Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΔΙΚΚΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤOΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΟΣ



Μέχρι το Πάσχα 2013 αναμένεται να ξεκινήσουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής του κτιρίου στον Περδίκκα του δήμου Εορδαίας, όπου φυλάσσεται το σπάνιο και μοναδικής σημασίας παλαιοντολογικό εύρημα του ελέφαντα του Περδίκκα, σε μία προσπάθεια να προστατευτεί το απολίθωμα, το οποίο κινδυνεύει να διαλυθεί εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησής του αλλά και των προβλημάτων του χώρου όπου φιλοξενείται.
Το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας είχε ψηφίσει (από το περασμένο Φθινόπωρο) μελέτη ύψους 90.000 ευρώ, έργο με οποίο θα επισκευαστεί ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται -τα τελευταία 35 χρόνια- ο απολιθωμένος σκελετός του προϊστορικού ελέφαντα του Περδίκκα, τριών εκατομμυρίων ετών. Σκοπός του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί του επόμενους δύο μήνες, είναι να προστατευτεί ο ελέφαντας από τα φυσικά αίτια και παράλληλα να βελτιωθεί ο χώρος και να καταστεί κατάλληλα επισκέψιμος.
Το εύρημα
Το εύρημα εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 1977 κατά τη διάρκεια ανασκαφών της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος στην θέση του Περδίκκα Πτολεμαΐδας. Για την προστασία του απολιθώματος, που είναι μοναδικό στην Ελλάδα, κατασκευάστηκε ένα κτίριο, περίπου 80 τ.μ. Πρόκειται για έναν σχεδόν πλήρη σκελετό προϊστορικού ελέφαντα, από τον οποίο, όμως, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί το ζεύγος των χαυλιοδόντων.
ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG