Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ: Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (12μ.μ. ΜΕ 2μ.μ.)



www.eordaia.org

«Επιδημικές» διαστάσεις τείνει να λάβει σε νέους ανθρώπους η σκλήρυνση κατά πλάκας, κατέχοντας παράλληλα και τα «πρωτεία» της συνηθέστερης διαταραχής του κεντρικού νευρικού συστήματος, που πλήττει τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι η νόσος έχει πλήξει περισσότερους από 10.000 Έλληνες, ηλικίας 20 έως 40 χρόνων, ενώ παρουσιάζει σταθερά αυξητικές τάσεις.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Ακαδημία ΝευροΑνοσολογίας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (29 Μαΐου), που φέτος είναι αφιερωμένη στους νέους ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, σκιαγραφούν το «μελανό» προφίλ της νόσου.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν αύξηση στα κρούσματα της νευρολογικής αυτής ασθένειας. Δεν γνωρίζουν ωστόσο ακόμη τι είναι αυτό που πυροδοτεί τη νόσο -εκτιμούν πως πρόκειται για συνδυασμό περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.

Η ασθένεια προσβάλλει νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 40, επιφέροντας επιπτώσεις συχνά και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Σε ό,τι αφορά το φύλο, η νόσος φαίνεται να έχει σαφή «προτίμηση» στο γυναικείο φύλο. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι προσβάλλει σχεδόν διπλάσιο αριθμό γυναικών συγκριτικά με αυτόν των ανδρών.

Η επιρροή των γυναικείων ορμονών στο ανοσοποιητικό σύστημα εκτιμάται ότι ίσως επιδρά στην ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, κάτι που υποστηρίζεται και από τη μείωση της συχνότητας των υποτροπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μοναδικός κάθε ασθενής, όπως και η θεραπεία του

Ανεξάρτητα από το μεγάλο επιπολασμό της νόσου, οι ειδικοί επισήμαναν ότι κάθε ασθενής παραμένει μοναδικός και ανάλογη απαιτείται και η θεραπευτική προσέγγισή του.

«Η κάθε περίπτωση ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μοναδική, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο γίνεται σημαντική προσπάθεια, ώστε να προσδιοριστούν γενετικοί δείκτες που θα μας επιτρέψουν την καλύτερη πρόγνωση της πορείας της νόσου» ανέφερε ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή της νόσου, με κομβική στιγμή την κυκλοφορία, προ διετίας, του πρώτου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα..

«Σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση στην πορεία της νόσου, που μας επιτρέπει να επιβραδύνουμε σημαντικά την εξέλιξή της. Δεδομένου ότι σήμερα σε αντίθεση με το παρελθόν έχουμε διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες με καλά μελετημένο προφίλ ασφάλειας, μπορούμε να παρεμβαίνουμε στη θεραπεία ασθενών με  ενεργή νόσο» πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ, κ. Νίκος Γρηγοριάδης, αναφορικά με τις θεραπείες που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι ειδικοί και οι ασθενείς για την αναχαίτιση της νόσου.