Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Αξιόλογη έκθεση για τους “δικούς μας ήρωες στο έπος του ’40”_Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: καθημερινά ως τις 31/12/2013 τα πρωινά από τις 9 π.μ. έως τις 1:30μ.μ. και τα απογεύματα από τις 6μ.μ. έως 8:30 μ.μ.


DSC03595

Τους ήρωες από την περιοχή της Εορδαίας που έδωσαν τη ζωή τους στα βουνά της Πίνδου το 1940, τιμά το Νομικό Πρόσωπο ΚΟΙΠΠΑΠ του Δήμου Εορδαίας, με την έκθεση «Οι δικοί μας ήρωες στο έπος του ’40», η οποία εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου, στο Παλαιοντολογικό- Ιστορικό Μουσείο της Πτολεμαΐδας και η οποία θα διαρκέσει έως 31 Δεκεμβρίου 2013.
Παρών στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν συγγενείς των 150 θυμάτων της Εορδαίας στο έπος του ’40, στους οποίους απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι, ενώ μεγάλη συγκίνηση προξένησε η αφήγηση των επιζησάντων πολεμιστών του ’40, Λάζαρου Παπαδόπουλου και Παύλου Κωτσίδη, οι οποίοι και κατέθεσαν στεφάνι στο βωμό που στήθηκε στο χώρο της έκθεσης με τους ήρωες της Εορδαίας. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για τον πόλεμο του ’40 και αναφέρθηκε στο πως τον αιχμαλώτισαν και στα καταναγκαστικά έργα που καταδικάστηκε αλλά και στο πως κατάφερε να γυρίσει στην Ελλάδα. Ο π. στρατιώτης ΠΖ Κωτσιδης Παύλος αναφέρθηκε στον ηρωισμό των πολεμιστών του 1940, εξέφρασε όμως και το παράπονο για το γεγονός ότι «ενώ κάποτε έλεγαν πως οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες τώρα μάς έχουν πετάξει στα σκουπίδια.»
Η πρόεδρος του ΚΟΙΠΠΑΠ Θεοπίστη Κρυσταλλίδου καλωσόρισε τον κόσμο που παραβρέθηκε στα εγκαίνια, τους επιζήσαντες στρατιώτες του ’40 και τους απογόνους των θυμάτων, τονίζοντας ότι είναι μια έκθεση αφιερωμένη στους Εορδαίους αξιωματικούς και φαντάρους που με το ηχηρό τους “ΟΧΙ” και την ιαχή “Αέρα”, έγραψαν χρυσές σελίδες στην παγκόσμια ιστορία.
Η κ. Κρυσταλλίδου επισήμανε ότι «την έκθεση “Οι δικοί μας ήρωες στο έπος του ’40” την ετοιμάζουμε εδώ και καιρό, με μεγάλη ευθύνη, με πολλή  μελέτη, φροντίδα και μεράκι» και ευχαρίστησε τους βασικούς συντελεστές της έκθεσης, την υπάλληλο του μουσείου Βάρβαρα Γκέκα, την φιλόλογο Αθηνά Παπαδοπούλου, τον σχολικό σύμβουλο Χρήστο Κεβρεκιδη, τον Χαράλαμπο  Κεβρεκιδη, ενώ ένα μεγάλο ευχαριστώ απηύθυνε προς τους κ.κ. Γεώργιο Απαζίδη, Κωνσταντίνο Γούλα, Κωνσταντίνο Καλπακίδη και Γεώργιο Παπαθανασίου, οι οποίοι δάνεισαν πολύτιμα αντικείμενα και έγγραφα των συλλογών τους και φιλοξενούνται στην έκθεση αυτή. Ευχαρίστησε επίσης την Τοπική Κοινότητα Φούφα για την παραχώρηση της τεράστιας σημαίας που στήθηκε στην είσοδο της έκθεσης, τον κ. Σιαπανόπουλο για την παραχώρηση των εφημερίδων της εποχής και τον σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας μας Κοσμά Πουγαριδη για τη διάθεση φύλλου της τοπικής εφημερίδας “Επαρχιακή Φωνή” από το αρχείο του.
Έχουμε ιερό χρέος, τόνισε η πρόεδρος του ΚΟΠΠΑΠ, να μην επιτρέψουμε να ξεχαστούν αυτοί οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους» και ανακοίνωσε ότι το ΝΠΔΔ θα κάνει μια προσπάθεια να καταγράφουν οι ατομικές ιστορίες και οι μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, παρακάλεσε τους συγγενείς των νεκρών ηρώων της Αλβανίας να αφήσουν τα στοιχεία τους στο μουσείο.
Μεγάλη συγκίνηση προξένησε η αφήγηση των ιστοριών 3 στρατιωτών της περιοχής στον πόλεμο του ’40 από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Άρδασσας- Κρυόβρυσης, Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Μανάδη, ο οποίος μίλησε για ήρωες που ακόμη ζουν ανάμεσά μας.
«Τα μεγάλα και επίσημα ονόματα του ηρωικού έπους του 1940 έχουν πολυεπαινεθεί. Γράφτηκαν στις σελίδες της ιστορίας με επαίνους και με δάφνες. Όλοι όμως αυτοί οι επώνυμοι ακολουθούνταν από αγνώστους και ασήμους, των οποίων τα ονόματα δεν γράφτηκαν στις σελίδες της ιστορίας και δεν εισέπραξαν τίποτε ονομαστικά», ανέφερε ο ομιλητής και τόνισε: «Είναι ο Άγνωστος Στρατιώτης, ο οποίος σήκωσε το βάρος και έκαμε το μεγαλειώδες θαύμα για το οποίο τόσα επαινετικά είπαν και έγραψαν φίλοι και άσπονδοι σύμμαχοί μας, μέχρι και αυτός ο Χίτλερ, ο αρχιμάστορας του κακού. “Ο νεκρός Άγνωστος Στρατιώτης” έλαβε, έστω και ανώνυμα, την μόνιμη τιμή του με την γενική αναγραφή του στο Εθνικό Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Ο Άλλος όμως “Άγνωστος Στρατιώτης” που πολέμησε μεν, αλλά ξαναγύρισε ζωντανός πίσω στα χωράφια του και στον ισόβιο πόλεμο της ειρήνης δεν εισέπραξε τιμές και δάφνες.»
Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά αντικείμενα, ντοκουμέντα και κειμήλια της εποχής, από το υλικό του μουσείου, αλλά και από συλλέκτες της περιοχής.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: καθημερινά τα πρωινά από τις 9 π.μ. έως τις 1:30μ.μ. και τα απογεύματα από τις 6μ.μ. έως 8:30 μ.μ.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
DSC03645 DSC03627 DSC03609 DSC03599DSC03592