Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αναβίωσε το ‘’πανηγύρι’’ του Προφήτη Ηλία από τον φυσιολατρικό όμιλο Κομνηνών

Jkomnina 3
Ξαναζωντάνεψε και αυτό το καλοκαίρι το παραδοσιακό πανηγύρι στο γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο ‘’ΠΑΡΧΑΡ’’ Κομνηνών, από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Κομνηνών ‘’Φίλοι του Βουνού’’.
Συνδυάζοντας την πολιτιστική παράδοση με την Θρησκευτική, η Διοίκηση του Ομίλου μετά τον εσπερινό στο γραφικό εκκλησάκι, που δεσπόζει σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του όρους Βερμίου, μετέφερε τον εορτασμό στο παρακείμενο πέτρινο κιόσκι της, σε μία παραδοσιακή εκδήλωση, που περιελάμβανε ζωντανή μουσική και τραγούδια από τοπικούς καλλιτέχνες.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε τον εσπερινό στο φρεσκοβαμμένο εορτάζον εξωκκλήσι, από τον Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο, ο οποίος ευχήθηκε στους πιστούς να έχουν την ευλογία του Προφήτη Ηλία, ενώ εξήρε το έργο της Ομάδας κατοίκων Κομνηνών καθώς φροντίζει για τη συντήρηση των 9 εξωκκλησίων, που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από το χωριό.
Αναφερόμενος στην αναβίωση του εθίμου, που επί 40 συναπτά χρόνια πραγματοποιούταν στο βουνό την ημέρα αυτή, ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου Νίκος Τεληγιαννίδης, τόνισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την στροφή των νέων στην παράδοση, με απώτερο στόχο φυσικά ν’ αποτελέσει θεσμό για την περιοχή.
Το ‘’παρών’’ στην εκδήλωση έδωσε και η Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών Μαρία Τσιλφίδου, η οποία συνεχάρη των Φυσιολατρικό Όμιλο για την διοργάνωση, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς όλους μέσα από τον ‘’Π’’ να παρευρεθούν στα ‘’ΠΑΡΧΑΡΙΑ 2013’’ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τονίζοντας ότι έχει αποκατασταθεί η βατότητα του δρόμου, προς τον οικισμό, μετά τις παρεμβάσεις του Δήμου Εορδαίας και της Περιφέρειας.
Χαρακτηριστικό της υπέροχης βραδιάς ήταν η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, που υπό τους ήχους της τοπικής ορχήστρας και απολαμβάνοντας ψητά εδέσματα, χόρεψε και διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Μέσα σε μία ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και υψόμετρο 1270μ οι επισκέπτες έγιναν «ένα» με τη φύση απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα από το κιόσκι, το ‘’μπαλκόνι’’ του Βερμίου, ανανεώνοντας το επόμενο ‘’ραντεβού’’ τους στο ‘’ΠΑΡΧΑΡ’’ για το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουλίου, όπου ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών, θα αναβιώσει το έθιμο των ‘’ΠΑΡΧΑΡΙΩΝ’’.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
komnina 7 komnina 6 komnina 5 komnina 4 komnina 2 komnina 1

www.e-ptolemeos.gr