Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ : "ΕΥΞΕΙΝΙΑ 2013"

 

  
www.eordaia.org

  
www.kozan.gr

 

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Πρωταγωνίστρια η παράδοση στα “ΕΥΞΕΙΝΕΙΑ 2013″


eyxineia 4
Έντονο παραδοσιακό χρώμα είχε το φετινό πολιτιστικό διήμερο «Ευξείνεια 2013», οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, αν και η αλλαγή ημερομηνίας και του χώρου που φιλοξένησε τη φετινή διοργάνωση είχε επίπτωση ως προς την προσέλευση του κόσμου, που ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς αν και πανέμορφο το “κτήμα Παντελίδη” ήταν έξω από την πόλη και λιγότερο προσβάσιμο από το Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών Πτολεμαΐδας που φιλοξενούσε μέχρι πέρσι τα “Ευξείνεια”.
Ο κόσμος που προσήλθε πάντως απόλαυσε το παραδοσιακό πρόγραμμα του διημέρου, χειροκρότησε με θέρμη τα συγκροτήματα του συλλόγου και των προσκεκλημένων συλλόγων που τίμησαν με τη συμμετοχή τους το φετινό πολιτιστικό διήμερο και γλέντησε με παραδοσιακό ποντιακό πρόγραμμα από γνωστούς πόντιους καλλιτέχνες.
Τους νεαρούς λυράρηδες του Ποντιακού Συλλόγου, ανάμεσά τους και αρκετά νέα κορίτσια, αποθέωσε ο κόσμος, ενώ θερμή υποδοχή επιφύλαξε και για το εφηβικό χορευτικό του συλλόγου, καθώς επίσης για τη χορωδία του η οποία και άνοιξε τις εκδηλώσεις της δεύτερης βραδιάς με χοράρχη τον Γιάννη Λαζαρίδη.
Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν και τα συγκροτήματα που συμμετείχαν στην πρώτη βραδιά του πολιτιστικού διημέρου και συγκεκριμένα του Συλλόγου  Νεοχωρίου Άρτας «Κοσμάς ο Αιτωλός» και του Συλλόγου Κρητών και Φίλων Κρήτης Πτολεμαΐδας, τα οποία παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς εισπράττοντας πλούσιο χειροκρότημα.
Τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις καλωσόρισε ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθεριάδης, τονίζοντας ότι «τα χορευτικά τμήματα και η χορωδία του συλλόγου είναι η καρδιά της παράδοσής μας και σε αυτά έχουμε εναποθέσει την ελπίδα μας ότι θα συμβάλλουν στο να κρατήσουμε την παράδοσή μας και στο μέλλον και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές», ενώ ειδική αναφορά έκανε στους λυράρηδες του συλλόγου, το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας που αποτελεί πόλο έλξης για περισσότερα από 55 νέα παιδιά. Εξέφρασε μάλιστα την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι «πρέπει να είμαστε πανελλαδικά ο μοναδικός σύλλογος ο οποίος διδάσκει ποντιακή λύρα σε τόσα πολλά παιδιά, γεγονός το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα αφού από αυτό το φυτώριο θα βγουν οι αυριανοί πόντιοι καλλιτέχνες».
Αναφορά έκανε ο κ. Ελευθεριάδης και στη στέγη του συλλόγου που βρίσκεται σε διαδικασία ανέγερσης και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014, λέγοντας ότι στο νέο χώρο θα μπορέσει ο σύλλογος να αναπτύξει τις νέες δραστηριότητες που προγραμματίζει, μεταξύ των οποίων είναι ένα θεατρικό τμήμα.
Ρ.Β. 
eyxineia 5 eyxineia 4 eyxineia 2 eyxineia 1

ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR