Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΤΣΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΑ 7,14 μ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΟ ΜΗΚΟΣ, ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 

«Εισιτήρια» για τα μεγάλα ραντεβού των μικρών αθλητών και αρκετές ακόμη καλές επιδόσεις είχε το... μενού του Πανελληνίου σχολικού πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ.
Από τον κλωβό της σφυροβολίας βγήκαν τα πρώτα ευχάριστα νέα. Γιατί τρεις αθλητές πέτυχαν στο αγώνισμα όριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων/ Κορασίδων.

Διπλό ήταν το «χτύπημα» στα κορίτσια, με την Δήμητρα Ζώτου (61,80 μ.) και την ΓιάνναΒοϊκολάρη (60,10 μ.) να πιάνουν το όριο. Νικήτρια ήταν η νεάνιδα Ηλιάνα Κοροσίδου από την Πτολεμαΐδα (66,87 μ.).

Στα αγόρια, με 70,08 μ. ο Αλέξης Προδανάς πήρε τη δεύτερη θέση και έπιασε το όριο, ενώ νικητής ήταν ο Νίκος Γαβριηλίδης (71,43 μ.).

Μία ανάσα από το εισιτήριο για το Ντόνετσκ έφτασε και ο Κυριάκος Άτσιος της Δόξας Περδίκα ο οποίος προσγειώθηκε στα 7,14 μ. για να κερδίσει στο μήκος, έξι εκατοστά κάτω από το όριο για το Παγκόσμιο Π/Κ.

Ο προπονητής του Βασίλης Ανθούλης δήλωσε για την επιτυχία του νεαρού αθλητή «ο σύλλογος μας ΔΟΞΑ ΠΕΡΔΙΚΑ είναι τα τελευταία 2 χρόνια πρωταθλήτρια στη Δυτική Μακεδονία. Είμαστε η αρχαιότερη ομάδα στίβου αφού έχει ιδρυθεί επί ημερών του αείμνηστου Περικλή Χονδροματίδη. Πέρσι φτάσαμε στην 90η θέση στην πανελλήνια κατάταξη και σιγά-σιγά μετά από πολύ προσπάθεια έχουμε φτάσει να έχουμε επιτυχίες και στα πανελλήνια πρωταθλήματα όπως τώρα με τον Άτσιο. Είναι ο 5ος χρόνος που δουλεύει και κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια με επιμονή και υπομονή και είναι αξιόλογο ταλέντο και μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει αν συνεχίσει να δουλεύει έτσι. Ήδη ήταν πρώτος στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα κάνοντας επίδοση 7,14 έξι μόλις εκατοστά κάτω από το όριο πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στην Ουκρανία τον Ιούλιο, αλλά νομίζω ότι στα επόμενα πανελλήνια θα τα καταφέρει.
Έχει πάντως όλα τα φόντα να πάει πάρα πολύ ψηλά και να διακρίνεται και σε υψηλό επίπεδο αγώνων. Το πιο σημαντικό βέβαια για να πάει καλά ο αθλητής και κάνει υψηλές επιδόσεις είναι και οι πολύ καλές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Πτολεμαΐδα απλά τα οικονομικά κάθε συλλόγου είναι περιορισμένα αφού οι περικοπές του ΣΕΓΑΣ είναι απίστευτες και δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τις μετακινήσεις των αθλητών. Κάποτε πληρωνόντουσαν οι 12 πρώτες επιδόσεις αθλητών και τώρα μόνο οι 6. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε σύλλογος πρέπει να έχει αθλητές σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο για να έχει και ανάλογες επιτυχίες και άρα να παίρνει και χρήματα. Αν δεν έχεις θα πηγαίνεις σε αγώνες θα πληρώνεις μετακινήσεις χωρίς κάποιο οικονομικό αντίκρυσμα.
Ένα μόνο θετικό στην όλη κατάσταση είναι η επαναφορά της μοριοδότησης για είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που είχε κακώς καταργηθεί και πιστεύω ότι πρέπει να είναι και ακόμα μεγαλύτερο από 10-8-7 % και 25% για γυμναστικές ακαδημίες αφού στη Κύπρο είναι 50-40-30 %. Αυτό γιατί τα παιδιά αυτά αφιερώνουν την μισή τους ζωή στο στάδιο και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν παιδιά που διαβάζουν όλη τη μέρα και θα πρέπει να επιβραβεύονται για αυτή τους την προσπάθεια. Γιατί αν δεν γίνει όλοι οι αθλητές όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις σταματάνε στην Γ΄ Λυκείου, αφού δεν χωράνε 2 καρπούζια σε μια μασχάλη».

Ο Κυριάκιος Άτσιος από την πλευρά του δήλωσε «είμαι ένας κανονικός 18χρονος που διαβάζει, πάει σχολείο, φροντιστήριο και τις ελεύθερες του ώρες τις περνάει στο γυμναστήριο κάνοντας προπόνηση. Ο πρωταθλητισμός και αθλητισμός δεν είναι στέρηση και αν τον αγαπήσεις έχει να σου δώσει πολλά περισσότερα από ότι σου στερεί. Για να φτάσω σε αυτήν επιτυχία ήθελε πολύ δουλειά και προπόνηση. Είναι πολύ νωρίς να λέμε για στόχους και όνειρα και ο πιο κοντινός είναι να πάμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Γρήγορη κούρσα έκανε ο Αναστάσιος Δαμίρης στα 100 μ., καθώς ο έφηβος αθλητής τερμάτισε σε 10.86 για να κερδίσει. Στα κορίτσια, η Κύπρια Ολίβια Φωτοπούλου ήταν η ταχύτερη με 12.15 και την ακολούθησε η Γκλόρια Νζάγκα (12.49).

Τη σκυτάλη από τους ρίπτες πήρε η Γεωργία Στεφανίδη. Η 18χρονη άλτρια πέρασε τα 4,00 μ. για να κερδίσει στο επί κοντώ με επίδοση όσο ακριβώς είναι και το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων/ Νεανίδων.

Οι ρίψεις είχαν πάντως την τιμητική τους στα όρια, αφού το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Π/Κ έπιασε και ο Κυριάκος Ζώτος στη δισκοβολία με 55,54 μέτρα.

Για μία ακόμη φορά βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ στα 400 μ. ο Δημήτρης Βλάχας, ο οποίος κέρδισε με 48.68, ενώ πολύ κοντά στο όριο για το Παγκόσμιο Π/Κ (1.52.50) έφτασε ο Χρήστος Κοτίτσας στα 800 μ. με 1.52.94.

Από τις επιδόσεις που ξεχώρισαν ήταν το 21.99 του Γιώργου Αγορίτσα στα 200 μ., όπως και το 2.12.20 που σημείωσε η Αναστασία Μαρινάκου για να κερδίσει στα 800 μέτρα. Ακόμη καλή εμφάνιση έκανε ο Δημήτρης Λεβαντίνος στα 400 μ. εμπ. (54.46), αλλά και η Δέσποινα Μουρτά η οποία τερμάτισε δεύτερη στα 400 μ. σε 56.74 πίσω από την Κύπρια Καλλιόπη Κουντούρη (56.36).

Στο μεταξύ τα ευτράπελα- η λέξη που ταιριάζει περισσότερο στο Πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα- δεν έλειψαν ούτε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής. Ανάμεσά τους το ζήτημα που προέκυψε με τους ελέγχους ντόπινγκ. Οι δειγματολήπτες είχαν έρθει προετοιμασμένοι για να πάρουν μόνο έξι δείγματα- τρία σε αγόρια και ισάριθμα σε κορίτσια, ένα για κάθε κατηγορία αγωνίσματος. Όμως τα αποτελέσματα επέβαλλαν κάτι διαφορετικό, μιας και οι αθλητές που έπιασαν όριο έπρεπε να δώσουν δείγμα. Γεγονός που πήρε αρκετή ώρα και διαπραγματεύσεις για να διευθετηθεί τελικά!


ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR