Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Άρωμα Μακεδονίας μετέφερε στο Λονδίνο ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας

N1
Πλημμυρισμένοι από συναισθήματα ενθουσιασμού, χαράς, αισιοδοξίας, συγκίνησης , υπερηφάνειας και νοσταλγίας επέστρεψαν οι συμμετέχοντες στην αποστολή του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας, από το Λονδίνο.
Ένα μοναδικό ταξίδι στα αστείρευτα μονοπάτια της Μακεδονίτικης παράδοσης , με πρωταγωνιστές τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας, έζησαν όσοι βρέθηκαν στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Hellenic Centre του Λονδίνου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας, που με τις δράσεις της συμβάλλει στην έρευνα και αξιοποίηση κάθε στοιχείου που αφορά στο Μακεδονικό πολιτισμό, ως πολιτισμό γνήσια ελληνικό, στη διατήρηση και προώθηση της Μακεδονικής κουλτούρας στη νέα γενιά των Μακεδόνων της Αγγλίας, αλλά και των Άγγλων που αγαπούν την Ελλάδα. Υποστηρίζει δράσεις που εξυπηρετούν τις πολιτιστικές παραδόσεις και την αμοιβαία διάδοση απόψεων στο πνεύμα ανταλλαγής εμπειριών και πολιτισμικών αξιών. Η ’Ένωση Μακεδόνων Μ. Βρετανίας έχει πολλές επιτυχίες στο ιστορικό της σε ότι κι αν διοργανώνει ή συμμετέχει.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της λογοτέχνιδος κ. Νέλλης Βασβατέκη για τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα και τη συγγραφέα των «Μυστικών του Βάλτου» Πηνελόπη Δέλτα, με παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού.
Στη συνέχεια οι νέοι της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου, αξεπέραστοι σε ρυθμό, ψυχισμό, ελευθερία έκφρασης, σε μια ελληνική βραδιά μέσα στην καρδιά του Λονδίνου, μετέφεραν τόπο, χρόνο μνήμη, τη λαϊκή παράδοση της πατρίδας τους που βρίσκεται μέσα τους και τραγουδάει στην ψυχή τους. Μετέφεραν την ιστορία , τη φορεσιά, το τραγούδι, τη μουσική ανθρώπων που κουβαλούν μνήμες από τις εμπειρίες και τα βιώματά τους στη Βλάστη, αλλά και όσων μεγαλώνουν ακούγοντας τις μνήμες και βιώνοντας λιγότερο ή περισσότερο το παρόν του τόπου τους που είναι άρρηκτα δεμένο με τις μουσικές του. Μετέφεραν στο Λονδίνο το ζεστό Μακεδονικό ήλιο και την επιβλητικότητα του Σινιάτσικου. Για δύο ώρες το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου γέμισε φως και χρώμα, άρωμα Μακεδονίας μέσα από μια παράσταση γεμάτη δύναμη, ζωντάνια, νεανική δροσιά, συγκίνηση κι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το «αύριο», που δικαίωσε τις προσδοκίες αυτών που τους κάλεσαν. Ενθουσίασαν το κοινό και εισέπραξαν θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής εκκλησίας του Λονδίνου, την πρόξενο της Ελλάδας στο Λονδίνο, τον εκπρόσωπο τύπου, τον εμπορικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας και όλων των παρισταμένων.
Τα μέλη της χορευτικής ομάδας μοίρασαν στους παρισταμένους έντυπο υλικό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ( για την αποστολή του οποίου ευχαριστούν θερμά την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Καστοριάς και το Δήμο Εορδαίας) καθώς και έντυπο υλικό του συλλόγου, με περιεχόμενο που εκτείνονταν στην ιστορία της Βλάστης στο λαϊκό της πολιτισμό και στη φυσική της ομορφιά.
Μέσα σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, η βραδιά έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε η Ένωση Μακεδόνων. Η ίδια ζεστή ατμόσφαιρα επικράτησε και την επόμενη ημέρα στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Ένωση Μακεδόνων προς τιμήν της χορευτική ομάδας .
Η συγκίνηση περίσσεψε κατά την επίσκεψη της Βλατσιώτικης αποστολής στον «οίκο Γαλάνου», το σπίτι της Βασιλικής Βρετανικής Λεγεώνας, που βρίσκεται στην περιοχή της Οξφόρδης πολύ κοντά στην πόλη που γεννήθηκε ο Σαίξπηρ. Τα μέλη της διοίκησης του ιδρύματος, το οποίο περιλαμβάνεται ανάμεσα στα 5 καλύτερα της Μεγάλης Βρετανίας, υποδέχθηκαν την αποστολή με το επίσημο ένδυμά τους και το σήμα της Βασιλικής Βρετανικής Λεγεώνας στον αριστερό ώμο. Η φωτογραφία του Γαλάνου δέσποζε στη είσοδο του ιδρύματος, ενώ η λέξη «καλωσήρθατε» ήταν γραμμένη σ’ όλους τους χώρους υποδοχής. Επιστολή καλωσορίσματος απέστειλε και η βασίλισσα Ελισάβετ, πρόεδρος του ιδρύματος Γαλάνου, η οποία παρασημοφόρησε το Γαλάνο με το παράσημο “order of the British Empire”.
Εκεί η χορευτική ομάδα έσυρε το χορό θυμίζοντας τη λεβεντιά και τη μεγαλοσύνη της ψυχής του κτήτορα του ιδρύματος Χριστόδουλου Γαλάνου. Μετά το τέλος της παράστασης οι νέοι της Βλάστης, προσέγγισαν τους βετεράνους του βρετανικού στρατού και συνομίλησαν μαζί τους, με αγάπη και σεβασμό. Συνομίλησαν επίσης με το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του ιδρύματος. Εντυπωσιάστηκαν από την χαρά, την ευχαρίστηση και τη συγκίνηση που είδαν στα πρόσωπά τους, επειδή υποδέχονταν συμπατριώτες του οικουμενικού ευεργέτη, και παρακολούθησαν μια παράσταση με μουσικές , τραγούδια και χορούς της γενέτειράς του. Ιδιαίτερα τους εντυπωσίασαν η Βλατσιώτικες φορεσιές
Ένας μπουφές με πλούσια εδέσματα, που προσέφερε η διοίκηση του ιδρύματος στη Βλατσιώτικη αποστολή, συμπλήρωσε τη γιορτινή ατμόσφαιρα.
Για λίγες ώρες ο αέρας , οι μυρωδιές, τα ηχοχρώματα της Βλάστης αιωρούνταν πάνω από το GALANOS HOUSE, λες και ήθελαν να ανταμώσουν το πνεύμα του ανθρώπου, που κάποτε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τον σωστό τρόπο ζωής που επικράτησε στην Ταγκανίκα , (την Αφρικανική γη όπου πλούτισε), επί Βρετανικής διακυβέρνησης, όρισε με το καταπίστευμά του να δημιουργηθεί οίκος που θα πρόσφερε κοινωνική, συναισθηματική στήριξη και φροντίδα σε ΄Αγγλους που υπηρέτησαν τις βρετανικές δυνάμεις καθώς και στις οικογένειές τους.
Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών και τα μέλη του Συλλόγου που τη συνόδευσαν στο Λονδίνο, έζησαν ομολογουμένως ανεπανάληπτες στιγμές τόσο με τα μέλη της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας όσο και με το Διοικητικό Συμβούλιο, το προσωπικό και τους τροφίμους του GALANOS HOUSE, που είναι βέβαιο ότι θα τις θυμούνται για πάντα.
Για άλλη μια φορά ο Σύλλογος Βατσιωτών απέσπασε τις καλλίτερες κριτικές για την άριστη και αυθεντική παρουσίαση της λαογραφικής παράδοσης της Βλάστης και της Μακεδονίας γενικότερα. Τα ανεξίτηλα ζωηρά χρώματα της Μακεδονίτικης παράδοσης είχαν τον πρώτο λόγο σε όλες της μέχρι σήμερα εμφανίσεις του συλλόγου στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: στη Βιέννη, το Μόναχο, στις Βρυξέλλες, στις πόλεις της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας, στη Ρώμη, στο Βερολίνο και τώρα στο Λονδίνο, με πρωταγωνιστές τη χορευτική ομάδα του συλλόγου.
