Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

e-ptolemeos: ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι ενεργειακοί Δήμοι


ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι ενεργειακοί Δήμοι
Ικανοποίηση εκφράζει ο Περιφερειάρχης

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι ενεργειακοί Δήμοι
Έντονες αντιδράσεις προξένησε η δημοσίευση της Υπουργικής απόφασης για την κατανομή του Ειδικού Τέλους Ανάπτυξης (Τοπικού Πόρου) στους ενεργειακούς δήμους, οι οποίοι προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή της, καθώς με βάση την υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου που δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2013 στην Εφημερίδα της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο ποσοστό του λιγνιτικού τέλους, το 50%, πηγαίνει στις Περιφερειακές Ενότητες.
Πρόκειται για το τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς», που προβλέπεται στο άρθρο 20 του ν. 2446/1996, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το οποίο ορίζεται στο 0,5% του Ετήσιου Κύκλου Εργασιών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η. Α.Ε.). και σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση, το 50% του τέλους δίνεται στην Π.Ε. Κοζάνης, το 39% στους ενεργειακούς Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας και το 11% στους Δήμους Σερβίων- Βελβεντού και Βοΐου.
Άμεση ήταν η αντίδραση των δημάρχων ενεργειακών Δήμων και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, καθώς προανήγγειλαν προσφυγή στη δικαιοσύνη για την άδικη κατανομή του Πόρου. 
Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης ο Λάζαρος Μαλούτας έκανε λόγο για Υπουργική απόφαση η οποία «στην ουσία καταργεί στην ουσία τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης. Παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου, παραβιάζει τη λογική με την οποία θεσπίστηκε και η οποία ήταν τα χρήματα να κατευθυνθούν στις περιοχές που πλήττονται από τη λιγνιτική δραστηριότητα και οι οποίες έχουν ανάγκη στήριξης της αναπτυξιακής τους πορείας», τονίζοντας ότι «καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου και με την έννοια αυτή η απόφαση είναι εντελώς παράνομη» και προανήγγειλε ότι οι ενεργειακοί δήμοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
«Ο Πόρος ψηφίστηκε με τη λογική της αποκατάστασης περιοχών οι οποίες πλήττονται περιβαλλοντικά και έχουν επιπτώσεις από την εξόρυξη του λιγνίτη και την παραγωγή της ενέργειας, αλλά η απόφαση αυτή αδικεί κατάφωρα τους ενεργειακούς Δήμους», δήλωσε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου στον «Π» και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι αυτή η αλλαγή δεν κατανέμει δίκαια τον πόρο, δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που προσφέρουν οι ενεργειακοί δήμοι. Την Δευτέρα το μεσημέρι ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων αποφασίζουμε και επίσημα να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για να αλλάξει το ποσοστό κατανομής του Πόρου, γιατί δεν μπορεί να πηγαίνει το μικρότερο ποσοστό στις περιοχές που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ». 
Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για την κατανομή του Τοπικού Πόρου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Π.Σ., επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι μία απόφαση που άργησε να έρθει. «Πιστεύω ότι η Υπουργική απόφαση λειτουργεί με όρους σύνθεσης και ενότητας, κάτι το οποίο εκτιμώ ότι εξυπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα των Δυτικομακεδόνων, ειδικότερα των πολιτών και των εμπλεκομένων φορέων των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Κοζάνης». Σημείωσε μάλιστα ότι: «τώρα όλοι μαζί, με όρους ενότητας και σύνθεσης, πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε το χρόνο που χάθηκε, ούτως ώστε να απορροφήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια προς όφελος της κοινωνίας για να γίνουν έργα και δράσεις, να βοηθηθεί η οικονομική λειτουργία του τόπου και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα διαθέσιμα οικονομικά εργαλεία, λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά μέχρι σήμερα, αλλά και τις αδυναμίες, τα λάθη και τις αβλεψίες».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ www.e-ptolemeos.gr