Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ξεχωριστής σημασίας ο εορτασμός των 100 χρόνων Ελεύθερης Εορδαίας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +302463350112
Website: http://www.ptolemaida.gr/




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ξεχωριστής σημασίας ήταν ο φετινός εορτασμός των Ελευθερίων της Πτολεμαΐδας, καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του γενικού εορτασμού του δήμου Εορδαίας για τα 100 χρόνια ελεύθερης Εορδαίας.
Ζωντάνεψαν οι μνήμες από την πολύ σημαντική αυτή μέρα, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση. 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το απόγευμα με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων σε όλα τα μνημεία πεσόντων από τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης, ενώ στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής τελέστηκε Μέγας αρχιερατικός εσπερινός.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεοκλήτου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της κεντρικής πλατείας και κατάθεση στεφάνων, ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Συνταγματατάρχη ε.α., Πολιτικό Μηχανικό Ιωάννη Παπαδόπουλο, εντός του Ιερού Ναού.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση και τη μαθητιώσα νεολαία να πρωταγωνιστεί υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Εορδαίας, ενώ παρήλασαν τμήματα του στρατού, του Ε.Ε.Σ., εθελοντών διασωστών, προσκόπων, πολιτιστικών συλλόγων και ιππέων.
Στη μέγιστη ιστορική αξία της 15ης Οκτωβρίου αναφέρθηκε στο μήνυμά της η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, τονίζοντας χαρακτηριστικά 
«αξίζει τιμή στους επώνυμους και ανώνυμους που αγωνίστηκαν για να είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος. 
Χρέος μας να θυμόμαστε, να διδάξουμε στους νεότερους και να συνεχίσουμε τον αγώνα για να ζούμε ελεύθερα, με ελεύθερη γνώμη, ελεύθερη συνείδηση,
 σε ένα τόπο που δικαιούμαστε, ελεύθερο και με ανάπτυξη».