Τη Μουσικοχορευτική επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Γιάννης Βασβατέκης. Την αποστολή συνόδευσαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Βασβατέκης, η Αντιπρόεδρος Γίτσα Τζαφέτα, η Γεν. Γραμματέας Τάνια Παλαιού, το μέλος του Συλλόγου Θάλεια Βακατάρη.
Παράλληλα η αποστολή έχοντας πάντα δίπλα της την αντιπρόεδρο της Ένωσης Μακεδόνων κ. Νατάσα Οικονόμου, ξεναγήθηκε στο Λονδίνο , την πόλη που διατηρεί την αρχοντιά και τη λάμψη μιας αυτοκρατορίας , όπου ο ήλιος δεν έδυε ποτέ. Μια μητρόπολη με παγκόσμια ακτινοβολία και μοναδική αίγλη. Επισκέφθηκαν τον πύργο του Λονδίνου που εσωκλείει το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της πόλης. Οι πέτρινοι τοίχοι του τους ψιθύρισαν ιστορίες για δολοπλοκίες και σκοτεινές δολοφονίες βασιλιάδων και το περιβάλλον τους μετέφερε στη Βικτωριανή εποχή. Έξω η μαγευτική γέφυρα του Πύργου, εντυπωσιακό δείγμα βικτοριανής εποχής. Τους υποδέχτηκαν οι ογκώδεις κίονες της εισόδου του πασίγνωστου Βρετανικού Μουσείου, τα ελληνικά αγάλματα από το Ναό των Νηρηίδων και τα αγάλματα της λιτανείας από τον εορτασμό των γενεθλίων της θεάς Αθηνάς καθώς και η Καρυάτιδα. Περιηγήθηκαν στον μαγευτικό κόσμο των ομοιωμάτων διάσημων προσωπικοτήτων και φωτογραφήθηκαν μαζί τους μέσα στο Μουσείο της Madame Tussaudς . Στην πλατεία Τραφάλκαρ, όπου δεσπόζει η στήλη του Νέλσωνα, είδαν τα περιστέρια να βρίσκουν καταφύγιο στην κορυφή της. Θαύμασαν το επιβλητικό κτίριο του Κοινοβουλίου που υψώνει την βλοσυρή νεογοτθική του πρόσοψη πάνω στην όχθη του Τάμεση, ένα αρχιτεκτονικό κέντημα, ένα ανακτορικό κτίσμα που εκπληρώνει απολύτως το συμβολικό του ρόλο ως κτίριο από το οποίο κυβερνάται η χώρα. Επισκέφθηκαν το Αβαείο του Westminster, όπου κρύβεται όλη η μεγαλοπρέπεια των βασιλικών στέψεων. Άκουσαν τον μοναδικό ήχο του Big Ben, γευμάτισαν στο Coven Garden και ψώνισαν στα πολυκαταστήματα της oxford street και της Regent Street.
Ξέφυγαν από τους ρυθμούς της μεγαλούπολης και πήραν μια γεύση της αγγλικής εξοχής πηγαίνοντας στην γοητευτική πανεπιστημιούπολη της Οξφόρδης και στο Στράτφορτ την πόλη που γέννησε τον διασημότερο άγγλο δραματουργό και ποιητή του έρωτα Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Επέστρεψαν από το Λονδίνο κρατώντας μέσα τους μαγικές εικόνες, τους ήχους, τις οσμές της πόλεις του Κάρολου Ντίκενς, του Σέρλοκ Χόλμς και των λόρδων, αλλά προ πάντων τη θερμή και εγκάρδια φιλοξενία των μελών της Ένωσης Μακεδόνων Μεγ. Βρετανίας , της Διοίκησης, του προσωπικού και των τροφίμων του GALANOS HOUSE!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 2