Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ 87 ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ


 ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG


Προσκύνημα Τούρκων στους τόπους που έζησαν οι παππούδες τους



Προσκύνημα Τούρκων στους τόπους που έζησαν οι παππούδες τους
Έντονη συγκινησιακή φόρτιση επικράτησε μεταξύ των Τούρκων επισκεπτών από διάφορες περιοχές της γείτονος σε περιοχές της Εορδαίας, που βρέθηκαν από την Παρασκευή και για ένα διήμερο στην περιοχή και προσκύνησαν τα χώματα στα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι παππούδες τους και με την ανταλλαγή του 1922 βρέθηκαν στην Τουρκία.
Στo ταξίδι αυτό στους γενέθλιους τόπους των γονιών και των παππούδων τους αναζήτησαν σε διάφορες πόλεις και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Γιάννινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Έδεσσα), τα χωριά στα οποία γεννήθηκαν οι πρόγονοί τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των επισκεπτών βρισκόταν και γηραιότεροι οι οποίοι έφυγαν μικρά παιδιά από την περιοχή μας με την ανταλλαγή, ενώ και οι νεώτεροι γνώριζαν πολλά πράγματα για την περιοχή μας αφού όπως δήλωσαν γαλουχήθηκαν με διηγήσεις των δικών τους από τη ζωή τους στην περιοχή μας πριν την ανταλλαγή.
Η αλήθεια είναι ότι οι επισκέπτες- τρία λεωφορεία κόσμος, δεν κατάφεραν να βρουν όρθιο κανένα από τα οθωμανικά αρχιτεκτονικά μνημεία της Πτολεμαΐδας (Καϊλαρίων), ούτε φυσικά τα σπίτια των παππούδων τους καθώς έπεσαν χρόνια τώρα θύματα στο βωμό της οικοδομικής άνθισης που γνώρισε η περιοχή από τη δεκαετία του ’70 και εντεύθεν, ενώ κατά την επίσκεψή τους στο Καρυοχώρι αναζήτησαν το χώρο που φιλοξενούσε το οθωμανικό νεκροταφείο, όπου προσευχήθηκαν και πήραν χώμα και κλαδιά δένδρων ως ενθύμια μαζί τους.
Δείπνο προς τιμήν τους παρέθεσε η Θρακική Εστία Εορδαίας, η οποία διατηρεί εδώ και χρόνια επαφές με το Σύλλογο των Ανταλλαγέντων της Λωζάνης και όταν επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη επισκέπτεται και το μουσείο των ανταλλαγέντων στην Τσαλτάτσα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Λιβέρης Πασχαλίδης. Ο πρόεδρος των Θρακιωτών επισήμανε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για ένα σύλλογο με φιλελληνικά αισθήματα, ο οποίος μάλιστα με δημοσιεύματα και έκδοση βιβλίων επιδιώκει να συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, αφού ούτως ή άλλως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους.
Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Εορδαίας σε θέματα πολιτισμού και παιδείας, Γιάννης Ασπράγκαθος, ο οποίος τούς ευχήθηκε καλή διαμονή στον τόπο μας.

Ρ.Β.
ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR