Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ_20/10/2013






ΣΥΛ. ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Τίμησε την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

DSC03417 

Βροντερό παρών έδωσαν οι Κρήτες της Εορδαίας και οι πολυπληθείς φίλοι του συλλόγου τους στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 20 Οκτωβρίου στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Πτολεμαΐδας, με τη συμπαράσταση του “Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος” και των Τροβαδούρων Πτολεμαΐδας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος” για τη σημαντική συμβολή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης, απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Γιάννης Μακρυμαλλάκης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κόσμο που συνέρρευσε στην εκδήλωση και στηρίζει γενικότερα τις δράσεις του συλλόγου. Αναφερόμενος στον εορτασμό των 100χρονων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα είπε ότι «η ένωση είχε τεράστια σημασία για όλο τον ελληνισμό, για το μέλλον και την εξέλιξη των πραγμάτων στην πατρίδα μας» και ότι προηγήθηκε μια δύσκολη και μακρόχρονη πορεία για την ένωση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πανάκριβο το τίμημα το κρητικού λαού» και «αξιοθαύμαστη την προσήλωσή του στην ιδέα αυτή». Επισήμανε μάλιστα ότι η πορεία αυτή «πολλά μπορεί να διδάξει σε όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες, τόσο προκειμένου στο μέλλον να μιμηθούμε τα θετικά στοιχεία όπου εκδήλωσαν στον αγώνα τους, όπως η ομοθυμία, η ομόνοια, η συνεργατικότητα, η προσήλωση σε ένα κοινό ιερό σκοπό, η αυταπάρνηση, η φιλοπατρία, όσο και να αποφύγουμε τις αρνητικές εκφάνσεις που δυστυχώς κατατρέχουν τη φυλή μας, λες και βρίσκονται μέσα στο DNA μας, όπως οι εγωισμοί, οι φιλοδοξίες, οι μισαλλοδοξίες, οι έριδες και οι διχόνοιες, που ευτυχώς στο τέλος παραμερίζονται για να λάμψει περίρρανα το μεγαλείο της Φυλής.» Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στον αγώνα αυτό μεγάλη ήταν και η συμμετοχή πατριωτών από την μητέρα Ελλάδα, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και τη ζωή τους ακόμη, για τον Ιερό αυτό σκοπό.
«Για μια πολύ σημαντική ημερομηνία, για μια ημερομηνία σταθμό της Κρήτης και της Ελλάδας», έκανε λόγο ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας του “Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος”, Κωνσταντίνος Νικολάζαρος. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα δεν έχει ημερομηνία λήξεως. Η ένωση δεν έγινε ούτε για 100 ούτε για 200 χρόνια ούτε για 100 χρόνια. Όπως τα Δωδεκάνησα και άλλα μέρη της Ελλάδας ενώθηκαν με την μητέρα πατρίδα, έτσι και η Κρήτη ενώθηκε για πάντα με την Ελλάδα.»
Ο κ. Νικολάζαρος συγχάρηκε επίσης τη διοίκηση του Συλλόγου Κρητών για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής και έκανε αναφορά στους αδελφικούς δεσμούς Κρητών και Μακεδόνων. «Οι Κρήτες και οι Μακεδόνες είναι αδέρφια, καθώς τούς ενώνουν κοινοί αγώνες για την ελευθερία», είπε, υπενθυμίζοντας ότι χιλιάδες Κρήτες έχουν αφήσει κόκαλά τους στη Δυτική Μακεδονία και στο Σκρα για να ελευθερωθεί η Μακεδονία, «κατά συνέπεια μάς συνδέουν και δεσμοί αίματος», πρόσθεσε.
Επρόκειτο για μια συγκινητική εκδήλωση, η οποία διανθίστηκε με την παράθεση του ιστορικού των επαναστάσεων και αγώνων του κρητικού λαού για την επίτευξη της πολυπόθητης ένωσης της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα, την οποία λάμπρυναν με την παρουσία τους το χορευτικό του συλλόγου που παρουσίασε κρητικούς χορούς και η χορωδία του Συλλόγου Τροβαδούρων Πτολεμαΐδας που ερμήνευσε κρητικά παραδοσιακά τραγούδια και απέσπασαν πλούσιο χειροκρότημα.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
DSC03468 DSC03446 DSC03439 DSC03431 DSC03428


 http://e-ptolemeos.gr/