην Τηλεθέρμανση.
Κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το 1993 η Τηλεθέρμανση. Ένα έργο που αποτέλεσε για το Δήμο, ένα πρότυπο στον τομέα της επιχειρηματικότητας και ένα νέο ενεργειακό προϊόν, τη συμπαραγωγή θερμότητας.
Με το έργο αυτό,
αξιοποιούμε τη βιομηχανική δραστηριότητα της ΔΕΗ,
μειώνουμε τη ρύπανση,
εξοικονομούμε ενέργεια και
στηρίζουμε το οικογενειακό εισόδημα, με το να θερμαίνουμε σπίτια και δημόσια κτίρια, με κόστος σχεδόν 50% λιγότερο, απ’ ότι θα κόστιζε με το διαρκώς ανατιμώμενο πετρέλαιο.
Στην περιοχή της Εορδαίας, κατασκευάστηκαν δεκάδες άλλα μεγάλα έργα υποδομής και υλοποιήθηκαν μεγάλες επενδύσεις και διευρωπαϊκές συνεργασίες κατασκευαστών εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, στον τομέα της λιγνιτικής παραγωγής και εξόρυξης.
Παράλληλα, δημοτικές αρχές, φορείς, σύλλογοι και πολίτες της Εορδαίας δραστηριοποιήθηκαν σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικών δομών, όπως:
Την Ίδρυση του Παλαιοντολογικού Μουσείου
Του Ωδείου
Του Μουσικού Σχολείου και πολλών άλλων,
όπως άλλωστε οφείλαμε στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Η περιοχή μας, βέβαια, στα ορεινά, στη Βλάστη, στον ορεινό όγκο Βερμίου Μουρικίου, είναι προικισμένη χειμώνα-καλοκαίρι, με επιφανειακά νερά, δάση, μονοπάτια, που μαζί με τη λίμνη Χειμαδίτιδα, την τεχνιτή λίμνη Περδίκκα και το φράγμα Μεσοβούνου Μηλοχωρίου, οριοθετούν μία μαγευτική περιοχή για αγροτουρισμό και, προφανώς, ελκυστική για επενδυτές.
Παρότι στον πρωτογενή τομέα υπήρξε συρρίκνωση, λόγω της κυριάρχησης του ενεργειακού τομέα, ο Δήμος Εορδαίας διαθέτει πλούσιο παραγωγικό δυναμικό, με προϊόντα ονομασίας προέλευσης των μηλοπαραγωγών Βερμίου-Μουρικίου, των κερασιών Βερμίου, τωντυροκομικών, της μελισσοκομίας, των οπωροκηπευτικών και τις πατάτες Φούφα, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις αγορές της Ευρώπης με βιολογικά και πολύ υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Η υφιστάμενη κατάσταση, με τα πολλά πλεονεκτήματα της περιοχής από τη μία αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία από την άλλη, υποχρεώνουν την Αυτοδιοίκηση «να πάρει την υπόθεση στα χέρια της», για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της περιοχής και κατ’ επέκταση τη στήριξη συνολικά της χώρας.
Η ΔΕΗ, μέσω της δημόσιας λειτουργίας της, εξασφάλισε τεράστιο εθνικό πλούτο και η οποία, με την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων της, θα συνεχίσει να αποτελεί δυναμικό αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής, με πρώτο και δικό μας στόχο την κατασκευή της νέας αντιρυπογόνας Μονάδας 5 (660 MW), η οποία θα εξασφαλίσει τη συνέχιση παραγωγής ενέργειας, διατήρηση θέσεων εργασίας και απρόσκοπτη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης και μετά το 2017.
Ο λιγνίτης θα συνεχίσει να προσφέρει μία ισχυρή αναπτυξιακή βάση, διότι είναι μέρος του εθνικού μας πλούτου.
Η περιοχή εξόρυξης, δυστυχώς δεν αποκαταστάθηκε από τη ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων της, στις κατά τόπους περιοχές, με τρόπο πραγματικής προστασίας του περιβάλλοντος και αισθητικής αναβάθμισης του χώρου, αλλά και της αξιοποίησης σε νέες δραστηριότητες, την επαναπόδοση για χρήση από τους αγρότες, κατασκευή αθλητικών γηπέδων, μικρών λιμνών, πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού, μικρά διάσπαρτα φωτοβολταϊκά πάρκα κ.α.
Σήμερα, είναι ευκαιρία, συνολικά ν’ αντιμετωπιστεί η περιοχή των Ορυχείων με πλήρη αποκατάσταση του χώρου και προσέλκυση επενδυτών με δεδομένο ότι, το περιβάλλον ευνοεί σε εύκολα υλοποιήσιμες επενδύσεις και μάλιστα ιδιαίτερα κερδοφόρες.
Η περιοχή της ΑΕΒΑΛ, μία έκταση 1700 στρεμμάτων, χαρακτηρισμένη ως βιοτεχνική περιοχή, με ολοκληρωμένα έργα υποδομής, στόχος μας είναι να αποτελέσει:
Πυρήνα βιομηχανικού τουρισμού με ίδρυση μουσείου λιγνίτη
Χώρο εγκατάστασης βιοτεχνιών
Χώρο σημαντικών επενδύσεων με καινοτόμες και πρωτοποριακές προτάσεις υψηλών προδιαγραφών
4. Χώρο Θερμοκηπιακών πάρκων
Σημείο κατασκευής μονάδας Τηλεθέρμανσης, με χρήση βιομάζας.
Τέλος, στόχος του Δήμου, είναι η μετάβαση από τη λιγνιτική κουλτούρα στην ενεργειακή καινοτομία και σε επενδύσεις με μέτοχο τον Δήμο, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με
ανεμογεννήτριες στις ορεινές περιοχές,
μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα,
υδροηλεκτρικά έργα, κ.α.
για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος, με αξιοποίηση της ενεργειακής τεχνογνωσίας και πρωτοπορίας της περιοχής μας.
Είναι χρέος μας, για τις προηγούμενες γενιές και όσα αυτές πέτυχαν αλλά και δέσμευση προς τις επόμενες, ο Δήμος Εορδαίας να αποτελέσει έναν ελκυστικό πόλο καινοτομίας, δημιουργικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή και τη χώρα μας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε την Ιστορία.

Σας ευχαριστώ!

Παρασκευή Βρυζίδου
Δήμαρχος Εορδαίας
Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας


ΠΗΓΗ VIDEO ANAPODOI.BLOGSPOT.GR


ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG






Πολλαπλά οφέλη αποκόμισε από το διήμερο ενεργειακό- αναπτυξιακό συνέδριο  που διοργανώθηκε στην Πτολεμαίδα- Ελληνογερμανικό δίκτυο Περιφέρειες – δήμοι- πολίτες και δίκτυο ενεργειακών δήμων Ελλάδας - και έληξε το μεσημέρι το δίκτυο ενεργειακών δήμων Ελλάδος αφού εκτός από την τεχνογνωσία σε θέματα Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών  εκδηλώθηκε  ενδιαφέρον επενδυτών για δράσεις σχετικά με την αξιοποίηση των ενεργειακών πλεονεκτημάτων του λιγνιτικού πεδίου στη Δυτική Μακεδονία. Ήδη δύο όμιλοι επενδυτών συζήτησαν την προοπτική για
την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή ισχύος 20 μεγαβάτ και στις αρχές Αυγούστου αναμένεται συνάντηση με τον πρόεδρο του δικτύου Ενεργειακών δήμων Ελλάδος και δήμαρχο Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδη για περαιτέρω συζητήσεις ώστε να οριστικοποιηθεί η επένδυση γεγονός που κατά τον κ. Ιωσηφίδη θα αποτελέσει την απαρχή και γι άλλες παρόμοιες δράσεις. Συζητήσεις με Γερμανούς επιχειρηματίες κατέδειξαν το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή εργοστασίου που θα « παράγει» πάνελ για φ/ β ενώ στόχος του πανευρωπαικού συνεδρίου που προγραμματίζεται για τα τέλη του 2012 στην περιοχή με τη συμμετοχή Αυτοδιοικητικών από χώρες της Ευρώπης θα είναι η εξασφάλιση ευρωπαικών κονδυλίων για την αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων της ΔΕΗ. Η επόμενη συνάντηση του δικτύου ενεργειακών δήμων Ελλάδας με το Γερμανικό δίκτυο δήμων εκτιμάται ότι θα αποφέρει καρπούς με δεδομένο ότι πρόεδρος του δικτύου είναι Έλληνας ονόματι Βασιλειάδης. Το «κλειδί» για την μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς εκμετάλλευσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στον άξονα Κοζάνη- Πτολεμαίδα- Αμύνταιο – Φλώρινα- είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και για τον λόγο αυτό θα γίνουν επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ώστε σε επίπεδο εγκρίσεων ΑΠΕ να προηγείται η Δυτική Μακεδονία.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου ανέφερε  ότι διατυπώθηκαν προτάσεις από επενδυτές για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και πιο συγκεκριμένα για τη διαδρομή Καστοριά- Φλώρινα- Αμύνταιο- Πτολεμαίδα. Ξεχωριστής σημασίας για την Εορδαία είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την κατασκευή μονάδας βιομάζας στην ΑΕΒΑΛ – Τ/ Θ- ενώ η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και τον σταθμό μεταφόρτωσης  που ενδεχομένως να αξιοποιηθεί ορισμένη ποσότητα του όγκου των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφανγκ Ομπερμάιερ αν και σημείωσε ότι το συνέδριο αφορούσε στον τομέα της ανταλλαγής τεχνογνωσίας εν τούτοις παραδέχθηκε ότι: « Γνωρίζω ότι όχι μόνο Γερμανοί αλλά και επενδυτές από άλλα κράτη της Ευρώπης ενδιαφέρονται για την περιοχή».
ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG