Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ V ΤΟΥ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ)_www.eordaia.org

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
Επένδυση 1,4 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα: η μεγαλύτερη στον τομέα της Ενέργειας. Σημαντικά οφέλη για Ανάπτυξη, Απασχόληση, Τοπικές Κοινωνίες και Καταναλωτές

Το Σάββατο 9 Μαρτίου υπογράφηκε η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης και κατασκευής της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα).

Η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρο Ζερβό και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ.  Κ. Γιώργο Περιστέρη.

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου ενώ το παρόν έδωσε και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Στο ΛΚΔΜ βρέθηκε επίσης σύσσωμη η τοπική πολιτική ηγεσία, βουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι φορέων, ενώ, φυσικά, ξεχωριστή ήταν η παρουσία των συνδικαλιστικών σωματείων, που αγωνίστηκαν όσο κανείς άλλος για τη νέα μονάδα. Ειδικότερα, παρόντες οι πέντε βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης και ο βουλευτής Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Γ. Δακής, οι δήμαρχοι της περιοχής, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γ. Σόκουτης, ο πρέσβης της Ιαπωνίας και δεκάδες εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συνδικαλιστές.

Η νέα Μονάδα, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια και είναι η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η Μονάδα V θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της Ανάπτυξης και Απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα.
Παράλληλα, από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της θα επωφεληθούν, άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους.

Η νέα λιγνιτική μονάδα θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.

Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, γιατί θα αντικαταστήσει παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες, αφού θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνιτών (κατά 40%) εξασφαλίζοντας πολύ μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.

Επιπλέον, η νέα Μονάδα V αναβαθμίζει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.

Τέλος, η νέα Μονάδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ουσιαστική ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες.

Η θεμελίωση της μονάδας αναμένεται σε 2 περίπου χρόνια και αναμένεται να είναι έτοιμη το 2019.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στην ομιλία του τόνισε «Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για τη χώρα γενικότερα, καθώς δεν αποτελεί απλά την απαρχή της μεγαλύτερης επένδυσης στην ιστορία της ΔΕΗ και μιας από τις μεγαλύτερες που έγιναν στην Ελλάδα, αλλά και επειδή αποτελεί το έναυσμα για μια νέα ενεργειακή κατεύθυνση με επίκεντρο την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον άνθρωπο.

Επιτρέψτε μου να πω, πως σε προσωπικό επίπεδο είναι μια ιδιαίτερη μέρα και για μένα καθώς έχοντας αφιερώσει την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στο χώρο της ενέργειας, σήμερα, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, έχω την τιμή να συμμετέχω σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή της επιχείρησης, αυτή την πολύ σημαντική επένδυση.

Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα των εργαζομένων και των στελεχών της ΔΕΗ.

Είμαι πραγματικά υπερήφανος για όλους όσους εργάστηκαν ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.

Όλοι μαζί – οι άνθρωποι της επιχείρησης, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία μας - αλλά και με πείσμα απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε για πολλά χρόνια – σήμερα βλέπουμε να γίνεται ένα τεράστιο βήμα μπροστά.

Επίσης, ευχαριστώ ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία της χώρας που συνέβαλλε αποφασιστικά και στηρίζει ουσιαστικά αυτό το εθνικής σημασίας ενεργειακό έργο.

Σήμερα, παρευρίσκονται μαζί μας προσκεκλημένοι όχι μόνο από την ενεργειακή καρδιά της χώρας μας, τη Δυτική Μακεδονία αλλά και από όλη τη Ελλάδα, για να σηματοδοτήσουμε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο.

Μια ενεργειακή επανεκκίνηση αν θέλετε, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση του εθνικού μας καυσίμου, τον λιγνίτη, με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, εξασφαλίζοντας:

• την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας
• την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους
• τη βιώσιμη ανάπτυξη
και
• την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος

Για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Αποτελεί την επιβεβαίωση του γεγονότος πως ο λιγνίτης για πολλές δεκαετίες συνεχίζει να είναι το ενεργειακό μας καύσιμο – που από τα έγκατα της Δυτικής Μακεδονίας τροφοδοτεί όλη τη χώρα και της επιτρέπει να βλέπει το ενεργειακό της μέλλον με αισιοδοξία.

