Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Συμμετοχή του Δήμου Εορδαίας στη Συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος NEWCIMED (Νέες πόλεις της λεκάνης της Μεσογείου) στην Ιορδανία

http://img4.fotos-hochladen.net/uploads/od1jmwfl2n.jpg  
alt 
  Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες η 1η συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NEWCIMED, στο Αμμάν της Ιορδανίας, με τη συμμετοχή αποστολής από το Δήμο Εορδαίας.
Της τετραμελούς αποστολής ηγήθηκε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Α/Δήμαρχος κ. Στέφανος Μπίγγας, ο οποίος και παρουσίασε στο δίκτυο των εταίρων τους άξονες τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης του Δήμου Εορδαίας.
Το πρόγραμμα στο οποίο ο Δήμος είναι εταίρος μαζί με άλλους  11 δήμους και φορείς από την Ευρώπη αλλά και από χώρες εκτός Ευρώπης, (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τυνησία, Ιορδανία, Λίβανος), αφορά στην αξιοποίηση της πολιτιστικής και  ιστορικής κληρονομιάς των περιοχών που γειτνιάζουν λόγω της Μεσογείου, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση των αποθεμάτων τους αυτών.
Συγκεκριμένα, για το Δήμο Εορδαίας θα προκύψει πρακτική αξιοποίηση του πλούσιου – αν και ακόμη ανεκμετάλλευτου - τουριστικού αποθέματος του Δήμου Εορδαίας, μέσα από την εφαρμογή επιστημονικής μεθοδολογίας (ProECO Model, STEMA Methodology) σε μία πιλοτική τουριστική διαδρομή που θα επιλεγεί κατάλληλα το αμέσως επόμενο διάστημα και θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας.
Στην πιλοτική αυτή διαδρομή θα γίνει εν συνεχεία ενημέρωση και σχετική εκπαίδευση από τους διεθνείς εταίρους του προγράμματος, (Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα αξιοποίησης του τουριστικού αποθέματος), σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση της τόσο προς τους επισκέπτες/τουρίστες, όσο και προς την τοπική οικονομία.
Η εφαρμοζόμενη μεθολογία που θα χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση του Δήμου Εορδαίας, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της UNESCO, θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες σε παγκόσμιο επίπεδο για τα θετικά αποτελέσματά της.
Παράλληλη δράση του προγράμματος Newcimed αποτελεί και η συμμετοχή ολιγομελούς ομάδας τοπικών φωτογράφων σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό μεταξύ των φωτογράφων των 11 συνολικά εταίρων, με σκοπό την απεικόνιση των πιλοτικών περιοχών εφαρμογής του προγράμματος (μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Εορδαίας) με την διαφορετική οπτική γωνία του κάθε φωτογράφου. Προφανώς και το φωτογραφικό υλικό που θα προκύψει, θα χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση της προώθησης του τουριστικού αποθέματος κάθε εταίρου.
Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται μία συνάντηση εργασίας της ομάδας έργου του Δήμου με φορείς και στελέχη που έχουν είτε άμεση είτε έμμεση σχέση με τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωσή τους για τις δράσεις του προγράμματος, καθώς και μεταφορά  της τεχνογνωσίας των φορέων αυτών στα δεδομένα του σχεδίου υλοποίησης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους στόχους του, μπορείτε να απευθύνεστε στην αρμόδια Αντιδημαρχία Ανάπτυξης και ειδικότερα στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Φούφα, στο 1 χλμ Πτολεμαΐδας – Ασβεστόπετρας (κα. Κική Πλαγερινού, 2463022857), καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Εορδαίας (www.ptolemaida.gr) και την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος www.newcimed.com