Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ WORLD ROBOT OLYMPIAD 2013 Η ΟΜΑΔΑ "ΠΙΚΟ ΑΠΙΚΟ" ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΤΟΥ 9ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ


Αθήνα, 22 Ιουνίου 2013. Στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής διεξήχθη η τελική φάση 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2013. Η ομάδα "Πίκο Απίκο" μαθητριών του 9ου Δημοτικού Σχολείο Πτολεμαΐδας με την τεχνική στήριξη
 του Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας κατέκτησε την 3η θέση στην τεχνική κατηγορία του διαγωνισμού. Τη φετινή χρονιά υπήρξαν 21 συμμετοχές στην κατηγορία του Δημοτικού και περισσότερες από 85 συνολικά συμμετοχές που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τα πέντε χρόνια του διαγωνισμού. Από τη Δυτική Μακεδονία στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι μαθητικές ομάδες "Πίκος Απίκος" από την Πτολεμαΐδα και ο "Αμύντας" από την πόλη του Αμυνταίου.
Η φετινή πρόκληση έρχεται από τη μακρινή Ινδονησία και φέρει τον τίτλο μπατίκ, του ξεχωριστού πολύχρωμου υφάσματος που αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού της Ινδονησίας. Οι μαθήτριες χωρίς τη βοήθεια των προπονητών τους έπρεπε να συναρμολογήσουν το ρομπότ τους από μνήμης και να το παραμετροποιήσουν πάνω στις ιδιαιτερότητες της αγωνιστικής πίστας. Στη συνέχεια το πλήρως αυτόνομο ρομπότ έπρεπε να τοποθετηθεί τον χώρο εκκίνησης και να ολοκληρώσει την αποστολή του μέσα σε δύο λεπτά. Η αποστολή είχε τρία σκέλη. Στο πρώτο σκέλος το ρομπότ να διακρίνει, να μεταφέρει και να τοποθετήσει πέντε τυχαία επιλεγμένους χρωματιστούς κύβους στους αντίστοιχα τρεις χρωματιστούς κάδους. Στο δεύτερο σκέλος το ρομπότ πρέπει να μετακινήσει ένα κυλινδρικό αντικείμενο σε μία προκαθορισμένη περιοχή αποθήκευσης και στο τελευταίο σκέλος το ρομπότ έπρεπε να μεταβεί σε μια προκαθορισμένη θέση τερματισμού περνώντας πάνω από εμπόδια. Ο χρόνος που χρειάστηκε το ρομπότ της ομάδας μας για να τερματίσει ήταν μόλις 19 δευτερόλεπτα. Ήταν κατά 6" γρηγορότερο από τις άλλες ομάδες αλλά αντιμετωπίσαμε ένα τεχνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουμε 90 βαθμούς και να καταταγούμε τρίτοι στη γενική κατάταξη.
Tα σχολεία που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ινδονησία το Νοέμβριο του 2013 είναι το 44ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, το Ράλλειο Γυμνασίο Θηλέων Πειραιά, το Π. Π. ΓΕ.Λ. Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά στην τεχνική κατηγορία (regular) και Μαθητές από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση στη δημιουργική κατηγορία (open). Η επόμενη ολυμπιάδα WRO 2014 θα φιλοξενηθεί στη Μόσχα.

Η ομάδα Πίκο Απίκο
Ηλιάνα Ζαραφίδου
Θεοδώρα Παυλίδου
Κατερίνα Τζιαφέττα

Προπονητές - Συνοδοί
Χαράλαμπος Ζαραφίδης Εκπ. Πληροφορικής ΠΕ.20, Τεχνικός Υπεύθυνος Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
Σοφία Παπαγεωργιάδου Εκπ. Πληροφορικής ΠΕ.20, 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας

Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων καλύφθηκε με προσωπική δαπάνη των προπονητών. Ευχαριστούμε τους φορείς που στήριξαν ηθικά και οικονομικά την προσπάθειά μας:
Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Εορδαία
Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Εορδαίας
Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας