Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 22_05_2013



ΠΗΓΗ  WEST CHANNEL

Ρεπορτάζ - 23/05/2013

Π. ΒΡΥΖΙΔΟΥ



Η Δικαιοσύνη ξεπερνά τα όρια



Υπογράμμισε η πρόεδρος της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας, απαντώντας σε ερώτηση του «Π» σχετικά με τη δαμόκλειο σπάθη των διώξεων των αυτοδιοικητικών



Η Δικαιοσύνη ξεπερνά τα όρια
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα στις 30 – 31 Μαΐου, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του δ.σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
«πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο έχει συζητηθεί ιδιαίτερα, γιατί κάθε μήνας που περνάει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα είναι ακόμη περισσότερα για τους δήμους», υπογράμμισε η Παρασκευή Βρυζίδου. Είπε ότι στη συνεδρίαση της ΠΕΔ κατέθεσε ο καθένας τα προβλήματα που υπάρχουν στους δήμους και εξέφρασε την άποψή του για τις νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ένα στόχο: διαρκώς να δημιουργούν αδιέξοδο στους υπαλλήλους και να τους οδηγούν σε διαθεσιμότητα και απολύσεις.
Η δική μας θέση είναι σταθερή. Οι δήμοι έχουμε αποδείξει εγγράφως και με τα οργανογράμματα ότι πλέον μετά την διακοπή προσλήψεων έχουμε όλοι ελλείψεις έπειτα από δύο - τρία χρόνια. Επομένως θα πρέπει να σταματήσει να κοιτάζει το κράτος στη μείωση προσωπικού των ΟΤΑ, τη στιγμή που η λειτουργία τους είναι οριακή. Η νέα διαδικασία που αναφέρεται στη κατάργηση νομικών προσώπων, επίσης δεν έχει λογική, δεδομένου ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί μόνη της να κρίνει αν είναι σε καλή οικονομική θέση για να διατηρήσει ένα νομικό πρόσωπο ή αν θα πρέπει να το καταργήσει. Ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να δρομολογούνται κάποιες εξελίξεις είναι μια πολύ αρνητική μεθοδολογία και αποσκοπεί να προσαρμοστεί στις επιταγές της τρόικας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. 
Σχετικά με τη δαμόκλειο σπάθη των δικαστικών διώξεων αυτοδικοικητικών, ερωτηθείσα σχετικά από τον «Π» η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε: «Η αυστηρότητα των νόμων και το να λειτουργούμε με σωστό τρόπο είναι αυτονόητο. Από κει και πέρα όμως η δικαιοσύνη όταν ξεπερνά τα όρια και φτάνει σε καταστάσεις υπερβολής, τότε παύει να είναι δικαιοσύνη και ενδεχομένως με κάποιες διαδικαστικές διαδικασίες και μη τήρηση τυπικών πραγμάτων, που όμως δεν υποκρύπτεται δόλος ή κάποια υπεξαίρεση ή εκμετάλλευση κάποιας κατάστασης, είναι δυνατόν κάποιοι αιρετοί ή υπάλληλοι να βρεθούν σε πολύ δυσμενή θέση κι’ αυτό βέβαια δεν είναι θετικό, αντιθέτως είναι ιδιαίτερα αρνητικό.
Επίσης, όλη αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα μία διακοπή δραστηριοτήτων σε πολλούς τομείς από υπαλλήλους και αιρετούς. Πολύ γρήγορα θα δούμε μία στασιμότητα και αργές διαδικασίες, διότι ο κάθε αιρετός είναι λογικό να θέλει την απόλυτη διασφάλιση μέσα από διαδικασίες πολύ αυστηρές, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό γιατί αυτοδιοίκηση είναι καθημερινότητα, είναι αστάθμητοι παράγοντες, είναι φυσικές καταστροφές που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Αναφερόμενη σε επιμέρους θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπως οφειλές στην εφορία, σημείωσε ότι δημιουργούν τεράστια δυσλειτουργία στους δήμους και στις επιχειρήσεις. Είναι δεδομένο ότι τα χρήματα που το κράτος οφείλει να δώσει δεν τα δίνει στους δήμους, αντιθέτως έχουμε ενημέρωση πως θα καθυστερήσουν. Οι αντίστοιχες οφειλές των δήμων και των επιχειρήσεων που είναι πολύ μικρότερες, δημιουργούν πρόβλημα φορολογικής ενημερότητας, δυσλειτουργίας και κινητικότητας. Όλα αυτά και με το γενικότερο πνεύμα της απογοήτευσης για την αυτοδιοίκηση, θα συζητηθούνε στο συνέδριο, μήπως και μπορέσουμε να βάλουμε κάποιους κανόνες, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους δήμους και κατ’ επέκταση τις τοπικές μας κοινωνίες. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS