Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Υπεγράφη η σύμβαση του Κέντρου Διάσωσης-Ανάδειξης και Διάδοσης του Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής στην Πτολεμαΐδα





ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +302463350112
Website: http://www.ptolemaida.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολιτισμό της περιοχής αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα στο δήμο Εορδαίας. Πρόκειται για το Κέντρο Διάσωσης-Ανάδειξης και Διάδοσης του Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής, η σύμβαση του οποίου υπεγράφη το πρωί της Δευτέρας στο δημαρχείο Εορδαίας.
«Μέσα σε αυτό το κτίριο θα φιλοξενηθούν ποικίλες δραστηριότητες και θεωρούμε ότι θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που έχει ανάγκη η περιοχή μας» τόνισε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου. Η κ. Βρυζίδου αναφέρθηκε σε όλους όσοι συνέβαλαν με τις δυνάμεις τους, ώστε να φτάσει το έργο στην υλοποίηση και ιδιαίτερα το δημοτικό συμβούλιο και τις υπηρεσίες του δήμου Εορδαίας, την Πολεοδομία, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακή και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Γ. Σόκουτη, καθώς και τους εθελοντές μηχανικούς που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χαράλαμπος Παναγιωτίδης ευχήθηκε να προχωρήσουν καλά οι εργασίες και να παραδοθεί το έργο στην κοινωνία μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζει η σύμβαση.
Εκπροσωπώντας την ανάδοχο εταιρεία «Κ. Νταγκούμας και ΣΙΑ Ε.Ε.» ο κ. Νταγκούμας υποσχέθηκε να τηρηθούν οι υποχρεώσεις και να παραδοθεί το έργο σε 22 μήνες, εφόσον υπάρχει ροή χρηματοδότησης.
Η διευθύντρια περιβαλλοντικών υπηρεσιών του δήμου Φωτεινή Αγγελίδου ανέφερε πως είναι «ένα έργο για το οποίο κοπιάσαμε πολλοί εδώ και έξι χρόνια, ένα όνειρο των Ποντίων της Πτολεμαΐδας και όλης της περιοχής που θα ωφελήσει σημαντικά την πόλη».
Το κτίριο περιλαμβάνει αμφιθέατρο στο ισόγειο, βεστιάριο στον ημιώροφο, γραφεία και αίθουσες, ενώ στον τελευταίο όροφο θα φιλοξενήσει τη βιβλιοθήκη και την αίθουσα μνήμης. Το έργο έχει ενταχθεί  στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας -ΕΣΠΑ- με προϋπολογισμό: 2.213.639,70 €.



Περιγραφή του έργου:

«ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» 
ενταγμένο στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας -ΕΣΠΑ- με προϋπολογισμό: 2.213.639,70 €.
Το έργο αφορά στην κατασκευή κτιρίου με ολική επιφάνεια ορόφων 1.145,68 τ.μ., στο οποίο θα στεγαστεί το Κέντρο Διάσωσης - Ανάδειξης και διάδοσης του Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής.
 Επιπλέον στο κτίριο θα περιλαμβάνονται χώρος αμφιθεάτρου, χώρος προβολών και ελέγχου ηχητικών, χώρος αθλοπαιδιών, γραφεία διοικητικών λειτουργιών και αίθουσα μνήμης με βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο.
Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η διάσωση, η ανάδειξη και η διάδοση του πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο μέρος του σημερινού πληθυσμού της Πτολεμαΐδας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Χρόνος υλοποίησης 22 μήνες