Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

E-CLASSE VIRTUELLE: ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ «ΣΥΝΑΝΤΑ» ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ION BORCEA ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ




Κατά το σχολικό έτος 2012-2013 υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Ανατολικού  Πτολεμαΐδας και στο πλαίσιο του μαθήματος της γαλλικής γλώσσας το πρόγραμμα Virtual e-class (Πρόγραμμα διαδικτυακής συνεργασίας ξενόγλωσσων τάξεων) το οποίο συνδέεται με το νέο Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών των Ξένων Γλωσσών (ΕΠΣ-ΞΓ) και τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου  Έρευνας  για τη Διδασκαλία
 Ξένων Γλωσσών και την Αξιολόγηση Γλωσσομάθειας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Επιστημονικά υπεύθυνες είναι οι Καθηγήτριες κκ. Βασιλική Δενδρινού και Ευδοκία Καραβά και συνεργάτης η εκπαιδευτικός ΠΕ06 η κ. Καίτη Ζουγανέλη.
Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργήσει εικονικές τάξεις για διαδικτυακή συνεργασία μεταξύ μαθητών από δύο διαφορετικές χώρες της Ευρώπης που μαθαίνουν την ίδια ξένη γλώσσα. Το θέμα που επιλέχθηκε από τους μαθητές της Β΄τάξης Γυμνασίου σε συνεργασία με τους μαθητές του Colegiul Tehnik Ion Borcea της Ρουμανίας ήταν: «Η μουσική που μας ενώνει» (La musique qui nous unit),
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές του Γυμνασίου Ανατολικού συνομίλησαν στα γαλλικά με τους συμμαθητές τους στη Ρουμανία, αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις για τη μουσική που προτιμούν και μοιράστηκαν ήχους και νότες των χωρών τους.  Μέσω της μουσικής, παρουσίασαν την περιοχή τους, αλλά και την Ελλάδα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και  τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια (παραδοσιακά και σύγχρονα).
Ήταν μια διαφορετική μαθησιακή εμπειρία, η οποία επιβεβαίωσε την βιωματική προοπτική της διδασκαλίας. Οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα έδωσαν ένα ισχυρό κίνητρο στους μαθητές να συνομιλήσουν στα γαλλικά και να γνωρίσουν παιδιά της ηλικίας τους που διδάσκονται την ίδια γλώσσα. Η μουσική δεν ήταν παρά το έναυσμα˙ το σημαντικό ήταν πως κινητοποιήθηκαν και ενεπλάκησαν σε μια εναλλακτική μαθησιακή διαδικασία, η οποία ήταν ιδιαίτερα επωφελής για όλους. Η συντονίστρια του Προγράμματος ήταν η κ. Αργυροπούλου Σοφία, εκπαιδευτικός ΠΕ05. Η τελική εργασία κατατέθηκε σε μορφή e-book στο Κέντρο  Έρευνας για τη Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών και την Αξιολόγηση Γλωσσομάθειας του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κέντρου αλλά και την ιστοσελίδα του Έργου.
Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ανατολικού κ. Πράπας Χαρίλαος ευχαριστεί θερμά τη σύμβουλο γαλλικής γλώσσας Δυτικής Μακεδονίας κ.Κοφίδου Αγγελική, για τη συνεχή υποστήριξή της και συγχαίρει τους μαθητές που έλαβαν μέρος, καθώς και την καθηγήτρια τους κ. Αθηνά Βαρσαμίδου εκπαιδευτικό Γαλλικής Γλώσσας.

ΠΗΓΗ www.eordaia.org