Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ρεπορτάζ - 24/07/2012
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Ξεκινά η ανέγερση του κτηρίου του Ποντιακού Ελληνισμού


Ξεκινά η ανέγερση του κτηρίου του Ποντιακού Ελληνισμού
Περί τα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η ανέγερση του κτηρίου του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πτολεμαΐδα, στην οδό Αδύσσης, απέναντι από το Υδραγωγείο (δίπλα στο κτήριο του ΕΒΕ), στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από τον πρώην δήμο Πτολεμαΐδας. 
Πρόκειται για το κτήριο με την επωνυμία «Κέντρο Διάσωσης, Ανάδειξης και Διάδοσης του Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής», προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, το οποίο προορίζεται στην ουσία να στεγάσει τις δραστηριότητες του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. 
Την ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών ανέγερσης του κτηρίου του «Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής» έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Εορδαίας Χαράλαμπος Παναγιωτίδης κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουλίου στην Ασβεστόπετρα, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, με αφορμή τον εορτασμό του ξωκλησιού του χωριού του Προφήτη Ηλία.
Οι προσόψεις του κτηρίου, με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, θα είναι ιωνικού ρυθμού, θα διαθέτει υπόγειο και στέγη, θα έχει ολική επιφάνεια ορόφων 1161,35τ.μ. και υπόγειο 271,39τ.μ.. 
Ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου και η ανάδειξη του αναδόχου και τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης του έργου για μπορέσει να γίνει η τυπική έναρξη των εργασιών. Ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε ωστόσο ότι θα απαιτηθούν κάποιες προεργασίες πριν τη θεμελίωση του έργου, που αφορούν στην απομάκρυνση αγωγών της τηλεθέρμανσης που περνούν μέσα από το συγκεκριμένο οικόπεδο και η διευθέτηση ενός κτηρίου (υποσταθμού της τηλεθέρμανσης) και σύμφωνα με τη διαβεβαίωση της διοίκησης της ΔΕΤΗΠ η μεταφορά τους θα γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, μέχρι 15 Αυγούστου, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η ανέγερση του κτηρίου μέχρι τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτέμβρη, καθώς με βάση το χρονοδιάγραμμα το έργο θα πρέπει να αποπερατωθεί μέσα στο 2013, το αργότερο μέχρι αρχές του 2014. 
Την ικανοποίηση της διοίκησης του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας μετέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Ελευθεριάδης, καθώς, όπως ανέφερε, επρόκειτο για ένα όνειρο πολλών ετών των Ποντίων της Εορδαίας. Επισήμανε ότι με την έκπτωση του εργολάβου ύψους 43% το έργο θα κοστίσει τελικά πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι είχε προϋπολογισθεί (2,2 ευρώ). Μένει, πρόσθεσε, η τυπική διαδικασία υπογραφής της σύμβασης και εφόσον γίνει έγκαιρα η μετατόπιση των αγωγών της τηλεθέρμανσης το έργο μπορεί να θεμελιωθεί μέσα στον Σεπτέμβρη ώστε να μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση του κτηρίου πριν πιάσει ο χειμώνας. 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR