Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Με ένα συναρπαστικό ταξίδι στον Κήπο των Δεινοσαύρων άνοιξε η αυλαία του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Εορδαίας


ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG









ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +302463350112
Website: http://www.ptolemaida.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση έναρξης της επίσημης λειτουργίας του Κήπου των Δεινοσαύρων, που οργανώνει το ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π. στο Παλιό Πάρκο, μπροστά από την Δημοτική Βιβλιοθήκη.
«Πρόκειται για ένα ποικίλο και ποιοτικό πρόγραμμα που με εντολή της δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου, οργάνωσαν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους τα τρία δυνατά πολιτιστικά κύτταρα του δήμου, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, η Κοινωφελής Επιχείρηση και το ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π., στοχεύοντας με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων, του Εμπορικού Συλλόγου και όλων των δομών του δήμου στη δημιουργία μια εορταστικής ατμόσφαιρας, που θα απλώνεται σε όλη την πόλη και τις τοπικές κοινότητες» ανέφερε κατά την έναρξη η δημοσιογράφος Κούλα Πουλασιχίδου.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π Θεοπίστη Κρυσταλλίδου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Νομικού Προσώπου να οργανώσει και να παρουσιάσει τον Κήπο των Δεινόσαυρων: «Με αφορμή  τα εκθέματα του Παλαιοντολογικού μας Μουσείου φιλοξενούμε  από το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων Ωραιόκαστρου αναπαραστάσεις ζώων σε πραγματικό μέγεθος. Δεν αποτελούν μόνο μια διαφορετική πινελιά και ένα εντυπωσιακό στοιχείο για το κέντρο της πόλης, αλλά και μια αφορμή για να τονίσουμε την παλαιοντολογική και γεωλογική σημασία της περιοχής μας. Επιλέξαμε ως γιορτινή εστία και κέντρο των εκδηλώσεων  την Δημοτική Βιβλιοθήκη και με βασικούς πυλώνες το Ωδείο και την Φιλαρμονική ετοιμάσαμε εκδηλώσεις με μουσική, παραμύθια, παραδοσιακά δρώμενα και Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες,
για τα παιδιά  αλλά και για όσους  αισθάνονται παιδιά. Υλοποιώντας τις οδηγίες της Δημάρχου Παρασκευής Βρυζίδου και μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους στην Δημοτική αρχή, σχεδιάσαμε και υποστηρίζουμε ένα εκτεταμένο σύνολο εκδηλώσεων σε ολόκληρο το Δήμο μας.
Στις δράσεις του Νομικού Προσώπου είχαμε αρωγούς και συμπαραστάτες αρκετούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες της περιοχής μας, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, αλλά και την συνεργασία και υποστήριξη του Εμπορικού μας Συλλόγου. Σας καλώ και σας προσκαλώ όλους να αγκαλιάσετε τις Εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας, που αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουμε την διάθεση και να αποκτήσουμε και πάλι αισιοδοξία και ελπίδα» τόνισε η κ. Κρυσταλλίδου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μαθητές και μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι παρακολούθησαν σχετικό ενημερωτικό βίντεο και ξεναγήθηκαν στα εκθέματα.
Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013 και θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης και παροχής πληροφοριών, καθημερινές 11:00 με 13:00 και 18:00 με 20:00

Μάλιστα τα παιδιά ζήτησαν να παραμείνουν οι Δεινόσαυροι και μετά τις 15 Ιανουαρίου 2013 και η Πρόεδρος κα Κρυσταλλίδου τους αποκάλυψε ότι μαζί με την κα Βαρβάρα Γκέκα και τους συνεργάτες του Παλαιοντολογικού Μουσείου, προετοιμάζεται μια μεγάλη έκθεση με θέμα Προϊστορικά και Παλαιοντολογικά Τέρατα, με ορίζοντα την Άνοιξη του 2013.

Χαιρετισμός Γεωργίου Γεωργαλή, συνεργάτη ερευνητή στο Πρόγραμμα Παλαιοβιολογίας της Ουψάλα στη Σουηδία και Υπεύθυνου Ερπετών και Αμφιβίων στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων Θεσσαλονίκης.

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά βλέπουμε τα καινούρια εκθέματα του Περιβαλλοντικού Πάρκου Δεινοσαύρων να κοσμούν το Παλιό πάρκο της Πτολεμαΐδας.

Η παρούσα έκθεση προβάλλει και προάγει την επιστήμη της Παλαιοντολογίας, ενώ αποτελεί πολύτιμη πηγή ενημέρωσης για την ιστορία της Βιοποικιλότητας.

Δυστυχώς έκτακτη επιστημονική υποχρέωση δεν μου επιτρέπει να είμαι κοντά σας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωση προς τον τόπο μου.

Όλα τα ζώα της Έκθεσης μας είναι πιστές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος υπό την επιστημονική επίβλεψη της επιστημονικής μας ομάδας.

Η γνώση της εξέλιξης της ζωής και της διαμόρφωσης της σύγχρονης Βιοποικιλότητας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση και διαφύλαξη της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας και του Νομικού προσώπου, πέρα από τις σημαντικές δυνατότητες γνώσης που προσφέρει, συμβάλει και στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής μας. Και γι’αυτό το λόγο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές.


Με Τιμή

Γεώργιος Λ. Γεωργαλής



Για την επιστήμη της Παλαιοντολογίας και την σημασία της
λεκάνης της Εορδαίας, θα σας διαβάσω ένα μικρό κείμενο του
συμπολίτης μας Παλαιοντολόγου Χαράλαμπου Κεβρεκίδη,
ο οποίος, παρά το γεγονός ότι υπηρετεί την Πατρίδα,
ανταποκρίθηκε άμεσα και τον ευχαριστούμε πολύ.

ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

Η ζωή έχει μια πολλή μεγάλη ιστορία στο πλανήτη Γη. Από την
εμφάνιση των πρώτων μονοκύτταρων οργανισμών μέχρι τον
άνθρωπο έχουν παρέλθει 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια και σε
αυτό το διάστημα η ζωή κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά
και να κατακτήσει κάθε γωνιά του πλανήτη μας .

Και όμως, η εποχή των δεινοσαύρων ξεκίνησε αμέσως μετά
από τη πιο καταστροφική μαζική εξαφάνιση στην ιστορία της
Γης, όταν πριν από 250 εκ. χρ. εξαφανίστηκε το 83% των
συνολικών γενών στον πλανήτη.

Η περιοχή μας, η οποία εντάσσεται γεωλογικά στη λεκάνη
Αμυνταίου-Πτολεμαΐδας-Κοζάνης, είναι πολύ πλούσια σε
απολιθώματα ζώων και φυτών- πχ ελέφαντας του Περδίκκα,
απολιθωμένα φύλλα από τη περιοχή της Βεγορίτιδας.

Με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ έρχονται
καθημερινά στο φως πολλά αξιόλογα ευρήματα τα οποία
μπορούν να μας βοηθήσουν να ανασυνθέσουμε το περιβάλλον
εκείνης της μακρινής εποχής.

Με μια πιο επισταμένη μελέτη της παλαιοντολογίας της
Εορδαίας θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που
αφορούν την βιολογία, την οικολογία και την εξέλιξη αυτών
των ζώων, προκειμένου να προστατέψουμε και να αναδείξουμε
αυτή την ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά του τόπου μας.