Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Οι μνήμες του 1941-44 ξύπνησαν στο Μεσόβουνο_20/10/2013

DSC_5336
 «το πιο τραγικό είναι να ξεχνάμε και να μην τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν σκληρά για την ελευθερία του τόπου μας».



 ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ 72 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΣΙΑ, ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ 1941-1944 - WWW.EORDAIA.ORG


Οι μνήμες του 1941-44 ξύπνησαν στο Μεσόβουνο - www.PTOLEMAIDA.TV


ΟΜΙΛΙΑ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ WWW.EORDAIA.ORG


ΠΟΙΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ WWW.EORDAIA.ORG



ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ: Ποτέ πια φασισμός και ναζισμός


DSC_5273
Μήνυμα καταδίκης του ναζισμού και του φασισμού έστειλαν οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο Μεσόβουνο Εορδαίας, για την εκτέλεση των θυμάτων της γερμανικής κατοχής την περίοδο 1941-1944 στο Μεσόβουνο, και συγκεκριμένα των 157 ανδρών του χωριού από τους ναζί κατακτητές τον Οκτώβριο του 1941- τα πρώτα θύματα της γερμανικής κατοχής πανελλαδικά, των 3 στρατιωτών του Σοβιετικού Στρατού και ενός Πολωνού στρατιώτη στις 23 Απριλίου του 1944 και των 108 γυναικόπαιδων της ναζιστικής θηριωδίας στις 23 και 24 Απριλίου του 1944, όλοι τους κάτοικοι Μεσοβούνου.
Η σημερινή μας παρουσία στο χώρο αυτό είναι ζήτημα συνείδησης και χρέους στη μνήμη των 268 θυμάτων της ναζιστικής περιόδου, για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, τόνισε στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Εορδαίας και πρώην δήμαρχος Βερμίου, Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, ο οποίος παρέθεσε το χρονικό της σφαγής των κατοίκων του Μεσοβούνου, το κάψιμο του χωριού και την αγριότητα που επέδειξαν οι γερμανοί κατακτητές στον άμαχο πληθυσμό του Μεσοβούνου, που ήταν το πρώτο χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας που πήρε τα όπλα ενάντια στον κατακτητή για λευτεριά, ανεξαρτησία και δημοκρατία.
«Δεν θέλουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, να οδηγήσουμε το χρονικό του ολοκαυτώματος στη λήθη. Η ιστορική μνήμη είναι οδηγός μας», τόνισε ο ομιλητής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι χρέος να αναδειχθεί το Μεσόβουνο ως ένα σύμβολο αγώνα και ειρήνης, αλλά και η άμεση διεκδίκηση των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, κατηγορώντας μάλιστα για αδιαφορία τους κυβερνώντες.
Αντιφασιστικό μήνυμα έστειλε με δήλωσή του και ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Παπαδόπουλος, λέγοντας: «Ας έρθουν εδώ σήμερα στο Μεσόβουνο οι λάτρεις του ναζισμού και του φασισμού, για να τούς δείξουμε εμείς ως απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας ποια ήταν τα αποτελέσματα. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία με αυτούς που λατρεύουν το ναζισμό και το φασισμό. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ελεύθερη και όποιοι επιβουλεύονται να την κατακτήσουν με φασιστικές αντιλήψεις είναι πάρα πολύ γελασμένοι.»
Για «μια πολύ μεγάλη μέρα μνήμης για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για το Μεσόβουνο, μια μέρα που όχι απλά πρέπει να τιμούμε αλλά να την περάσουμε ατόφια στη νέα γενιά», μίλησε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Π.Ε. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος. «Αυτό είναι το ύψιστο καθήκον που έχουμε», τόνισε και κάλεσε όποιον έχει αμφιβολίες για το ποια είναι η Χρυσή Αυγή και για το αν είναι εγκληματική οργάνωση «ας έρθει εδώ στο Μεσόβουνο να δει τις τρανταχτές αποδείξεις του φασισμού και να σιωπήσει.»
Για «ημέρα μνήμης για τον τόπο μας, για τη βαρβαρότητα του φασισμού», έκανε λόγο η βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης, Ευγενία Ουζουνίδου και δήλωσε ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε να αποδοθούν οι αποζημιώσεις από τους γερμανούς, έστω και ένα ευρώ για ηθικούς λόγους, και το κατοχικό δάνειο». Σχολιάζοντας μάλιστα τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή είπε ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι οι Έλληνες ενάντια στις πολιτικές και την ιδεολογία που εκτρέφει το φόβο και τη βαρβαρότητα.
Το πόσο δικαιωμένοι αισθάνονται άραγε όλοι όσοι αδίκως εκτελέστηκαν και όσοι έχουν δώσει τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας, με όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, διερωτήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης. Την ερώτηση αυτή, είπε, «θα πρέπει να απαντήσουν όλοι όσοι τόσο ανεπιφύλακτα και αβίαστα λαμβάνουν αποφάσεις που όχι μόνο δεν τιμούν αυτούς που πέθαναν για την ελευθερία της πατρίδας μας, αλλά πολύ περισσότερο υπονομεύουν και το μέλλον ακόμα και των αγέννητων Ελλήνων».
Στο χρέος απέναντι στην ιστορία και τον τόπο μας αναφέρθηκε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, λέγοντας ότι «το πιο τραγικό είναι να ξεχνάμε και να μην τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν σκληρά για την ελευθερία του τόπου μας».
Την ευχή «να είναι το αίμα των αθώων θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας στο Μεσόβουνο το τελευταίο αίμα που χύθηκε για το τέρας του ναζισμού και του φασισμού, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Σόκουτης, λέγοντας ότι «η καλύτερη τιμή στο αίμα αυτών των αθώων θυμάτων, είναι να αγωνιστούμε όλοι για να μην υπάρξει ποτέ ξανά ναζισμός και φασισμός.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
DSC_5322 DSC_5327 DSC_5331 DSC_5336 DSC03370 DSC03373




72 χρόνια συμπληρώθηκαν από το ολοκαύτωμα του Οκτωβρίου του 1941 στο Μεσόβουνο του δήμου Εορδαίας.Κατά το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου και καθ’ όλη την περίοδο 1941-44 χάθηκαν 157 άνδρες, 108 γυναικόπαιδα, αλλά και 3 σοβιετικοί στρατιώτες που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της Γερμανικής κατοχής. Ο δήμος Εορδαίας, η τοπική κοινότητα Μεσοβούνου και ο πολιτιστικός σύλλογος Μεσοβούνου σε συνεργασία με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις τίμησαν (σήμερα) Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Δείτε το βίντεο τουkozan.gr…



















Φωτογραφίες: Χ. Μπλέτσος