Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ



Με τις ευλογίες της εκκλησίας από τον ιερομόναχο πατέρα Ιγνάτιο και το φλουρί να «πέφτει» στην εκπρόσωπο του Δήμου Εορδαίας και πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Θεοπίστη Κρυσταλλίδου και παρουσία μελών και φίλων ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Εορδαίας έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα για το καλό της νέας χρονιάς.
Ο Ευάγγελος Κεφαλίδης πρόεδρος του συλλόγου δήλωσε «η προηγούμενη ήταν από τις καλύτερες και τις πιο επιτυχημένες χρονιά. Έγιναν πάρα πολλές εκδηλώσεις με την κορύφωση να γίνεται στον Άγιο Στέφανο όπου έγινε η συνάντηση χορωδιών ιεροψαλτών Εορδαίας και Φλώρινας. Το σπουδαιότερο όμως και πιο ελπιδοφόρο είναι ότι στα μαθήματα που κάνουν οι καθηγητές βυζαντινής υμνολογίας συμμετέχουν πολλά νέα άτομα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 20 εγγεγραμμένους και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας. Στη νέα χρονιά προγραμματίζουμε διάφορες εκδηλώσεις.».
Διαβαίνοντας την 14η χρονιά της ζωής του ο σύλλογος ιεροψαλτών συνεχίζει τη διατήρηση και διάδοση της βυζαντινής μουσικής και την τέχνη της ψαλτικής, επανδρώνοντας με μέλη του τα αναλόγια και ψαλτήρια των ιερών ναών Εορδαίας.
Ο χοράρχης του συλλόγου Θωμάς Βλαχοδήμος τέλος ανέφερε «ο σύλλογος συμπληρώνει φέτος 14 χρόνια ενεργής παρουσίας στον εκκλησιαστικό χώρο. Αυτά τα 14 χρόνια έχει να παρουσιάσει ένα δημιουργικό έργο, οργανώνοντας συναυλίες βυζαντινής μουσικής και πηγαίνει όπου προσκληθεί. Στα  3 χρόνια που είμαι εγώ χοράρχης έχουμε κάνει 3 τηλεοπτικές εκπομπές, έχουμε κάνει 1 CD  με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα και ένα με ύμνους Χριστουγέννων και Θεοφανίων δηλαδή του 12ημέρου. Προσκαλούμε όλους τους ιεροψάλτες να πλαισιώσουν το σύλλογο για να έχουμε ένα ευχάριστο και δημιουργικό ψαλτήρι. Στο σύλλογο λειτουργούν τμήματα βυζαντινής μουσικής αρχαρίων και προχωρημένων αλλά και πρακτικών. Δηλαδή μπορούν να έρχονται στο σύλλογο και κάποια άτομα προχωρημένης ηλικίας που δεν ενδιαφέρονται να μάθουν πρακτικά αλλά απλά θέλουν να πλαισιώνουν και να βοηθούν τα ψαλτήρια των χωριών τους».
Τα μαθήματα εκμάθησης βυζαντινής μουσικής γίνονται κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 8 στο Επισκοπείο Αρρένων στην Πτολεμαΐδα όπου στεγάζεται ο σύλλογος και είναι απολύτως δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμενο. Σε αυτή συμμετέχουν περίπου 40 χορωδοί-ψάλτες και γίνεται μια πολύ καλή δουλειά από το χοράρχη του συλλόγου.

ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG