Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

«ΕΟΡΔΑΙΑ: ΓΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΡΑΤΩΝ ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ








Η μεθοδολογική αρτιότητα και η σύγχρονη παιδαγωγική ματιά χαρακτηρίζουν το νέο βιβλίο για την τοπική ιστορία της Εορδαίας. Είναι ένα βιβλίο ελκυστικό για τους μαθητές, πλούσιο σε ιστορικές πηγές, που καλύπτει όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφεί το νέο αναπτυξιακό όραμα της περιοχής. Πρόκειται για 
το βιβλίο του Θέμη Απατσίδη «Εορδαία: γη προϊστορικών γιγάντων και θεόρατων καμινάδων», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Το Μελεσίδ» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βερμίου.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 στην κατάμεστη αίθουσα Τερψιχόρη του Ξενοδοχείου Παντελίδης. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους δωρητές του Σχολείου, Βούλα και Λάκη Τερζίδη, για τη συνεχή στήριξη τους στην ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και των δράσεων του σχολείου.
Τα περιεχόμενα του βιβλίου παρουσιάζουν με πολλές φωτογραφίες, σύντομα κείμενα και μοντέρνα αισθητική την εικόνα του τόπου από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα. Το τοπίο, τους ανθρώπους που κατοίκησαν τον τόπο, τις αλληλεπιδράσεις τους, τις αλλαγές, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δύο προτάσεις του συγγραφέα, Θέμη Απατσίδη: α) για την αναγκαιότητα λειτουργίας της αρχαιολογικής συλλογής στο Μουσείο της Πτολεμαΐδας και τη συγκέντρωση των διάσπαρτων θησαυρών της και β) ο άμεσος χαρακτηρισμός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ που κλείνουν, ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν οι συγγραφείς σχολικών εγχειριδίων ιστορίας Αθανάσιος Καλλιανιώτης (διδάκτορας της Νεότερης Ιστορίας) και Αρμόδιος Τσιβάς (διδάκτορας της διδακτικής της ιστορίας), ενώ τη συζήτηση  συντόνισε η Ευθυμία Λογδανίδου, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου γονέων του Σχολείου, που φιλοξενεί μαθητές από το Μεσόβουνο και τα Κομνηνά.
Οι παρουσιαστές τόνισαν πως το βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί στη σχολική τάξη, να κερδίσει το ενδιαφέρον των μαθητών, να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν την ιστορική τους ταυτότητα, να αγαπήσουν τον τόπο και την ιστορία του αλλά και να αναπτύξουν τη δική τους ιστορική έρευνα.
Η δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, επαίνεσαν το βάθος, τον πλούτο, την καινοτομία και τη διαδραστικότητα του βιβλίου. Παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και εκπαιδευτικοί. Συγχαρητήριες επιστολές έστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Σόκουτης, ο Γενικός Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κ. Σταύρος Πετράκης και ο πατήρ Νικηφόρος με χειρόγραφο βυζαντινό πάπυρο. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τραγούδια και απαγγελίες των μαθητών του σχολείου.

ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG

kozan.gr: Από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Εορδαία: Γη προϊστορικών γιγάντων και θεόρατων καμινάδων»


297514_535280443174125_501779301_n

Ως ένα βιβλίο που προστίθεται σε μία σειρά πονημάτων περί της τοπικής Ιστορίας δημοσιεύσεων δασκάλων, εξαιρετικά χρήσιμων πηγών για την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα τους ιστορικούς, χαρακτηρίζεται το βιβλίο τοπικής ιστορίας του Θέμη Απατσίδη με τίτλο «Εορδαία: Γη προϊστορικών γιγάντων και θεόρατων καμινάδων», που παρουσιάστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Παντελίδης.
Όπως ανέφερε ένας εκ των παρουσιαστών του βιβλίου , πρόκειται για ένα βιβλίο με σαφείς αναφορές στη μνήμη που αποτελεί βάση για ανάλογα πονήματα με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση του παρόντος και μία ωφελιμότερη ανίχνευση του μέλλοντος. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες




ΠΗΓΗ WWW.KOZAN.GR