Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ ΜΕ ΤΑ 268 ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ





ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG


ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG

ΠΗΓΗ VIDEO KOZAN.GR

ΠΗΓΗ VIDEO WWW.PTOLEMAIDA.TV



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ
ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 211012:
 «Τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν πριν από 71 χρόνια στο Μεσόβουνο, προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή, αλλά κυρίως προκάλεσαν μεγάλο ανθρώπινο πόνο. Τον οποίο σήμερα βέβαια εμείς δεν μπορούμε ούτε να απαλύνουμε, ούτε βέβαια να δικαιώσουμε τους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν.
Μνημόσυνο όμως είναι χρέος μας να τελούμε, με κάθε τρόπο.
Για να μείνει στη μνήμη η άδικη θυσία, αλλά και για να απαλειφθεί, όσο είναι δυνατόν, ο πόνος των ανθρώπων που έμειναν και θυμούνται,
γιατί όλες οι γενιές οφείλουν να θυμούνται.
Μέσα στις πολλές καταστροφές που έγιναν, ήταν και η εκκλησία.
Κυρίαρχα όμως, όπως είπα, θυσιάστηκαν ανθρώπινες ζωές.
Το χτίσιμο της εκκλησίας είναι για μας ένα μνημόσυνο, το οποίο έχουμε χρέος να τελέσουμε με αγώνα, με προσπάθεια, με θυσία .
Ευχαριστούμε και το Προξενείο για τη συμβολή του σε αυτή τη διαδικασία, διότι 
για μας σημασία δεν έχει η χρηματική βοήθεια,
αλλά όσο η αποδοχή της ανθρώπινης αυτής καταστροφής.
Για να μπορέσει να περάσει ένα μήνυμα, τόσο στην περιοχή μας,
όσο και πέρα από τα σύνορα της χώρας:
 “ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ τέτοιες ανθρώπινες θηριωδίες”».




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +302463350112
Website: http://www.ptolemaida.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμπληρώθηκαν φέτος 71 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Οκτωβρίου του 1941 στο Μεσόβουνο του δήμου Εορδαίας με εκδηλώσεις που έγιναν στο ηρωικό δημοτικό διαμέρισμα, παρουσία του γενικού προξένου της Ρωσίας Αλεξέι Ποπόφ και του πρόξενου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Κλάους Μπόρομαν. Κατά το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου και καθ’ όλη την περίοδο 1941-44 χάθηκαν 157 άνδρες, 108 γυναικόπαιδα, αλλά και 3 σοβιετικοί στρατιώτες που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της Γερμανικής κατοχής.
Ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Σοφοκλής Σιδηρόπουλος στην ομιλία  του επισήμανε ότι «η λήθη άρχισε να σκεπάζει τα τραγικά γεγονότα. Βιώνοντας τη νέα εθνική τραγωδία το ερώτημα γιατί μας βασανίζει όλους. Δώσαμε άραγε αγώνα για ηθική δικαίωση της σφαγής αυτής; Το βάρος της μνήμης ας κάνει το λαό μας να συμπεριφέρεται πολιτικά με τέτοιο τρόπο που τα μορφώματα της φασιστικής ιδεοληψίας να μην έχουν θέση στη χώρα μας».
«Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν, δεν ξεχνάμε. Στέλνουμε το μήνυμα να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες θηριωδίες» δήλωσε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.
Ο Ρώσος πρόξενος δήλωσε «είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στο ηρωικό χωριό για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των πεσόντων που έδωσαν τις ζωές τους για την ελευθερία. Η μέρα αυτή μας δίνει μηνύματα που πρέπει να ξέρει η νεολαία ενάντια στο φασισμό, αυτή την πανούκλα της ανθρωπότητας», ενώ ο Γερμανός πρόξενος είπε «είναι σημαντικό να βρισκόμαστε εδώ καθώς εδώ έγιναν εγκλήματα από τη Βέρμαχτ. Ως Γερμανοί οφείλουμε να δείξουμε τη συμπόνια και τη συμπαράσταση μας στη μνήμη των αδικοχαμένων».
Οι κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων στο μνημείο των πεσόντων με αρχιερατικό μνημόσυνο που τελέστηκε από το Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο, ενώ όπως πάντα ακούστηκε το προσκλητήριο πεσόντων. Στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνια πολιτικοί, στρατιωτικοί, εκπρόσωποι των μαρτυρικών κοινοτήτων και αντιστασιακές οργανώσεις.
«Σήμερα είναι μέρα μνήμης» τόνισαν οι βουλευτές του νομού, ενώ τονίστηκε από όλους ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για να μην ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν οι βουλευτές του νομού Γ. Κασαπίδης και Μ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Σόκουτης αυτοδιοικητικοί, συγγενείς των θυμάτων της θηριωδίας και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της εκδήλωσης μνήμης και αποδοχής των αρνητικών γεγονότων που συνέβησαν, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του αναπληρωτή του Γενικού Προξένου του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του δήμου Εορδαίας για τη χρηματοδότηση μέρους των εργασιών ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μεσοβούνου. «Το χτίσιμο της εκκλησίας είναι για μας ένα σημαντικό μνημόσυνο για την άδικη θυσία τόσων ανθρώπων» τόνισε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ενώ ο αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος επισήμανε ότι είναι χρέος όλων η συμβολή στην ανέγερση του Ιερού Ναού.