Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τα ελευθέρια της Πτολεμαΐδας γιόρτασε η ‘‘ΕΟΡΔΑΪΚΗ ΕΣΤΙΑ’’ Θεσσαλονίκης_20/10/2013!!!

IMG_67471
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή, γιόρτασαν τα ελευθερία της Πτολεμαΐδας, οι συμπατριώτες μας στην Θεσσαλονίκη με τον σύλλογό τους ΕΟΡΔΑΪΚΗ ΕΣΤΙΑ.
Οι εκδηλώσεις αγκαλιάσθηκαν και από τους φορείς της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι συμπατριώτες μας έχουν παρέμβαση παντού και χαίρουν εκτίμησης στην συμπρωτεύουσα.
Το πρωί της Κυριακής έγινε πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά (οδός Ίωνος Δραγούμη) όπου παρίστατο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μετέφερε και ανέγνωσε χαιρετισμό του κ.κ. Ανθίμου, προς τους Πτολεμαϊδιώτες που γιόρταζαν την απελευθέρωσή τους από τον Τουρκικό ζυγό.
Στην δοξολογία παρέστησαν εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο και πλήθος μελών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Αντώνης Ποδιώτης, ο πολιτευτής Στάθης Κωνσταντινίδης επίτιμοι πρόεδροι κ.α.
Ακολούθως όλοι μετέβησαν στην παρακείμενη αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Βενιζέλου 30) όπου θα γίνονταν οι επετειακές εκδηλώσεις.
Η αίθουσα ειδικά διευθετημένη, τα τραπέζια γεμάτα από καφέδες αναψυκτικά και κεράσματα που δημιούργησαν οι κυρίες του συλλόγου.
Η ώρα 11 ακριβώς που είχε προγραμματιστεί η έναρξη, βρήκε την αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη και πολύ σύντομα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.
Παρόντες μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας, ο Υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Παπαδόπουλος και Αντώνης Μπαμιατζής.
Ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Ιωάννης Ποδιώτης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Εορδαίας κ. Γιώργος Κωτσίδης, οι επίτιμοι πρόεδροι της ΕΟΡΔΑΪΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Παναγιώτης Βασιλειάδης και Φρειδερίκη Καζαντζή, ο πρώην πρόεδρος Θεόδωρος Κούσης, η Μαίρη Στεργιάδου, ο Τάκης Συμεωνίδης, ο καρδιοχειρουργός Βασίλης Βύζας, ο πολιτευτής Στάθης Κωνσταντινίδης κ.α.
Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα και σύντομη ομιλία από την πρόεδρο της ‘’Εορδαϊκής Εστίας’’ μηχανικό κ. Ελένη Τσεχελίδου, η οποία ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την μεγαλειώδη ανταπόκριση στον κάλεσμα του συλλόγου και αναφέρθηκε στους στόχους της νέας διοίκησης.
Ακολούθως κάλεσε τον Περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, που ήταν και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης για να απευθύνει χαιρετισμό.
Ο κ. Περιφερειάρχης συνεχάρη τον σύλλογο για τη δράση του, υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια και συμπαράσταση και εγκωμίασε την έκδοση του βιβλίου του Κοσμά Πουγαρίδη για τον τοπικό τύπο της Εορδαίας.
Επίσης έκανε ένα μικρό απολογισμό του έργου, που πραγματοποιείται στη Δυτική Μακεδονία, εστιάζοντας στα έργα που εκτελούνται αυτήν την περίοδο καθώς και σ’ εκείνα, που προγραμματίζονται για την Εορδαία.
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα, ο Υφυπουργός Παιδείας, Δυτικομακεδόνας στην καταγωγή Κώστας Γκιουλέκας, φίλος της ΕΟΡΔΑΪΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ.
Ο κ. Γκιουλέκας εγκωμίασε το έργο του συλλόγου, τόνισε την σημασία της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό και μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον φίλο του – όπως τον αποκάλεσε – Κοσμά Πουγαρίδη, για το βιβλίο του, που ως δημοσιογράφο τον εντυπωσίασε.
Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων και φίλος της περιοχής μας Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος παράλληλα δήλωσε την συμπαράστασή του.
Ακολούθως η πρόεδρος του συλλόγου Λένα Τσεχελίδου, κάλεσε στο βήμα τον ομιλητή της ημέρας Κοσμά Πουγαρίδη, ο οποίος ανέλυσε το Ιστορικό της απελευθέρωσης της Πτολεμαΐδας από τον Τουρκικό ζυγό και όσων προηγήθηκαν και ακολούθησαν.
Με πληθώρα στοιχείων φώτισε αρκετές πλευρές εν πολλοίς άγνωστες στο ευρύ κοινό, και ανέφερε μάχες και γεγονότα καθώς και κακές στιγμές, που συνήθως δεν ακούγονται.
Εστίασε στην πολύνεκρη μάχη Μαυροπηγής – Κομάνου, στο Ιστορικό εισόδου στα Καϊλάρια, στην μάχη του Ναλμπάγκιου (Περδίκκα), στο ατύχημα της 5ης Μεραρχίας, στην ήττα της Βεύης, και στην υποχώρηση του στρατού προς Κοζάνη.
