Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ολυμπιακές Δάδες: Το Φώς των αιώνων. Το Φώς της Ελπίδας : ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 18.00΄π.μ._ 7-31 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ__100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑ_100 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΟΡΔΑΙΑ






Δελτίο Τύπου

Ο  Δήμος Εορδαίας και το ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ, στο πλαίσιο του Ολυμπιακού έτους 2012, φιλοξενούν μία σημαντική έκθεση.

Ολυμπιακές Δάδες: Το Φώς των αιώνων

Η έκθεση περιλαμβάνει το σύνολο των Ολυμπιακών Δαδών από το 1936 μέχρι και σήμερα, από την συλογή Αθανασίου Κριτσινέλη και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας, από   7  μέχρι   και 31 Νοεμβρίου 2012 .
Πρόκειται για την σημαντικότερη ιδιωτική συλλογή του είδους της, στον κόσμο και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πανόραμα Ολυμπιακής παρουσίασης.

Η έκθεση αυτή έχει φιλοξένηθεί σε δεκάδες πόλεις του Εξωτερικού, ενώ έχει ταξιδέψει και σε ολόκληρη της Ελλάδα, αποτελώντας πλέον ουσιαστικό τμήμα της Ολυμπιακής επικοινωνίας.

Δίνει την δυνατότητα στους πολίτες της περιοχής μας να βιώσουν την Ολυμπιακή διαδικασία και μάλιστα σε μια από τις ευγενέστερες δράσεις της.

Το πνεύμα των Αγώνων αναβιώνει μέσα από την διαδικασία αφής στον Ιερό Τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, τις πρωθιέριες, τους δρομείς και την ιστορία κάθε Ολυμπιάδας.

“Τις Δάδες αυτές κράτησαν χέρια αθλητών που πιστεψαν στα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού, του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Αθλητές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, μοιράστηκαν την πίστη ότι το μέλλον είναι στα δικά μας χέρια.

Αυτή την αντανάκλαση της ελπίδας, προσπαθεί να μεταφέρει η έκθεση Ολυμπιακές Δάδες, αυτή στο Μουσείο Πτολεμαΐδας.” σημειώνει η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ κα Θεοπίστη Κρυσταλλίδου με αφορμή την ανακοίνωση της διοργάνωσης της έκθεσης.


Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, από την Δήμαρχο Εορδαίας κα Παρασκευή Βρυζίδου, ενώ στην εκδήλωση των εγκαινίων θα παραστεί και θα μιλήσει για τις Ολυμπιακές Δάδες και την Ιστορία τους ο συλλέκτης κ. Αθανάσιος Κριτσινέλης


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΙΤΣΙΝΕΛΗΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Είμαι Διπλωματούχος Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Το 1972 προσλήφθηκα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως Γενικός Επιβλέπων των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και στη συνέχεια ως Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας αυτής μέχρι το 2001, οπότε και προσλήφθηκα στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ως Διευθυντής – Σύμβουλος της Διεύθυνσης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, μέχρι πέρατος των Αγώνων, ότε και τερματίστηκε η επαγγελματική μου καριέρα διάρκειας 41 ετών.
Έχω εκπονήσει πάνω από 1000 μελέτες ιδιωτικών έργων και μετείχα ενεργά στην κατασκευή των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων της Αθήνας (Ξενώνες, Βοηθητικό Στάδιο, Στίβοι Προθέρμανσης, Κυρίως Στάδιο κλπ), στην ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία (συμπλήρωση ξενώνων 3ου επιπέδου, κατασκευή του υπερσύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου, κατασκευή συστήματος Αυτόματης Πυρόσβεσης και Πυροπροστασίας του δάσους της Ακαδημίας, και άλλα), στην κατασκευή του Μεγάρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κλπ.
Το 1976 μετείχα για πρώτη φορά στις διαδικασίες αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ και έκτοτε μέχρι και το 1996 είχα οριστεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως συντονιστής της Αφής και Λαμπαδηδρομίας των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Αυτή η παράλληλη ενασχόλησή μου με τη Λαμπαδηδρομία μου έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσω τις Ολυμπιακές δάδες, που αποτελούν πλέον τη μοναδική ιδιωτική συλλογή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διακρίσεις που αφορούν τη Λαμπαδηδρομία:
·        Από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την επιτυχή διεξαγωγή στο Ελληνικό έδαφος της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του CALGARY.
·        Από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Juan Antonio Samaranch, για την επιτυχή Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Los Angeles το 1984.
·        Από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Seoul, για τη βοήθεια και τις κατευθύνσεις που τους παρείχα στο σχεδιασμό της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Κορέα.
·        Από την εταιρεία KOREA EXPLOSIVES CO LTD, για τις οδηγίες μου στο σχεδιασμό της Ολυμπιακής δάδας για τους αγώνες της Seoul.
·        Από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της ATLANTA για τη βοήθειά μου στο σχεδιασμό της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Αμερική.
·        Από τη σύζυγο του Προέδρου των ΗΠΑ και νυν Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Hilary Clinton για τη βοήθειά μου στην επιτυχία της επίσκεψής της στην Ολυμπία κατά την Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Αγώνες της ATLANTA.
·        Από την Ελληνική Επιτροπή SPECIAL OLYMPICS για την επί 15 χρόνια παροχή βοήθειας στις εκάστοτε τελετές Αφής και Λαμπαδηδρομίας.
·        Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή SPECIAL OLYMPICS για την προσφορά μου στη Λαμπαδηδρομία επί Ελληνικού εδάφους για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics 2006 στη Ρώμη.
·        Από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) για τη διατήρηση της Ολυμπιακής μνήμης με την πρωτοβουλία μου να δημιουργήσω μια σπάνια συλλογή από τις δάδες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στην Οργανωτική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 συνέταξα τις προδιαγραφές για την κατασκευή της Ολυμπιακής δάδας, ήμουν μέλος της Επιτροπής κρίσεως για την κατακύρωση του διαγωνισμού στον κ. Ανδρέα Βαρώτσο και φυσικά συνέταξα το πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας επί Ελληνικού εδάφους.
Μετά το πέρας της καριέρας μου και έχοντας ως βάση τη συλλογή των Ολυμπιακών δαδών, επισκέφθηκα πολλές πόλεις της Ελλάδας όπου εξετέθησαν οι δάδες και έκανα ομιλίες με θέμα την ιστορικότητα της Φλόγας και τη σπουδαία συμβολή των Ελλήνων σ’ αυτό το γεγονός.
Οι εκθέσεις των Ολυμπιακών δαδών έλαβαν χώρα στις πόλεις:
§         Αθήνα (3 φορές: Οργανωτική Επιτροπή 2004, Πολεμικό Μουσείο, Τεχνόπολις)
§         Θεσσαλονίκη (2 φορές: Πόρτο Καράς στη σύνοδο ΥΠΕΞ ΕΟΚ, Ολυμπιακό Μουσείο)
§         Δράμα
§         Πολύγυρο
§         Δίον
§         Σέρρες
§         Μενίδι
§         Μαρούσι
§         Μαραθώνα
§         Μαρτίνο
§         Μελιγαλά
§         Καλαμάτα
§         Πάτρα
§         Πάρο
§         Μύκονο
§         Σίφνο
§         Ρόδο
Στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης εξετέθησαν για 6 μήνες, και στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου στο Μαραθώνα για 2 χρόνια, με ηθική ανταμοιβή ο Δήμος Μαραθώνα να με ανακηρύξει επίτιμο Δημότη.
Στο εξωτερικό εκθέσεις έγιναν στο Βουκουρέστι, στην Πράγα στο Βελιγράδι και δύο φορές στη Λευκωσία.
Ομιλία επίσης για την Ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας έκανα το 1996 στη Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Σημειώνεται ότι σε πολλές από τις παραπάνω πόλεις ζήτησα και έγινε αποδεκτό να κάνω παρουσίαση των δαδών στους μαθητές της περιοχής και να τους γνωρίσω τις αξίες της Ολυμπιακής Φλόγας και των ιδανικών που πρεσβεύει, με πολύ μεγάλη επιτυχία.