Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ανάγκη αύξησης των δοτών μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων Τονίστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Μποδοσάκειο νοσοκομείο



                                                                       www.eordaia.org


Ανάγκη αύξησης των δοτών μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων

Τονίστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Μποδοσάκειο νοσοκομείο

Ανάγκη αύξησης των δοτών μυελού των οστών και 
αιμοποιητικών κυττάρων
Η περαιτέρω διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστών, αιμοποιητικών κυττάρων και βλαστοκυττάρων, πρέπει να αποτελεί την πρώτη μέριμνα για όλους μας, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα την βέλτιστη προσφορά προς τον συνάνθρωπό μας ο οποίος πάσχει από ανίατη αρρώστια, καθώς σήμερα με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών υπάρχει ίαση ασθενών που πάσχουν από οξείες λευχαιμίες, λεμφώματα και άλλες αιμοποιητικές παθήσεις έως και 75%. Και αυτό είναι το σημαντικό επίτευγμα της σύγχρονης επιστήμης, αφού όλοι μας μπορούμε να δώσουμε ζωή σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη. 
Τα παραπάνω τόνισε η Διευθύντρια της μονάδας μεταμόσχευσης του νοσοκομείου “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Αιματολόγος Ιωάννα Σακελάρη, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα “Μυελός των οστών και βλαστοκύτταρα- Αιμοδοσία” που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο αμφιθέατρο του “Μποδοσάκειου” νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. 
Η κ. Σακελάρη εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η περιοχή έχει ένα ισχυρό αιμοδοτικό έργο, καθώς επίσης διότι οι γονείς έχουν στρέψει την προσοχή τους στην προσφορά βλαστοκυττάρων (ομφαλοπλακουντιακού αίματος) στις δημόσιες τράπεζες- η μία λειτουργεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου για αλλογενή χρήση και όχι για αυτόλογη μεταμόσχευση. Επισήμανε ωστόσο ότι κακώς κάποιοι γονείς δίνουν βλαστοκύτταρα σε ιδιωτικές τράπεζες, διότι αφενός αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν για το παιδί- δότη διότι τα παιδιά που πάσχουν από αιματολογική κακοήθεια και χρειάζονται μεταμόσχευση θεραπεύονται με αλλογενή και όχι αυτογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, αλλά και διότι δεν γνωρίζει κανείς πως ακριβώς γίνεται η κατάψυξή τους, εάν φυλάσσονται δηλαδή στις σωστές συνθήκες. Σημείωσε όμως ότι δυστυχώς στο θέμα της προσφοράς μυελού των οστών είμαστε ακόμα πίσω. 
Η αιμοδοσία είναι προσφορά ζωής, τόνισε ο Βιοπαθολόγος, επιμελητής Β΄ της μονάδας Αιμοδοσίας του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Θεόφιλος Φραγκιαδάκης, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη αύξησης των δωρητών μυελού των οστών και ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Στόχος, είπε, είναι να φθάσουμε τους 60.000 δότες μυελού των οστών από 15.000 που είναι σήμερα, για να καλυφθεί το 75% των εθνικών αναγκών για μεταμόσχευση. 
Η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών ή αιμοποιητικών κυττάρων είναι πολύ απλή, σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης. Αρκεί οι εθελοντές να εγγραφούν στα αρχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και σε περίπτωση που βρεθούν συμβατοί με κάποιο άτομο που έχει ανάγκη από μεταμόσχευση θα κληθούν να προσφέρουν. Για εύκολη και ανώδυνη διαδικασία που διασφαλίζει την υγεία του δότη, καθώς υπάρχουν σήμερα τα δεδομένα που δείχνουν ότι δεν απειλείται η ζωή των δοτών, έκανε λόγο και η κ. Σακελάρη, τονίζοντας ότι είναι η μόνη προσφορά οργάνων- εκτός από τη δωρεά νεφρού, που γίνεται εν ζωή και δίνει στο δότη τη χαρά να δώσει ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό του. 
Την ανάγκη διάδοσης της εθελοντικής αιμοδοσίας και δωρεάς μυελού των οστών και βλαστοκυττάρων τόνισαν επίσης ο νοσηλευτής της μονάδας Αιμοδοσίας του Μποδοσάκειου π. Αθανάσιος Καμπούρης, η διοικήτρια του νοσοκομείου Αναστασία Μπούρτσου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Εορδαίας Θεοπίστη Κρυσταλλίδoυ, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα Ζωής” Θεόδωρος Τσαουσίδης, ο οποίος σημείωσε μάλιστα την ανάγκη μιας πιο οργανωμένης παρουσίας συλλόγου αιμοδοτών στην Πτολεμαΐδα αλλά και ευαισθητοποίησης στο θέμα της προσφοράς μυελού των οστών και βλαστοκυττάρων.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ  www.ptolemeos.gr