Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ


Ο θηλασμός είναι ένα από τα πολύτιμα δώρα που μπορεί να κάνει η μητέρα στο νεογέννητο μωρό της, ενώ τα οφέλη του είναι πολλαπλά τόσο για το νεογέννητο όσο και για τη μητέρα. Ο θηλασμός χαρίζει στο μωρό  το καλύτερο ξεκίνημα για τη ζωή του, αποτελεί φυσική διαδικασία και παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αντισώματα που χρειάζεται το μωρό. Ταυτόχρονα, έρευνες δείχνουν πως μειώνει τις πιθανότητες  διαφόρων νοσημάτων.
Ο θηλασμός είναι καλός και για τη μητέρα, καθώς βοηθά να δεθεί  συναισθηματικά με το μωρό και μειώνει τις  πιθανότητες προ-εμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών   καθώς και οστεοπόρωσης. Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο,  είναι δωρεάν και βρίσκεται ακριβώς στη σωστή θερμοκρασία, απαλλάσσοντας την από πρόσθετες διαδικασίες προετοιμασίας και από οικονομική επιβάρυνση, γεγονός που στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης αποδεικνύεται σωτήριο.
Δυστυχώς, όμως, στη χώρα μας και πολύ περισσότερο στην πόλη μας απουσιάζουν οι αναγκαίες δομές στήριξης του θηλασμού. Απουσιάζουν οι ειδικοί  δημόσιοι χώροι , όπου η μητέρα, που για διάφορους λόγους βρίσκεται εκτός σπιτιού,  μπορεί να θηλάσει το μωρό της. Η πολιτεία καθώς και οι δημοτικές  αρχές όλα αυτά τα χρόνια δεν έκριναν ότι ο θηλασμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ως εκ τούτου δε μερίμνησαν για τη δημιουργία αυτών των υποδομών. Απουσιάζουν επίσης οι σχετικές εκστρατείες ενημέρωσης και διαφώτισης των νεαρών μητέρων  σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού, με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές να υποκύπτουν στα δελεαστικά κελεύσματα της διαφήμισης  και της μόδας, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το θηλασμό, ενώ αυτή ακριβώς η ολιγωρία της πολιτείας  ευθύνεται  και για την έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στη θηλάζουσα μητέρα από μερίδα της κοινωνίας, που συχνά  αποδοκιμάζει και επικρίνει το δημόσιο θηλασμό θεωρώντας τον πρόκληση.
Η Κίνηση Γυναικών Εορδαίας θεωρεί ανθρώπινο δικαίωμα το θηλασμό τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα  και απαιτεί από την πολιτεία και την κοινωνία αναγνώριση και προστασία του. Συγχαίρει την πρωτοβουλία της Ομάδας Θηλασμού Εορδαίας, γιατί κινείται προς την παραπάνω κατεύθυνση, και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της σε όλες τις δράσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν το θέμα του θηλασμού.