Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΕΦΗΜ. ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ_"Στρατηγική μας η ενίσχυση των δομών υγείας, με προτεραιότητα το Μποδοσάκειο": Ο ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗΣ Γ. ΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ _120113




Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ



«Τεχνικό» ζήτημα «οριζόντια» απόφαση για όλη τη χώρα



Στρατηγική μας η ενίσχυση των δομών υγείας, με προτεραιότητα το Μποδοσάκειο, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης



«Τεχνικό» ζήτημα «οριζόντια» απόφαση για όλη τη χώρα
«Το θέμα της έδρας είναι ένα ζήτημα τεχνικό, το οποίο έχει να κάνει με τις πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης σε πανεθνικό επίπεδο».
Την παραπάνω δήλωση έκανε χτες ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ερωτώμενος για την πρόσφατη απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με την οποία τα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο, αποτελούν πλέον ενιαίο νομικό πρόσωπο, έδρα του οποίου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης. Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια οριζόντια πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και έχει την ανάλογη εφαρμογή της στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, για την τοποθέτηση των εδρών των νοσοκομείων με κάποιο σκεπτικό, μέσα από τις διαδικασίες συνένωσης των νομικών προσώπων. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει αλλαλούμ , αλλά υπάρχει σαφής πολιτική άποψη και θέση, όπως καταγράφεται
Ο Γιώργος Δακής, τόνισε ωστόσο ότι «σε σχέση με τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, είναι καθαρή η πολιτική βούληση της Περιφέρειας, η οποία χρηματοδοτεί με πάνω από το μισό των διαθέσιμων πόρων το κομμάτι της υγείας, ειδικότερα χρηματοδοτεί τα έργα αναβάθμισης του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, θεωρώντας το ότι είναι το πιο μεγάλο, πιο σύγχρονο και αυτό που έχουμε επιλέξει στρατηγικά να ενισχύσουμε τις υποδομές για τη λειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση των αναγκών.
Ο περιφερειάρχης άσκησε για πολλοστή φορά έντονη κριτική στον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος «εν μια νυκτί» κατήργησε μία ουσιαστική διάταξη του «Καλλικράτη» που προέβλεπε ότι μέχρι το τέλος του 2012 οι αρμοδιότητες λειτουργίας των μονάδων πρόνοιας και υγείας μεταφέρεται στις αιρετές περιφέρειες. Εφόσον μεταβιβάζονταν οι αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, σύμφωνα με τον Γ. Δακή, «ο σχεδιασμός μας ήταν για λόγους συμβολικούς, να υπάρξει μία διοίκηση σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, με δεδομένο ότι η Πτολεμαΐδα είναι η δεύτερη πόλη της Περιφέρειας και στερείται διοικητικών λειτουργιών. Δυστυχώς οι εξελίξεις με τις αποφάσεις του κ. Λοβέρδου ήταν σε αρνητική κατεύθυνση».
Σημείωσε ότι παραμένει βασικό αίτημα για την Ένωση περιφερειών Ελλάδας η επαναφορά της καταργηθείσας διάταξης, ενώ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βασική στρατηγική είναι η αναβάθμιση των νοσοκομείων και η ενίσχυσή τους με γιατρούς, καθώς εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Τόνισε επίσης την ανάγκη της επαρκούς χρηματοδότησης του υγειονομικού συστήματος, καθώς, είπε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η διατήρηση του κράτους πρόνοιας. 
Τέλος, να σημειώσουμε πως πληροφορίες αναφέρουν πως η Διοικήτρια Α. Μπούρτσου, θα συνεχίσει να εδρεύει στο γραφείο της στο Μποδοσάκειο, ενώ το Δ.Σ. θα συνεχίσει να συνεδριάζει στο Μαμάτσειο.

Χ.Β.