Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

"Η τέχνη καλλιεργεί το πνεύμα και θρέφει την ψυχή" - Με σημαντικές και τεκμηριωμένες εισηγήσεις η ημερίδα «παιδί και τέχνη» που διοργάνωσε το «καλλιτεχνικό εργαστήρι» της Τούλας Χαριτίδου

DSC01093 DSC01115

Με σημαντικές και τεκμηριωμένες εισηγήσεις η ημερίδα «παιδί και τέχνη»

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «παιδί και τέχνη», που διοργάνωσε το «καλλιτεχνικό εργαστήρι» της Τούλας Χαριτίδου, με τη συμπλήρωση 10 χρόνων παρουσίας του στην πόλη, υπό την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.
Εμφανώς συγκινημένη για την ανταπόκριση του κόσμου, η εικαστικός κ. Χαριτίδου με την πολύχρονη παρουσία και προσφορά της στην τέχνη και στα παιδιά, ευχαρίστησε όλους και ιδιαίτερα τους γονείς των μαθητών της για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.
Από την πλευρά της η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, συνεχάρη την άοκνη καλλιτέχνη για τις γνώσεις που μεταφέρει τόσα χρόνια στα παιδιά της πόλης και κυρίως του Κέντρου Φροντίδας Παιδιών, καθώς όπως τόνισε η τέχνη καλλιεργεί το πνεύμα και θρέφει την ψυχή τους.
Με σημαντικές και τεκμηριωμένες εισηγήσεις οι ομιλητές κάλυψαν πλήρως το θέμα της ημερίδας.
Η Νηπιαγωγός Αικατερίνη Ασπράγκαθου ανέλυσε το πώς επιδρά η τέχνη στις μικρές ηλικίες και το σημαντικό ρόλο που παίζει στη δημιουργικότητα των παιδιών, ενώ παρουσίασε ένα πρόγραμμα με τα στάδια της παιδικής ζωγραφικής και εξερεύνησης.
Για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τέχνη σε παιδιά, έως την ενηλικίωσή τους, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ψυχική σφαίρα, ενημέρωσε το ακροατήριο ο Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων Δημήτρης Καρατζένης.
«Παιδί – παιχνίδι και θεατρικό παιχνίδι» ήταν ο κύκλος της εισήγησης της υπεύθυνης του Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου Πτολεμαΐδας Μάρθας Μαυρίδου, η οποία αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη των παιδιών, που δεν αφορούν μόνο την σωματική τους έκφραση, αλλά ενισχύουν και τον ψυχισμό τους καθώς και την έκφραση των συναισθημάτων τους.
Στη σχέση που αναπτύσσει η τέχνη της μουσικής με τα παιδιά της προσχολικής και παιδικής ηλικίας επικεντρώθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΒΔΩΠ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ενώ επί τη ευκαιρία έκανε μία σύντομη αναδρομή στις δράσεις και στο πλούσιο έργο του Ωδείου.
Παρουσιάζοντας κλινικά παραδείγματα από τη δουλειά της, η Ψυχίατρος Παιδιών – Εφήβων Ευμορφίλη Χαριτίδου, διευκρίνισε ότι η Τέχνη της Ζωγραφικής βοηθά τα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να μιλήσουν, στο να εκφραστούν τονίζοντας ότι η χρήση της ζωγραφικής δρα ψυχοθεραπευτικά.
Ευχάριστες στιγμές στο ακροατήριο χάρισαν τα παιδιά του Ωδείου με τη μουσική τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης η Τούλα Χαριτίδου προσέφερε στην Δήμαρχο Εορδαίας ένα αναμνηστικό έργο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της, ενώ το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων έκλεψε η «εικαστική μπουγάδα» με έξυπνα έργα των παιδιών του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
DSC01100 DSC01106 DSC01108  DSC01118 DSC01120