Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

«Παρχάρια 2013» ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ



www.kozan.gr

Πρωταγωνιστές της παράδοσης τα «Παρχάρια 2013» του πολιτιστικού ποντιακού συλλόγου Κομνηνών


PARXARIA 6
Έκλεψαν την παράσταση του καλοκαιριού τα «Παρχάρια 2013», οι διήμερες παραδοσιακές εκδηλώσεις, που διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία στη θέση «Παρχάρ» του όρους Βερμίου στα 1.200 μέτρα υψόμετρο ο πολιτιστικός – ποντιακός σύλλογος Κομνηνών.
Υποδεχόμενη τους προσκεκλημένους η Πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Τσιλφίδου ξεκίνησε τιμής ένεκεν με μία αναφορά στον εκλιπόντα συγχωριανό τους Ηλία Ψωμιάδη, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος στο σύλλογο, ευχαρίστησε τη Δήμαρχο Εορδαίας, που δια του Αντιδημάρχου Χαράλαμπου Παναγιωτίδη, του Προέδρου της ΔΕΥΑΕ Γιώργου Καραΐσκου και του υπεύθυνου σε θέματα πολιτισμού εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Ασπράγκαθου συμβάλλουν στη λειτουργία και δράση του συλλόγου, καθώς και την τοπική κοινότητα, τα παιδιά και τους γονείς τους, τις “παρχαρομάνες” και όσους φορείς και πολίτες στηρίζουν το έργο της διοίκησης.
Η κ. Τσιλφίδου διευκρίνισε ότι είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση, ως νέο διοικητικό συμβούλιο, παρόλο που ο σύλλογος δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί, ζητώντας από τη νεολαία να πλαισιώνει το σύλλογο, ώστε με τη συμπαράσταση όλων να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση.
Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου η οποία δήλωσε ενθουσιασμένη και εντυπωσιασμένη από τη μεγάλη αγάπη του κόσμου για τον τόπο και τη στήριξη της πλούσιας δράσης του συλλόγου, τονίζοντας τη συνεχή συμπαράσταση της δημοτικής αρχής ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες περιόδους.
«Θα βοηθήσουμε με τις όποιες δυνατότητες διαθέτουμε την προσπάθεια του συλλόγου για τη διατήρηση της παράδοσης» επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χαράλαμπος Παναγιωτίδης.
Το “παρών” στις εκδηλώσεις έδωσαν νυν και πρώην αυτοδιοικητικοί πολιτευτές καθώς επίσης και ο Διευθυντής του ΑΗΣ Αμυνταίου Γιώργος Μούκας, ο οποίος έχει στηρίξει κατά καιρούς το έργο της διοίκησης του συλλόγου.
Οι επισκέπτες εκτός από την ομορφιά του τοπίου και την μαγεία της φύσης, απόλαυσαν τα πλούσια παραδοσιακά εδέσματα, που παρασκευάζουν κάθε χρόνο οι “παρχαρομάνες”, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτυχία του εθίμου.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν οι “Μομώγεροι”, που με την εντυπωσιακή τους είσοδο και το θεατρικό τους δρώμενο έκλεψαν την παράσταση ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους, υπό τους ήχους και τα τραγούδια των ντόπιων αξιόλογων καλλιτεχνών.
Το γραφικό εορτάζον εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στο οικισμό και είχε την τιμητική του επισκέφθηκαν οι επισκέπτες, συγχαίροντας τους Παρχαριώτες που φροντίζουν για τη συντήρησή του.
Τα «Παρχάρια» είναι ένας θεσμός που αναβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο, γιατί τόσο ο σύλλογος, όσο και οι Κομνηνιώτες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι «όταν ένας λαός χάνει την επαφή του με την παράδοση, είναι σαν τον άνθρωπο που χάνει τη μνήμη του…»
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
PARXARIA 12 PARXARIA 11 PARXARIA 10 PARXARIA 9 PARXARIA 8 PARXARIA 7 PARXARIA 5 PARXARIA 4 PARXARIA 3 PARXARIA 2 PARXARIA 1 
www.e-ptolemeos.gr