Για τους κατοίκους της περιοχής, η νέα Μονάδα V – μαζί με πολλές θέσεις εργασίας, δημιουργεί νέες, καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες – επιτρέποντας τους να ζουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.
Λιγνίτης και Περιβάλλον δεν είναι απαραίτητα όροι αντικρουόμενοι.

Η νέα Μονάδα V, με την λειτουργία της αλλά και τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις θα αποδείξει πως ένα σωστό ενεργειακό μίγμα με αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες μπορούν μαζί να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.

Με την Πτολεμαΐδα V, την απόσυρση παλαιών – μη αποδοτικών και ρυπογόνων μονάδων, αλλά και την σταδιακή αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται με σύνεση και σεβασμό τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.

Η ΔΕΗ μαζί με την ανάδοχο εταιρεία, καλούνται να δημιουργήσουν την πλέον σύγχρονη και αποδοτική λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που θα ενσωματώνει τις πιο καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες.

Η Μονάδα V, θα παράγει 660MW ηλεκτρικής ενέργειας και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και 140MW για τηλεθέρμανση, που θα είναι διαθέσιμη για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε θέρμανση και ζεστό νερό και το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με παλαιές ρυπογόνες και αντιοικονομικές μονάδες.

Σχεδιάσαμε τη μονάδα αυτή με σκοπό να παράγει περισσότερο ενέργεια με λιγότερο λιγνίτη αλλά και ακόμα λιγότερους ρύπους.

Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς η νέα Μονάδα V:
• Μειώνει την κατανάλωση λιγνίτη κατά 40%,
• Μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%,
• Μειώνει κατά 60% τις εκπομπές ρύπων
και
• Μειώνει κατά 90% τις εκπομπές σωματιδίων.

Ο συνδυασμός της μονάδας αυτής μαζί τις άλλες μας επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικές μονάδες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργώντας ένα ισορροπημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.

Η ΜονάδαV μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αλλά και τη μεγαλύτερη κατ΄αξία επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΔΕΗ, αλλά αποτελεί συνέχεια των επενδύσεων μας ύψους 3 € δις που υλοποιήσαμε κατά τα τελευταία 3 χρόνια.

Μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα, ήδη:

• Ολοκληρώνουμε τις νέες υπερσύγχρονες Μονάδες Φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη.
• Τετραπλασιάσαμε το χαρτοφυλάκιό μας σε ΑΠΕ.
• Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο που έχει κατασκευασθεί εδώ και πολλά χρόνια.
• Υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών έργων.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος ΔΕΗ υλοποιεί κάθε χρόνο ένα σημαντικότατο πρόγραμμα επενδύσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μας.

Στον τομέα των ΑΠΕ προτεραιότητα μας είναι η ανάπτυξη όλων των μορφών τους, με στόχο την καθοριστική αύξηση του μεριδίου στην αγορά ΑΠΕ τα επόμενα έτη, δίνοντας ειδική έμφαση στη δημιουργία νέων Αιολικών Πάρκων, στην ανάπτυξη μεγάλων Φωτοβολταϊκών, στην έναρξη εκμετάλλευσης των σημαντικών πεδίων γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, στην υλοποίηση υβριδικών έργων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και στην ανάπτυξη της βιομάζας.

Η αναπτυξιακή πορεία και επενδυτικές επιλογές της ΔΕΗ, συνδυάζονται με μία στρατηγική στήριξης της απασχόλησης, μέσα από την εξειδίκευση στην εργασία και την στήριξη νέων και καινοτόμων περιβαλλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνεργασία και με τις τοπικές κοινωνίες και τους νέους ανθρώπους.

Τώρα περισσότερο από ποτέ η ΔΕΗ προσφέρει μια νέα προοπτική ανάπτυξης, η οποία θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα και μέσο - μακροπρόθεσμα οφέλη για την πατρίδα μας.

Στον τομέα της ενέργειας – οι προοπτικές αυτές σχετίζονται άμεσα με νέες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για ανάπτυξη και λειτουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, φυσικά, τη βελτίωση του περιβάλλοντος που ζούμε, ακριβώς δηλαδή ότι θα επιφέρει η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας V.
Τα τελευταία χρόνια – δεν περιοριστήκαμε στις επενδύσεις 3 δις € που προανέφερα. Στην προσπάθεια μας για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, υλοποιήσαμε και μια σειρά από σημαντικές ενέργειες παρέχοντας παράλληλα και ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο, όπως:
• πολύ σημαντική μείωση του κόστους μας – πιστεύουμε τη μεγαλύτερη που έγινε από οποιονδήποτε άλλο φορέα στην Ελλάδα,
• επιτυχημένη απόσχιση των Δικτύων – άσκηση δυσκολότατη, με πολύ θετικά αποτελέσματα,
• στεκόμαστε κοντά στους πελάτες μας που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη κρίση, παρέχοντας πάνω από 400.000 διευκολύνσεις κατά το 2011 και περισσότερες από 700.000 κατά το 2012.
Με τις ενέργειες μας αυτές, αλλά και άλλες πολιτικές μας, συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορέσει, στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες που διανύουμε, να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Στη ΔΕΗ συνεχίζουμε την αναπτυξιακή μας πορεία.

Με τον λιγνίτη
Τον άνεμο
Τη δύναμη του νερού
Με τον Ήλιο

Μέσα από τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών μας, το επενδυτικό μας πρόγραμμα αλλά και το τεράστιο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, η ΔΕΗ συνεχίζει να στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία παρέχοντας στη χώρα εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης και ενέργεια για κάθε άνθρωπο».

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου στην ομιλία του ανέφερε

«Για τη ΔΕΗ, για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για ολόκληρο το Νομό Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία γενικότερα, για την Εθνική μας Οικονομία.

Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την μελέτη και κατασκευή της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 5», εκτός από την εξαιρετική οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική της σημασία έχει και έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, μετά από μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης…

Είναι ακόμη ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ελλάδα που αλλάζει.
Για την Ελλάδα που, οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα.

Και συμβολίζει όλους τους στόχους για τους οποίους δίνουμε καθημερινό αγώνα: Τον αγώνα για νέες επενδύσεις, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για νέες θέσεις εργασίας, για συνεχή, απρόσκοπτη, ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία και στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Με λίγες μόνο λέξεις, τον αγώνα για την Ανάπτυξη.
Και – όπως έχω πει πολλές φορές – αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να τον κερδίσουμε. Επενδύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας είναι ζωτικής σημασίας και δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.

Και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Αυτή η επένδυση είναι μία οριστική, αμετάκλητη «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία.
Είναι μία ακόμη «ψήφος εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων αυτού του βεληνεκούς!
Είναι μία «ψήφος εμπιστοσύνης» αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Η μεγαλύτερη από όλες τις επενδύσεις στην Ενέργεια, η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, και σημαντικά έσοδα για πλήθος μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων στα επόμενα χρόνια.

Και ταυτόχρονα, είναι ένα έργο πνοής αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του ενεργειακού μίγματος και την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, όπως και οι υπόλοιπες καινούριες μονάδες της ΔΕΗ: η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι που ήδη τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη, ο Υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα.

Με οφέλη τόσο για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, όπως για παράδειγμα τη στήριξη της διείσδυσης των ΑΠΕ, και αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οφέλη που προκύπτουν από την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, και την ασφαλή απόσυρση παλαιών, ρυπογόνων, αντιοικονομικών μονάδων.
Και ταυτόχρονα, με τον περιορισμό στο ελάχιστο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Με δραστική μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με σημαντικά λιγότερους ρύπους.
Όλα αυτά, για μία περιοχή που για 55 χρόνια αποτελεί βραχίονα της ενεργειακής παροχής για ολόκληρη τη χώρα! Και η οποία, παράλληλα, με τη νέα μονάδα εξασφαλίζει για άλλα 40 χρόνια την τροφοδοσία της με σχεδόν διπλάσια θερμική ενέργεια.

Κυρίες και κύριοι,
Συγκεντρωθήκαμε εδώ, στην πόλη της Πτολεμαΐδας, εδώ που επί πρωθυπουργίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή άρχισε να παράγει ενέργεια η πρώτη λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, για μία επένδυση που μετά από πολλά χρόνια αλλάζει και πάλι το ενεργειακό τοπίο στη χώρα μας.

Μετά από κάποια χρόνια, όταν πια η κατασκευή του έργου θα έχει ολοκληρωθεί, πολλά θα έχουν αλλάξει, και είμαστε όλοι βέβαιοι πως θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο…

Μετά από κάποια χρόνια, την Ελλάδα θα ηλεκτροδοτεί μία από τις πλέον σύγχρονες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Ευρώπης, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Μέχρι τότε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τέτοιες επενδύσεις,  για τέτοια έργα, που δίνουν ξανά την ελπίδα σε εκατομμύρια Έλληνες.

Τον αγώνα μας για την ενίσχυση των υποδομών, την προώθηση του ανταγωνισμού και φυσικά τη βελτίωση των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής.

Τον αγώνα που δίνουμε εδώ και οκτώ μήνες σταθερά, και είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα τον κερδίσουμε.
Συνεχίζουμε τον αγώνα που δίνουμε όλοι μας για την επιστροφή στην Ανάπτυξη.
Κι όπως πολλές φορές έχω πει, πυλώνας ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας είναι μια ισχυρή ΔΕΗ».

Ο γραμματέας του Σπάρτακου Αθανάσιος Μάστορας τόνισε για την υπογραφή «σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα πως όταν υπάρχει όραμα και θέληση μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και αυτό φαίνεται από την σημερινή συμβολαιοποίηση. Σε 16 μήνες ήμαστε σίγουροι ότι οι υπηρεσίες της μονάδας θα είναι έτοιμες να ξεκινήσει η μονάδα. Αυτό που όλοι περιμένουμε τόσα χρόνια να συμβεί».
Ο Γιάννης Καραβασίλης μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων δήλωσε «κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ, τη περιοχή αλλά και τη χώρα. Η νέα μονάδα είναι πλέον μια πραγματικότητα».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος από την πλευρά του ανέφερε «σημαντική μέρα για τη ΔΕΗ αλλά και τη περιοχή. Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε να περάσουμε από πολλά εμπόδια και για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε η προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των βουλευτών,  της ΔΕΗ αλλά και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και των συνδικάτων. Για εμάς παρά τη σημερινή υπογραφή δεν πρόκειται να υπάρχει εφησυχασμός και θα ηρεμήσουμε μόλις ξεκινήσει η κατασκευή».
Η βουλευτής των ανεξαρτήτων ελλήνων Μακρή Ραχήλ τόνισε «μετά από πολύ καιρό αυτή η πολύπαθη σύμβαση για ένα από τα μεγαλύτερα έργα για το τόπο αλλά και για τη χώρα θα υπογραφεί, κάτι που με χαροποιεί πάρα πολύ. Ελπίζω να  μη μείνει μόνο στα χαρτιά αλλά και να προχωρήσει και να έχουμε μια επένδυση πολύ μεγάλη που θα φέρει και θέσεις εργασίας για τη περιοχή».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου από την πλευρά της δήλωσε «σημαντική μέρα για τη περιοχή με το κόμμα μας να έχει βάλει όλους τους προβληματισμούς για αυτό το μεγάλο έργο, τόσο για τους περιβαλλοντικούς όρους όσο και για τη χρηματοδότηση και την ορθολογική αξιοποίηση του λιγνίτη. Τέλος ζητήσαμε και θα επιμείνουμε να μείνει η νέα μονάδα στη ΔΕΗ και μόνο. Μακάρι να πάνε όλα καλά».
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του «σημαντική μέρα για τη περιοχή αφού αυτή η μονάδα βγάζει τη περιοχή από την ύφεση, δημιουργεί μια νέα κατάσταση όσο αφορά το ρόλο της περιοχής ενεργειακά και είναι καταλυτική αυτή η νέα μονάδα. Είναι η πρώτη και μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια με το 1,5 δις ευρώ είναι πραγματικό. Σε λιγότερο από ένα χρόνο 2500 άτομα θα δουλεύουν για 4 χρόνια και απαίτηση μας θα είναι να εκμεταλλευτεί το ντόπιο δυναμικό».
Ο Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε «έργο πνοής  που το περιμέναμε πολλά χρόνια και σήμερα παίρνει σάρκα και οστά με επίσημο τρόπο  και πλέον να τρέξουν όλες οι διαδικασίες με επίσημο χρονοδιάγραμμα πλέον. Η μονάδα θα είναι στολίδι για τη περιοχή αλλά και ένας μοχλός στήριξης της τοπικής κοινωνίας και περιβαλλοντικά, και εργασιακά αλλά και οικονομικά. Όλοι αγωνιστήκαμε για αυτό το έργο και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που αδιαφορούν για το νομό».