Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ



ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
Όταν οι πολιτικοί αδιαφορούν και δεν μεριμνούν υπέρ των πολιτών τότε αυτοί παίρνουν τη κατάσταση στα χέρια τους και προσπαθούν να διορθώσουν αν γίνεται αυτό τη κατάσταση.
Κάτι τέτοιο έγινε σήμερα Δευτέρα (το πρωι) στο ΜποδοσάκειοΝοσοκομείο όταν καρκινοπαθείς, αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τη συγχώνευση της ογκολογικής κλινικής με την παθολογική. Όλο αυτό το διάστημα άκουγαν
από τους υπεύθυνους ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει να μην ανησυχούν και ότι μάλιστα η ογκολογική κλινική θα αναβαθμιστεί.
Τελικά αυτές οι υποσχέσεις έμειναν μόνο στα λόγια και με τη συγχώνευση σε ένα των 2 νοσοκομείων έρχεται και αυτή η είδηση βόμβα για τους ασθενείς του ογκολογικού τμήματος.
Ένα τμήμα που είχε κάνει καλό σε πάρα πολύ κόσμο, είχε γλυτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία τους καρκινοπαθείς με το πήγαινε-έλα στη Θεσσαλονίκη αλλά όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για αυτούς που από ένα γραφείο στην Αθήνα, βλέπουν μόνο νούμερα. Νούμερα που αυξάνονται μόνο στα χαρτιά (βλέπε κλίνες Μαμάτσειου) και οι οποίοι δεν μπορούν να δείξουν το πόσο διαφέρουν τα 2 νοσοκομεία από κτιριακές και όχι μόνο υποδομές.
Στην αυθόρμητη λοιπόν συγκέντρωση πήγε πάρα πολύς κόσμος αλλά το κακό είναι ότι πλέον (μακάρι να βγούμε ψεύτες) μάλλον δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Ο πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Εορδαίας Βασίλης Καραπίντσιος δήλωσε «μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για το κλείσιμο της ογκολογικής μονάδας και τη συγχώνευση της με την παθολογική κλινική. Μόνο οι κοντόφθαλμοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει και το κλείσιμο της ογκολογικής μονάδας και ότι δεν μπορούν να σώσουν οι ογκολόγοι την παθολογική.
Το πόσοι ασθενείς έχουν επισκεφτεί την ογκολογική και έχουν δει μάλιστα και καλό μπορούν να καταδείξουν το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται και τι καλή δουλειά έχουν κάνει οιογκολόγοι. 3500 καρκινοπαθείς έχουν έρθει, έχουν γίνει 1500 χημειοθεραπείες, 380 εισαγωγές έχουν γίνει σε άλλες κλινικές και αυτό σημαίνει ότι η ογκολογική μονάδα έχει άνοδο και είναι κρίμα και άδικο να κλείσει. Παρακαλούμε λοιπόν τους υπευθύνους να ξαναδούν το θέμα να βάλουν το χέρι στη καρδιά, να πάρουν πίσω αυτή την απόφαση για να μπορούν οι καρκινοπαθείς να βρίσκουν αξιοπρεπής θεραπεία, αγάπη και ζεστασιά».
Πολλοί ασθενείς μίλησαν από καρδιάς λέγοντας ότι αυτή η απόφαση θα είναι «ταφόπλακα» για αυτούς αφού η ογκολογική μονάδα τους έχει βοηθήσει απεριόριστα.
Η Φανή Δινοπούλου πρόεδρος των καρκινοπαθών Κοζάνης μιλώντας στους παρευρισκόμενους ανέφερε τα εξής «δεν ισχύει με τίποτα ότι θέλουμε να πάρουμε την ογκολογική κλινική στην Κοζάνη. Εδώ υπάρχουν οι υποδομές, έχει ξεκινήσει κάτι καλό και αυτό θέλουμε να συνεχιστεί και το υποστηρίζουμε (σε αυτό το σημείο δέχτηκε το χειροκρότημα όλων). Θα περίμενε κάποιος ότι λόγω της μεγάλης γεωγραφικής κάλυψης του Μποσοσάκειου το επόμενο βήμα θα ήταν η στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό και στη συνέχεια η αναβάθμιση και δημιουργία ογκολογικού τμήματος σε αυτό το νοσοκομείο. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε να γίνεται και αντίθετα βλέπουμε αυτή την αρνητική εξέλιξη με την απορρόφηση της ογκολογικής μονάδας και ίσως στη συνέχεια το κλείσιμο της. Ο ρόλος των ογκολόγων είναι να συντονίζει την αντιμετώπιση των καρκινοπαθών και για αυτό έχει εκπαιδευτεί, για την ιατρική πράξη δηλαδή της χημειοθεραπείας. Θα προσπαθήσουμε για τη διατήρηση της μονάδας και την αναβάθμιση της σε ογκολογικό τμήμα».
Ο γιατρός ογκολόγος Μιχάλης Ανθόπουλος στην ομιλία του τόνισε «είχα ρωτήσει πριν λίγο καιρό τους υπεύθυνους ποιους εξυπηρετεί και σε τι η νοσηλεία των καρκινοπαθών στην παθολογική κλινική. Από τη στιγμή που εγώ δεν έχω το δικαίωμα να ακουμπάω παθολογικό άρρωστο. Ποιος εξυπηρετεί αυτό. Και όταν μίλησα για ιδιοτελή συμφέροντα με απείλησαν με μηνύσεις και δικαστήρια αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα. Κανείς φυσικά δεν μου απάντησα. Ενημέρωσα την κ. Μπούρτσου το καλοκαίρι ότι με τα καινούρια οργανογράμματα και αν παραμείνει αυτό το καθεστώς εμείς δεν ήμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε εδώ. Ξεσπιτωθήκαμε και ήρθαμε από την Θεσσαλονίκη, κάνουμε κατάθεση ψυχής αλλά θέλουμε να κάνουμε αυτό για το οποίο ήρθαμε και όχι για να εξυπηρετήσουμε τα καπρίτσια κάποιων. Φυσικά δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι ότι θέλουμε να παραιτηθούμε και το κάνουμε γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να μπει η ογκολογική μονάδα στο παθολογικό τμήμα. Σημαίνει ότι θα σβήσει η μονάδα χημειοθεραπείας είναι πολύ απλό».
Τέλος ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν πολύ καυστικός λέγοντας «θα κρεμαστεί ανάποδα όποιος τολμήσει να κλείσει όχι μόνο το ογκολογικό τμήμα αλλά και οποιοδήποτε άλλο. Για μας είναι κόκκινη γραμμή να λειτουργήσουν τμήματα της παθολογικής, καρδιολογικής, ορθοπεδικής, Μ.Ε.Θ. αλλού και πρέπει να πιέσουμε παντού για να γίνει αυτόνομη η ογκολογική μονάδα. Ήμαστε μαζί τους».


ΠΗΓΗ  WWW.EORDAIA.ORG