Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΥΡΩΠΗ















Υπεύθυνη Καθηγήτρια Σχολείου:
3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας
κα Τσολακίδου Αναστασία: Τηλ: 2463021177
Fax: 2463023880
name@school.edu
Υπεύθυνος του Φορέα Υλοποίησης:
Ζαχαριάδης Γεώργιος -Εκπαιδευτικός
Τηλ: 6976621695
name@partner.org

ο 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Νέες Ιδέες για την Ευρώπη, για δεύτερη χρονιά μετά από την πρώτη επιτυχημένη και πρωτοποριακή εφαρμογή του προγράμματος στο σχολείο μας πριν από 2 χρόνια, συμμετέχει, αναζητεί και αναπτύσσει καινοτόμες ιδέες που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες ενέργειας

 της Ευρώπης. Ξεκινώντας στις 10 Φεβρουαρίου 2014, οι μαθητές θα συζητήσουν και θα διαπραγματευτούν για 5 ημέρες, το μεγάλο ζήτημα των πηγών ενέργειας του «Αύριο».

Από πού θα προέρχεται η ενέργεια, όταν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί θα έχουν κλείσει και όταν όλα τα ορυκτά καύσιμα θα έχουν εξαντληθεί; Ποιες πηγές ενέργειας μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της κοινωνίας, ενώ παράλληλα θα προστατεύουν το περιβάλλον; Ποιες απαιτήσεις θα έχουν οι αυριανοί καταναλωτές από τους προμηθευτές ενέργειας; Πώς οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας θα επηρεάσουν την κοινωνία - και το αντίστροφο; Οι μαθητές στο 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ θα αντιμετωπίσουν αυτά και άλλα ερωτήματα λαμβάνοντας μέρος στις Πανευρωπαϊκή συμμετοχική πρωτοβουλία των νέων Νέες Ιδέες για την Ευρώπη.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας
Δημοσιογραφική πληροφόρηση

Την Παρασκευή , 14 Φεβρουαρίου στις 10:30π.μ., οι μαθητές της Β’ Λυκείου στην Πτολεμαΐδα, θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά και τις ιδέες τους στα μελλοντικά ζητήματα ενέργειας στην Ευρώπη. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί την κορύφωση μιας συναρπαστικής εβδομάδας γεμάτη συζητήσεις, διαβουλεύσεις από τους μαθητές, που θα παρακολουθηθεί από πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους, προσκεκλημένους, γονείς και καθηγητές. Στο τέλος της παρουσίασης, θα υπάρξει η δυνατότητα ανοιχτού διαλόγου με τους μαθητές και τους υποστηρικτές του προγράμματος.
Οι Νέες Ιδέες για την Ευρώπη, είναι μία πρωτοβουλία του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung, σχεδιασμένο για μαθητές από 15-18 ετών. Η πρωτοβουλία δημιουργεί ένα Πανευρωπαϊκό δίκτυο, που δίνει την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμμετάσχουν ενεργά σε ένα ανοικτό διάλογο για την Ευρώπη. Μέσα από ένα project 5 ημερών, οι μαθητές αναπτύσσουν ιδέες για έναν αειφόρο σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Οι καλύτερες από αυτές τις ιδέες από ολόκληρη την Ευρώπη, θα ενσωματωθούν σε ένα Ενιαίο Σχέδιο Δράσης με τίτλο - «Νέα Ενέργεια για την Ευρώπη» – το οποίο θα παρουσιασθεί στις προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους λήπτες των αποφάσεων στις Βρυξέλλες.
 Η προσπάθεια των μαθητών στην διάρκεια αυτού του 5ήμερου project , υποστηρίζεται από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και την επιχειρηματική κοινότητα. Οι μαθητές δημιουργούν φανταστικά πολιτικά κόμματα, αναπτύσσουν μια πολιτική πλατφόρμα, συζητούν και αντιπαρατίθενται με άλλες ομάδες μαθητών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του έργου. Οι εβδομάδες του έργου θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ,  όπου ανά δύο χώρες θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα - ζωντανές συνδέσεις και ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Μια κοινοβουλευτική συζήτηση σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της εβδομάδας. Εδώ οι μαθητές παρουσιάζουν και συζητούν τα μανιφέστα του κόμματός τους, πριν από τη ανάπτυξη των ιδεών τους στους πολιτικούς εκπρόσωπους - έτσι διασυνδέονται άμεσα με τις πολιτική πραγματικότητα. Μια ζωντανή σύνδεση με το συνεργαζόμενο σχολείο από το Ταλίν της ΕΣΘΟΝΙΑΣ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ενισχύει περαιτέρω την εργασίες των μαθητών σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον.
Το πρόγραμμα Νέες Ιδέες για την Ευρώπη, είναι μία πρωτοβουλία του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung. Ο σκοπός του είναι απλός: να δημιουργηθεί ενθουσιασμός μεταξύ των ευρωπαίων νέων για το ευρωπαϊκό σχέδιο, να συμμετάσχουν σε ένα ουσιαστικό διάλογο και να τους δωθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους οράματα για την Ευρώπη. Από την έναρξή του, το 2008, περισσότεροι από 2.200 νέοι από 26 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν λάβει μέρος σε εβδομάδες του έργου, στο πλαίσιο του Νέες Ιδέες για την Ευρώπη. Ξεκινώντας από 26 εβδομάδες έργου σε 6 χώρες στην πρώτη φάση, το Νέες Ιδέες για την Ευρώπη, έχει φτάσει σήμερα στην τέταρτη φάση του αισίως και υλοποιείται σε όλα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.youngideasforeurope.eu