Στη συνέχεια μίλησε για την ανασύνταξη του στρατού μας, την επανακατάληψη της Εορδαίας, τις ενισχύσεις από την Θεσσαλονίκη, την οριστική επικράτηση των Ελλήνων και δυστυχώς το χάσιμο του ελληνικότατου Μοναστηρίου.
Μετά αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της ενσωμάτωσης στο ελληνικό κράτος, την έλευση των προσφύγων, την ανάπτυξη της Πτολεμαΐδας, την μετατροπή της σε Δήμο και στη σημερινή της κατάσταση.
Η ομιλία του Κοσμά Πουγαρίδη έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαιρετίσθηκε ιδιαίτερα από το κοινό λόγω της πληθώρας νέων – άγνωστων ντοκουμέντων που αναφέρθηκαν.
Ακολούθησε η δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, που περιλάμβανε την βράβευση πρωτευσάντων μαθητών από λύκεια της Πτολεμαΐδας και παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος, «ο τοπικός τύπος της Εορδαίας μετά την απελευθέρωση του 1912».
Στα πλαίσια αυτά βραβεύθηκαν οι φοιτητές: Χαραλαμπίδης Αντώνης του Δημοσθένη, Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, Μηνά Χριστίνα του Ιωάννη Νομική Θεσσαλονίκης, Σίσκου Πολυξένη του Πέτρου Παιδαγωγικό Φλώρινας.
Οι φοιτητές εν μέσω γενικού ενθουσιασμού και θύελλας χειροκροτημάτων παρέλαβαν τα τιμητικά τους διπλώματα και τα συμβολικά δώρα από τον σύλλογο.
Τις διακρίσεις επέδωσαν οι Γιώργος Δακής, Γιώργος Κωτσίδης και Κώστας Τζούλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Αμέσως μετά εκλήθη εκ νέου στο βήμα, ο Κοσμάς Πουγαρίδης, ο οποίος μίλησε για την ερευνητική του προσπάθεια, την πολύχρονη συλλογή στοιχείων, και την αναδίφηση αρχείων για τον τοπικό τύπο, και την έκδοση του βιβλίου – λευκώματος, που έχει μεγάλη αξία, για την καταγραφή Ιστορίας της παλαιάς Εορδαίας.
Συγκίνησε ιδιαίτερα η αναφορά του, στην πρώτη εφημερίδα της Πτολεμαΐδας, την Θύελλα που εκδόθηκε το 1912, από τον Φώτη Βίττη.
Επίσης η αναφορά στην ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΦΩΝΗ τους εκδότες της Τάκη, Παρμενίωνα και Αλέκο Πιπιλιαγκόπουλο, και το 70χρονο αρχείο του.
Αναφορά επίσης έγινε στην εφημερίδα ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΦΩΝΗ του Χρυσού Πιπιλιάγκα, το μοναδικό αρχείο της οποίας διατηρεί ο Κοσμάς Πουγαρίδης.
Ακολούθησε η περιγραφή του βιβλίου, ο σχολιασμός του περιεχομένου, των φωτογραφιών, των κατηγοριών εντύπων και των περιοδικών της πόλης μας.
Ειδική ανάλυση έγινε για το πρωτοσέλιδο της ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ, τον 1940, μέρος του οποίου αναγνώσθηκε και συγκίνησε το ακροατήριο, που χειροκρότησε θερμά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Κοσμάς Πουγαρίδης αναφέρθηκε και στο νέο βιβλίο, που ετοιμάζει.
Αμέσως μετά η Γενική Γραμματέας του συλλόγου Τάσα Μιχαηλίδου παρουσίασε τους στόχους του συλλόγου για το επόμενο διάστημα και για τις οργανωτικές προσπάθειες, για να ζωντανέψει ακόμη περισσότερο η ΕΟΡΔΑΪΚΗ ΕΣΤΙΑ και να ενισχυθεί και με νέα μέλη.
Η εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο επέδωσε τιμητικές πλακέτες στους Κοσμά Πουγαρίδη ομιλητή της ημέρας και Γιώργο Δακή, συνδιοργανωτή.
Την πλακέτα στον Κοσμά Πουγαρίδη, επέδωσε η επίτιμη πρόεδρος Φρειδερίκη Καζαντζή – Κεφαλίδου η οποία μίλησε με ιδιαίτερα φιλόφρονα λόγια για τις εφημερίδες.
Την πλακέτα στον Γιώργο Δακή που την παρέλαβε μαζί με τον πρόεδρο του Π.Σ. Γιώργο Παπαδόπουλο, επέδωσε η πρόεδρος της ΕΟΡΔΑΪΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Λένα Τσεχελίδου, ευχαριστώντας για την βοήθεια και συμπαράσταση στο έργο του συλλόγου.
Ακολούθησε δεξίωση και συζητήσεις των μελών με τους επισήμους και φωτογραφήσεις με τον Υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο καθώς και με την Δήμαρχο Παρασκευή Βρυζίδου.

IMG_7091 IMG_6939                                                 IMG_6747